A vér

A jelenben
Napjainkban - nemcsak az állatvédő egyesületek miatt, hanem a szórakozási lehetőségek sokszínűsége miatt is - csökken az állatviadalok jelentősége.
Ember állattal
Az ember állattal történő harcának lehetősége minimális.
Kényszerítve
A kényszerített nem fordul elő, legfeljebb titkos közösségekben mint büntetési forma (például mérgeskígyóval, skorpióval stb.).
Önként
A legjellegzetesebb spanyol szórakozás, a bikaviadal

A legjellegzetesebb spanyol szórakozás, a bikaviadal


Az önkéntes küzdés jobbára a bikaviadalra korlátozódik.
Az egyik formája a közismert bikaviadal, torreádorral, matadorral, banderilloval az arénában. Ma már női torreádorok sem ritkák. A bikának szinte semmi esélye nincs az életben maradásra.

A másik forma is a spanyol műveltségű területekhez köthető: ez a bikák szabadjára engedése zárt városrészben: ilyenkor ki kell kerülni a bikát. A bika itt életben marad, legfeljebb az emberek sérülhetnek.
Minden tiltás ellenére a véres harcikutya-viadal ma is kedvelt szórakozási forma

Minden tiltás ellenére a véres harcikutya-viadal ma is kedvelt szórakozási forma

Állat állattal
Napjainkban is léteznek állatviadalok.
Azonos állatok
A kényszerített nem fordul elő, legfeljebb titkos közösségekben mint büntetési forma (például mérgeskígyóval, skorpióval stb.).
A vérontással járók közül kiemelkedik a korábban nem annyira népszerű kutyaviadal: harci kutyák vívnak harcot, életre-halálra.
A kutyaviadal nemcsak szórakozás, hanem veszélyforrás is: a harci kutyák meg­tá­mad­hatják az embert is - főleg az ún. őrző-védő kutyák esetében fordulhat elő.
A kakasviadal is ismert, de jelentősége sokkal kisebb.
Vannak, akik a lóversenyt, agárversenyt is ilyen viadalnak tekintik, ám ezekben a vérontásnak szinte semmi esélye.
Nem azonos fajtájúak
Nem azonos állatok viadalára napjainkban nincsen példa.
ÖSSZEGZÉS
Az állatviadal minden formája a témakör zsákutcájának tekinthető: a vérhez kapcsolódik ugyan, de látványossággá, pénzszerzési módjává alacsonyodása a vérhez kapcsolódó jelentések degradálódását is jelenti.
CSIKI-CSUKI
Készíts olyan értekező fogalmazást, amelynek a témája, hogy az állatviadal valamilyen formája a szabadon választott műalkotásban hogyan fejezi ki a nézők társadalmi helyzetét és/vagy egyéniségét és/vagy pillanatnyi érzelmi-lelki állapotát!
ELEKTRONIKUS VITA
Ajánlott témák:
Kiket tartasz kárhoztatandóbb személyeknek: a harci viadalokhoz szükséges állatok tulajdonosait, a harci viadalok szervezőit, a harci viadalok nézőit, a harci viadal kimenetelére fogadókat - esetleg egyiket sem?
Betiltsák-e az összes állatviadalt, vagy csak az éppen veszélyesnek minősítettet?
Sport-e az állatviadal?
Sport-e állatviadalokra járni?
Kosárba helyezve!