A kosarad üres

Vásárlás

Darab: 0

Összesen: 0,00

0

A csontok szerkezete

A csontok szerkezete

Ez a jelenet a csontok felépítését és működését ismerteti.

Biológia

Címkék

csont, lapockacsont, felkarcsont, csontszövet, oszteon, csonthártya, csontváz, vérsejt, csöves csont, lapos csont, szivacsos csontállomány, hidroxiapatit, velőüreg

Kapcsolódó extrák

Jelenetek

A csontok típusai

Az ember csontváza rendkívül sok feladat ellátásával járul hozzá a szervezet megfelelő működéséhez: stabilitást biztosít a testnek, védi a belső szerveket, részt vesz a vérsejtek képzésében, létfontosságú ásványi anyagokat raktároz és végül, de nem utolsó sorban a mozgásszervrendszernek is nélkülözhetetlen részét képezi. A sok feladat ellátása érdekében a csontvázat alkotó csontok különböző formájúak, de hasonló elv alapján épülnek fel.

A csontok alakjuk szerint több csoportba sorolhatók. A hosszúkás alakú, két végén vaskos, a közepén pedig csőszerű felépítésű csontok a csöves csontok. A lapos csontok vékonyak, lapát vagy kagyló alakúak. A rövid vagy köbös csontok alakja kockára emlékeztet. Mivel ezek a csontok szorosan egymáshoz illeszkednek, így kis mértékű elmozdulást engednek csak meg. A szabálytalan alakú csontok nevükből következően változatos alakúak és egy néhányuk belsejét levegő tölti ki.

A csontváz két jellegzetes típusú csontjának, a csöves és a lapos csontnak a szerkezeti felépítését a felkarcsont és a lapockacsont segítségével mutatjuk be.

A csöves csont felépítése

  • felkarcsont
  • ízületi porc
  • szivacsos csontállomány
  • tömör csontállomány
  • csontvelő
  • csonthártya

A csontokat kívülről egy erekben és idegekben gazdag szövet, a csonthártya borítja, amely a csontszövetet tápanyaggal látja el.
A csonthártya alatt a tömör, és a csontgerendákból felépülő szivacsos csontállomány található.
Mindkét csontállomány sejtes elemekből (csontsejtek, csontépítő sejtek, csontfaló sejtek) áll, és a sejteket körülvevő sejtközötti állományból áll. A sejt közötti állomány nagy részét, mintegy 70%-át szervetlen anyagok, főleg kalcium- és foszfáttartalmú hidroxiapatit alkotják. A tömör csontállomány egymáshoz szorosan illeszkedő, koncentrikus körökbe rendeződött csontrétegekből épül fel. A csont szilárdságát elsősorban a tömör csontállomány adja. A szivacsos csontállományt csontgerendák alkotják.

A csöves csontok középső, csöves részében velőüreg található. A csontgerendák közötti tér mellett a velőüreget is csontvelő tölti ki. Gyermekkorban csak a vérsejtek termeléséért felelős vörös csontvelő van jelen a csontokban. A vörös csontvelő azonban a 4-5 éves kor betöltését követően folyamatosan zsírosodik és nagy része sárga csontvelővé alakul. A sárga csontvelő feladata elsősorban a tápanyag raktározás, és nem termel vértesteket. A felnőtt korban már csak a csontgerendák között találunk vörös csontvelőt.

A lapos csont felépítése

  • lapockacsont

A lapos csontok belsejében -a csöves csontokkal ellentétben - nem találunk velőüreget. A lapos csont szerkezete szendvicshez hasonló, ami azt jelenti, hogy a két réteg tömör csontállománya között egyetlen rétegben szivacsos csontállomány található.
A gerendák közötti teret az ember élete végéig vörös csontvelő tölti ki, így a lapos csontok a szervezet legfontosabb vérsejttermelői. A lapos csontok másik fontos feladata a belső szervek védelme.

Kapcsolódó extrák

Te is lehetsz Dr. Csont!

Ismerkedjünk meg a csontok típusaival és az antropológusok munkájával!

A bőr rétegei, bőrérzékelés

Kültakarónk a bőr, melynek három fő rétege a hám, az irha és a bőralja.

Emberi test (női)

Az animáció az emberi szervezet fő szervrendszereit foglalja össze.

Nyál, a multifunkciós testfolyadék

Érdekes információkat tudhatsz meg erről a különleges folyadékról.

Az emberi agy

Az agyvelő fő részei az agytörzs, a köztiagy, a nagyagy és a kisagy.

A véradás

A véradás segítségnyújtás másoknak, mivel a betegeknek sokszor különböző vérkészítményekre van...

A beszéd központi szervezése

A beszéd agykérgi központok összehangolt szervezőmunkáját igényli.

Keringési rendszer

A nagyvérkör a szövetek oxigénellátását biztosítja, a kisvérkör pedig a tüdőben az oxigén...

Kosárba helyezve!