A vér

A vér és a sport
A játék és a sport - ha közük is van egymáshoz - nem azonos. A továbbiakban azokra a tevékenységekre térünk ki, amelyek a vérrel kapcsolatban állnak, ám nem egy képzelt világban vagy képzelt feltételek között járhatnak a vér megjelenésével.
A vadászat
A neandervölgyi ősember véres csatákat vívott a nagytestű állatokkal.

A neandervölgyi ősember véres csatákat vívott
a nagytestű állatokkal.

A vadászat talán az ősidőkben sem volt pusztán élelemszerzés, de a civilizáció fejlődésével egyre erősebb lett az a vonása, amely a vadász edzettségére, ügyességére vonatkozik. A fegyverviselés, fegyverforgatás gyakorlásának legegyszerűbb formája, hiszen miközben a fegyver gondozását, illetve forgatásának gyakorlását igényli, hasznos tevékenység is: akár dúvadra vadásznak, akár élelemszerzés a cél.
Hagyományos módon
A hagyomány alatt azokat a fegyvereket értjük, amelyekkel a halász, vadász életmódot folytató ember is vadászott.
Csapdás vadászat
Megkülönböztetjük a csapdás vadászatot az íjjal, lándzsával, késsel (rövid karddal) való vadászattól. Ezt a vadászati módot ma már inkább az orvvadászok alkalmazzák: ilyen például a hurok, a tőr, a lerakott "lépőcsapda", a ládaszerű kaptány vagy a régi "önlövő" csapdák.

A háztartások is ismerik az egér- illetve patkányfogót. A mérgezéses esetek nem tartoznak ide.
Vadászat szálfegyverrel és vetőfegyverrel
A szálfegyveres és vetőfegyveres vadászati mód személyes "jelenlétet" igényel - ezt tartják inkább sportszerűnek (nem térünk ki arra, hogy az íjat régen is, ma is szokták használni az orvvadászok).
Falkavadászat
A falkavadászat bizonyos e célra idomított kutyákkal történik (agarakkal, kopókkal). Nem térünk ki rá részletesen - a nyúlra, rókára vadászó társaság inkább csak a lovaglást gyakorolja.
Vadászkép falkavadászatról
Vadászat madárral
A madárral történő vadászat vagy csali jellegű - ekkor baglyot helyez ki a vadász, és a rácsapókat lövi -, vagy eszközként alkalmazza őket: ilyen a solymászat, vagy a kárókatonákkal történő halászatot. Az ilyen vadászatot a továbbiakban nem tárgyaljuk.
Lőfegyverekkel
A lőfegyver itt egyrészt sörétes, másrészt golyós töltényt használó fegyvert jelent. Sorozatlövő fegyvert a vadászetika nem enged használni.
A lőfegyverrel való vadászat kevés esélyt ad a vadnak - viszont különösen hajtóvadászat során történő használata veszélyes.
Afrikai vadászkép
ÖSSZEGZÉS
A vadászat és a fegyverhez kapcsolódó ügyességi játékok azért népszerűek, mert olyan szituációra épülnek, amelyben a vadászó vagy játékos fél egy hierarchikus viszony felső pontján érzi magát: döntésétől valóságos és képzelt életek függhetnek. Ez már-már az alkotóihoz hasonló örömet jelenthet: a személyesen befolyásolt, irányított, végrehajtott pusztulás izgató örömet.
CSIKI-CSUKI
Válassz ki egyet az 5.1.1. alatt felsorolt vadászati módok közül és kutatásaid alapján írd le használatát, valamint, hogy milyen vadászetikai szabályok, hiedelmek kapcsolódnak hozzá!
ELEKTRONIKUS VITA
Ajánlott témák:
Gyilkos-e a vadász vagy másként fogalmazva elvehetjük-e az állat életét?
Sportszerű-e a lőfegyverrel való vadászat?
Sportszerű-e a méreggel való vadászat?
Sportszerű-e az állattal, madárral való vadászat?
Sport-e a vadászat?
Gyilkos-e az orvvadász (az orvhalász)?
Különbözik-e a halászat a vadászattól?
Hasznos-e a vadászat, a halászat?
Kosárba helyezve!