A vér

Állatviadalok
Az állatviadal a vadászathoz kapcsolódik annyiban, hogy többnyire olyan állatokkal "dolgoztak", amelyek veszélyesek voltak - ám ugyanakkor a civilizáció bizonyos formája jelentkezett abban, hogy ezeknek az állatoknak nem vagy kevés esélyt adtak az életben maradásra.
Az állatviadal mindig látványosság volt elsősorban, s az ösztönök kiélését tette, teszi lehetővé.
A múltban
A Diabloban élőhalottak és szörnyek hadán kell átverekednie magát a játékosnak, amig eljuthat a játék névadójához a főszörnyhöz.
A Diabloban élőhalottak és szörnyek hadán kell átverekednie magát a játékosnak, amig eljuthat a játék névadójához a főszörnyhöz.

A Colosseum, a gladiátor játékok színhelye

A Colosseum, a gladiátor játékok színhelye


Az állatviadal mint látványosság a múltban sokkal népszerűbb és általánosabb volt - a szórakozási, szórakoztatási formák csekély választéka miatt. Szinte bizonyos, hogy a mai ember éppen úgy fogékony erre, mint őse, gondoljunk csak arra, hogy a számítógépes játékok többségében a játékos által irányított szereplőnek mikkel és hogyan kell megküzdenie.
Ember állattal
Jellegzetes állatviadalforma, amikor az ember állattal harcol.
Kényszerítve
A kényszerítés természetesen az emberre értendő: az embernek kellett kedvező vagy kedvezőtlen feltételekkel megvívnia az arénában valamely vadállattal vagy vadállatokkal.
A keresztényeket oroszlánokkal tépetik szét
A keresztényeket
oroszlánokkal
tépetik szét

Mervyn LeRoy:Quo Vadis (A fegyvertelen keresztényeket vadállatok elé vetik az arénában. 1951.)

A tartalom megtekintéséhez Adobe Flash Player szükséges,
melyet az alábbi ikonra kattinva telepíthet:

Get Adobe Flash player

A keresztényüldözések idején általános kivégzési forma volt, hogy a fegyvertelen keresztény elítélteket vadállatokkal zárták össze (például H. Sienkiewicz: Quo vadis? című regényében).
Gladiátor oroszlánnal küzd (szobor)

Gladiátor oroszlánnal küzd (szobor)

Önként
A gladiátor-lét egyik harci játéka volt, amikor vadállattal került szembe.

A vadászatnak is volt ilyen formája, amikor a vadász saját különlegességének bizonyítására párharcot vívott valamely dúvaddal.
Állat állattal
Heccnek nevezték a magyar szakirodalomban azt az állatviadalt, amelyben mindkét résztvevő állat volt. A küzdelemre fogadásokat is kötöttek.
Azonos állatok
A hecc jellegzetes formája a kakasviadal, amelyet különlegesen nevelt és kitenyésztett kakasok vívnak.
Állatviadal, mozaik

Állatviadal, mozaik

Nem azonos fajtájúak
A nem azonos fajtájúak közül meg­em­lítendő a medve-kutya és a bika-kutya viadal. Ezekben az esetekben a vadnak kicsi az esélye, mert olyan kutyákkal eresztik össze őket, akik erre vannak kiképezve.
Kosárba helyezve!