Történelem 5.

Az alábbi tartalmat jelenleg INGYENES hozzáféréssel tekinted meg.
Amennyiben szeretnél teljes hozzáférést az oldalhoz, kérlek, regisztrálj, jelentkezz be, és vásárold meg a szükséges elektronikus licencet vagy írd be a nyomtatott könyv hátuljában található kódot!
Az egyiptomi társadalom rétegei

Az egyiptomi társadalom rétegei

A piramisok népe
Mezopotámiában milyen társadalmi csoportokról tanultál?
Nézd meg az ábrát az egyiptomi társadalomról!
Az egyiptomi társadalom
A társadalom élén a fáraó állt. A felső rétegbe tartoztak a főhivatalnokok, a főpapok és a hadsereg vezetői. Ők ugyan igyekeztek hatalmukat örökletessé tenni, azaz tisztségüket fiaikra hagyni, de előfordult, hogy alacsony sorból is fölemelkedtek emberek, ha kiváló képességekkel rendelkeztek. A társadalom középső rétegét alkották az írnokok, a papok és a katonák. Az egyiptomiak döntő többsége a közrendűek közé tartozott, akik elsősorban parasztok és kézművesek voltak. Ők végezték a termelőmunkát, és adót fizettek az államnak. Az adó azt jelentette, hogy be kellett szolgáltatniuk a megtermelt javak egy részét. Emellett közmunkát is végeztek: az év egy részében kötelező volt dolgozniuk az öntözőrendszer fenntartásán, és ők építették például a piramisokat is. A társadalom alsó rétegét a rabszolgák* alkották. Számuk azonban sokáig csekély maradt. Elsősorban házi munkára használták őket.
Gazdasági élet
A gazdasági élet központja is a királyi palota volt. A fáraó raktáraiba került a parasztok terményeinek egy része, innen osztották szét a termelőmunkát nem végző hivatalnokoknak, papoknak, katonáknak.
Házimunkák ábrázolása egyiptomi festményen

Házimunkák ábrázolása egyiptomi festményen

A földművesek gabonát, szőlőt, olajbogyót, datolyát, fügét és zöldségféléket termesztettek. Fontos termény volt még a len és a papirusznád. A lenből fehér vásznat szőttek, a papirusznádból pedig papiruszt készítettek, amelyre írtak (ennek emlékét őrzi papír szavunk). Háziállataik szinte ugyanazok voltak, mint a maiak. A különbség csak az, hogy a lovat és a szárnyasok közül a házityúkot viszonylag későn ismerték meg. (A tevét pedig csak évszázadokkal később kezdték tartani!)
A kézművesek állami vagy templomi műhelyekben dolgoztak. A kőfaragók, szobrászok, festők mesteri tudásáról a királyi sírok leletei tanúskodnak.
A kereskedelmet szintén az állam irányította. Egyiptom rendelkezett a számára szükséges nyersanyagok nagy részével. Csupán néhány fémből és fából szorult behozatalra. A kereskedelem a fő vízi úton, a Níluson zajlott. Észak felé a folyó sodra vitte a hajókat, délre pedig vitorlák segítségével haladtak – az uralkodó szélirány ugyanis szerencsés módon éppen észak–déli.
Kenyeret készítő egyiptomi nő szobra

Kenyeret készítő egyiptomi nő szobra

Az egyiptomiak étrendje
Az egyiptomi emberek változatosan étkeztek. Fő táplálékuk a gabonából készült kenyér volt, amely fogaik siralmas állapotáért is felelős: a lisztbe ugyanis sok homokszemcse került, ami elkoptatta, szabályosan lecsiszolta a fogukat. Szívesen fogyasztottak különböző zöldségféléket (pl. hagymát, borsót, babot, salátát, uborkát) és gyümölcsöket (pl. dinnyét, szőlőt, datolyát, fügét). Ezenkívül étrendjük része volt a tej, a sajt, a hal és a hús. Növényi olajjal főztek. Ételeiket mézzel édesítették.
A család
Az egyiptomiak családszerető emberek voltak. A család a szülőkből és a gyerekekből állt, esetleg olyan nőrokonok éltek velük, akik nem mentek még férjhez. Tisztelték az időseket és az édesanyákat. Az idősek jelenlétében a fiataloknak állniuk kellett. A hűséges családanyát   törvények védték, ha a férje el akarta taszítani magától. A házasságtörést azonban a legfőbb bűnnek tartották, a bűnös asszonyt megkövezték, elégették.
A felsőbb társadalmi rétegből származó fiúk 4 éves koruktól járhattak a templomok melletti iskolákba. A szegényebbek fiai apjuk mesterségét folytatták. A lányokat a házi munkákra tanították otthon. A nők a háztartást vezették. Ezenkívül csak kevés foglalkozást választhattak: például templomi táncosnők, szövőnők, siratóasszonyok lehettek. Egyéb tekintetben a nőknek ugyanolyan jogaik voltak, mint a férfiaknak. Több olyan nőt is ismerünk a királyi családból, aki fáraóként uralkodott.
Egyiptomi lakóház

Egyiptomi lakóház

Egy egyiptomi bölcs írta:
„Emlékezz rá, hogyan hozott világra anyád, és milyen szerető gonddal ápolt! Soha ne adj neki okot arra, hogy szemrehányást tegyen neked, és az istenek felé emelje kezét, helytelenítve viselkedésedet, és soha ne adj az istennek okot rá, hogy felfigyeljen anyád panaszára!”
1.
Sorold fel az egyiptomi társadalom rétegeit!
2.
Képzeld el, hogy közrendű ember vagy! Panaszold el egy írnoknak, miért nehéz a sorsod!
3.
Mit termeltek az egyiptomi parasztok? Miből készült a papirusz? Milyen mesterségeket ismertünk meg?
4.
Miért lehetett könnyen hajózni a Níluson?
5.
Hasonlítsd össze az egyiptomiak étrendjét a sajátoddal!
6.
Milyen volt a nők helyzete Egyiptomban?
Leckéhez tartozó extrák

Ókori egyiptomiak (ruhaviseletek)

Az ókori egyiptomi nők és férfiak jellegzetes ruhadarabokat és ékszereket viseltek.

Ókori egyiptomi lakóház

Az átlagos ókori egyiptomi lakóépület szabályosan elrendezett jellegzetes helyiségek...

Uni sírfelirata

Ókori egyiptomiak (ruhaviseletek)

Ókori egyiptomi lakóház

Kosárba helyezve!