A vér

A vér és a tudomány
Általában a legtöbb ember, mikor a vér szót meghallja vagy olvassa, akkor egy olyan pirosas színű, folyékony állományú, kissé sűrű masszára gondol, mely magasabb rendű élőlényből, vagy emberből került ki, és annak életéhez feltétlenül szükséges. Ez valóban igaz, de bizonyos mennyiségű vért veszíthet az ember vagy az állat anélkül, hogy különösebb gondja származna belőle. Gondoljunk a véradásra, ez is bizonyos értelemben vérveszteség. Egy emberből általában 100-450 ml vért vesznek le véradáskor.
Az ember vérkeringése

Az ember vérkeringése

A vér fogalma
A biológia vérnek nevezi az élőlények zárt keringési rendszerében keringő folyadékot.
Ez a gerincesek esetében a többi szövethez hasonlóan sejtekből és sejtközötti állományból áll, a vérben azonban a sejtközötti állomány folyékony.
Egy átlagos ember tömegének közelítően 1/12 részét adja a vér, mennyisége egy 70 kg tömegű emberre számítva 5 kg körüli, ami 5-5,5 liter folyadék.
Tartalékban a lépben és a nem működő szövetekben még egy liternyi vér van. A vér zárt edényrendszerben kering.
Kosárba helyezve!