A vér

Az elrettentő
Nem a legfontosabb, de kezdjük annak a személynek a vizsgálatával, aki az erőszakos vérelvétel, életelvétel szituációját létrehozza.
Starnina : A szent nő lefejezése, XV. sz.
Starnina :
A szent nő lefejezése,
XV. sz.

A gyilkos, a hóhér, az ítélkező semmilyen más értelmezésben nem esik, nem eshet egybe, de itt igen. Az elrettentő személy azért "elrettentő", mert pontosan tudja, hogy az elrettentéssel mit akar elérni.
A bécsi felkelők végeznek a Jellacic seregének megerősítésén fáradozó osztrák hadügyminiszterrel, Theodor Baillet von Latour gróf táborszernaggyal. Fametszet, 1848.

A bécsi felkelők végeznek a Jellacic seregének
megerősítésén fáradozó osztrák hadügyminiszterrel,
Theodor Baillet von Latour gróf táborszernaggyal.
Fametszet, 1848.


A közösség nevében
Az az elrettentő, aki a közösség nevében cselekszik, az mindig támaszkodhat a jogra, a törvényre, az ezek mögött meghúzódó ideológiákra, társadalmi nézetekre, esetenként a vallásra is.
Föllépésének alapja a többség léte - ritkán érez(het) lelkiismeret-furdaláshoz hasonló bizonytalanságérzetet (vagy éppen azt), hiszen mint kiválasztott meg van győződve nemcsak igazságáról, hanem az általa alkalmazott eszköz egyedül hasznos voltáról is.
A 18-19. századtól kezdi a közgondolkodás megkérdőjelezni biztonságát - s azzal, hogy a mögötte álló közösség nem egységes, már történt valami a szerepkör eltűnése érdekében.
Magánérdekből
E szerep abban közös, hogy nem tud mögéje közösségi támogatást rendelni.
A megfélemlítés
Nagyon fontos, hogy itt nem önvédelemről, nem a közösségi érdek érvényesítéséről van szó, hanem olyan szerepről, amelyet akkor játszik valaki, amikor a megfélemlítés, az élet elvétele elsősorban kényszerítő jellegű: vagy azért, hogy a magáncélokat gyorsabban érvényesítsék, vagy azért, hogy az életben maradottak ezt ne merjék akadályozni.
A megfélemlítés játszik közre akkor is, amikor a közösségi normákkal szembefordult egyén a saját és/vagy kiscsoportja tagjainak védelmében öl.
A figyelemfelkeltés
Ez a cél elsősorban az öngyilkosságot elkövetőknél jelentkezik. A gond csak az, hogy sikeres kísérlet esetében éppen az a személyiség tűnik el, akinek gondjaira fel szerették volna hívni a figyelmet. (Nagyon ritka az, hogy az öngyilkosság mint figyelemfelkeltő, kényszerítő eszköz beválik: a közönség ugyanis éppen a mindennapi élet információáradatában később már nem foglalkozik a személlyel.)


A képen láthtó fiatalember a tűzoltóság embereivel való 40 per­ces alkudozás után, öngyilkossági szándékkal, leugrott a Sza­bad­ság-hídról. Az ugrást sérülés nélkül túléte.
1997. november 30.
Kosárba helyezve!