A vér

A születés
A születés is kapcsolódik a vérhez: a szülés során vér, magzatvíz és egyéb testi folyadékok, váladékok távoznak az anyából, keveredhetnek, míg végre világra jön a kisded.

Nem véletlen, hogy az archaikus időktől akkora szerepet tulajdonítottak a tisztaságnak - itt valóban elmondható, hogy az egészség a tisztasághoz kapcsolódik. A sérülések következtében vérmérgezés léphet fel - ezt hívják gyermekágyi láznak.

Az orvosok elvágják az újszülöttet
az anyához kapcsoló köldökzsinórt.


A császármetszés
Bár az orvostörténeti legenda Julius Caesar születésével kapcsolja össze a sebészi beavatkozást (császármetszést), a műtét segítségével végbemenő szülést más népek mitológiája, mondavilága is ismeri.
A görög mitológiában Dionüszosz megszületése kapcsolódott hozzá - az "inkubátor" szerepét Zeusz combja töltötte be.
A skót mondában Macduff, Macbeth legyőzője hivatkozik arra, hogy őt nem anya szülte, az anyja testéből vágták ki.
A műtét lényege, hogy a hasüreg felnyitásával jutnak el a méhhez, majd azt megnyitva emelik ki a csecsemőt és távolítják el a méhlepényt. A császármetszés olyan beavatkozás, amely orvosi felügyeletet, vérátömlesztést igényelhet - bár a mai kórháztechnikai felszereltséggel és technológiával szinte rutinoperációnak számít. Sőt, sokszor megesik, hogy az anya betegsége, bekövetkezett mozgásképtelensége, halála esetén is megmenthető így a gyermek.
A hagyományos szülés
Igaz, hogy az ember is képes minden segítség nélkül a szülésre, de az archaikus kultúrák is, a jelen civilizáció is úgy tartja, hogy nagyobb biztonságot jelent, ha segítők is jelen vannak.
A legminimálisabb segítség az, ha a segítő személy előkészíti a minimális tisztálkodási lehetőségeket, a fertőtlenítéshez használható szereket, figyeli a vajúdó anyát, segít neki a szülésben, majd ellátja a csecsemőt: a köldökzsinór elkötése és elvágása, a csecsemő megfürdetése, esetleg a száj- és orrüreg kitisztítása, az anya megmosása, átöltöztetése, tiszta ágynemű, ruha húzása.

A szokás is, a nagyobb biztonság is azt kívánja, hogy a szülés során ott legyen legalább az okleveles szülésznő, a bába, mert egyrészt erre van felkészítve, gyakorlata van - s ami a legfontosabb: fel tudja ismerni még időben, hogy szükség van-e orvosi segítségre.
Az orvos azért is ragaszkodik a jelenléthez (és hogy kórházban történjék) a szülés, mert egyrészt a kezdetektől figyelemmel tudja kísérni a szülés lefolyását - nem később, késve kell megtudnia bármit is -, másrészt komplikáció kialakulásakor azonnal intézkedhet.
A vetélés és az abortusz
Jelentése ellentétes a születéssel, sőt talán a legfélelmetesebb és legértelmetlenebb halál formája, de itt kell szólnunk róla.
A vetélés
Az orvosi meghatározástól (spontán vetélés) eltérően a vetélés alatt azt értjük, amikor a magzat az anya tudatos beavatkozása, beleegyezése és részvétele, közreműködése nélkül távozik el az anyaméhből a magzat. Fajtáit csoportosítani itt nem kívánjuk, csupán arra figyelmeztetjük a leendő kismamákat, hogy a vetélés súlyos sérülést, belső vérzést jelent(het), ezért vetéléskor, vetélésre utaló vérzéskor feltétlenül és azonnal értesítsék az orvosukat, vagy kérjék bármely orvos segítségét. Vegyük komolyan a vetélést!
Az abortusz
Az abortusz meghatározását így fogalmazzuk meg: olyan művi módon előidézett vetélés, amely kifejezetten azzal a szándékkal és akarattal történik, hogy a magzat születése előtt elpusztuljon (az orvosi szaknyelv művi vetélésként tartja számon).
Az orvosi védekezés alapja, hogy korábban részben a képzetlen "angyalcsinálók" vagy az anya beavatkozásai olyan következményekkel jártak, amely az anya életét is követelte, későbbi egészségi állapotát meghatározta. A jelenlegi technika és technológia "rutinbeavatkozássá" változtatta.
ÖSSZEGZÉS
A szüléshez, születéshez nagyon sok másodjelentés társul - ezek többsége erkölcsi kérdésfelvetést is jelent, hiszen a szülés, születés és a vetélés a legalapvetőbb életkérdések közé tartoznak: minden kultúra és vallás kialakítja az ezzel kapcsolatos normáit. Az ezzel kapcsolatos döntéseinket jól gondoljuk át, mert időben visszafordíthatatlanokká válnak (s későbbi létünket is meghatározzák)
CSIKI-CSUKI
Készíts összefoglaló munkát, hogy a különféle törvények és jogszabályok milyen módon segítik a leányanyákat, illetve csecsemőiket?
Készíts összefoglaló értékelést arról, hogy az iskolád településén mekkora az abortusz aránya, a leányanyák aránya - kérj segítséget az iskolaorvostól, iskolapszichológustól, gyermekvédelemmel foglalkozó tanártól!
ELEKTRONIKUS VITA
Ajánlott témák:
Rendelkezhet-e és ki rendelkezik a magzattal?
Nagykorúsághoz köthető-e a magzat életéről való döntés?
Szüljön-e a nappali tagozatra járó diák? Köthet-e házasságot?
Mit tegyen az iskola a nem kívánt terhesség megelőzése érdekében?
Miben segíthetjük osztálytársunkat, iskolatársunkat, ha meg akarja tartani a gyermekét?
Kosárba helyezve!