A kosarad üres

Vásárlás

Darab: 0

Összesen: 0,00

0

Alfa-D-glükóz (C₆H₁₂O₆)

Alfa-D-glükóz (C₆H₁₂O₆)

A glükózok, és ezeken belül a D-glükózok egyik térizomerje.

Kémia

Címkék

alfa-D-glükóz, szőlőcukor, monoszacharid, szénhidrát, cukor, egyszerű cukor, térizomer, hexóz, glikozidos, aldóz, aldohexóz, ezüsttükör-próba, konstitúció, konformáció, axiális, ekvatoriális, fotoszintézis, keményítő, szerves kémia, kémia

Kapcsolódó extrák

Jelenetek

Golyó és pálcika

Alfa-D-glükóz, szőlőcukor (C₆H₁₂O₆)

A-D-glukoz

Adatok

Moláris tömeg: 180,16 g/mol

Olvadáspont: 146 °C

Sűrűség: 1,5620 g/cm³

Égéshő: –2805 kJ/mol

Tulajdonságok

Az aldohexózok csoportjába tartozik. Fehér színű, szagtalan, édes ízű kristályos anyag, mely vízben nagyon jól, alkoholban kevésbé jól oldódik. Melegítve alacsony hőmérsékleten megolvad. A gyűrűs forma étercsoportot és hidroxilcsoportot tartalmaz.

Az „alfa” arra utal, hogy az első szénatomhoz kapcsolódó hidroxilcsoport a gyűrű síkja alatt, a CH₂OH csoporttal ellentétes térfélen helyezkedik el. A béta-D-glükózban ez a hidroxilcsoport a CH₂OH csoporttal azonos térfélen található.

A „D” arra vonatkozik, hogy az oxocsoporttól távolabb eső kiralitáscentrum konfigurációja megegyezik a D-glicerinaldehidével.

Karbonsavakkal észtereket képez. Mutatja a Fehling- és az ezüsttükörpróbát, mivel vizes oldatban a gyűrűk egy része felnyílik, és a nyílt láncú molekulák részt vesznek a reakcióban.

Előfordulás, előállítás

Szinte minden édes gyümölcsben előfordul, részt vesz di- és poliszacharidok képzésében is. A maltóz és a keményítő alkotórésze.

A növényekben a fotoszintézis során a napenergia hatására keletkezik.

Felhasználás

Az élőlények egyik legfontosabb tápanyaga: szervezetünkben lassú égési reakciójából (biológiai oxidációjából) származó energiát hasznosítjuk. Nagyobb mennyiségben használják különböző kémiai szintézisekhez, mint például szorbit, glükonsav, aszkorbinsav, glutaminsav előállításához.

Térkitöltés

Narráció

Kapcsolódó extrák

Amilóz ((C₆H₁₀O₅)n)

Keményítőszemcsék belső anyagát alkotó, alfa-D-glükózrészekből felépülő csavarmenet alakú molekula.

D-glükóz (szőlőcukor) (C₆H₁₂O₆)

A sejtek fő energiaszolgáltató vegyülete.

Szőlőcukor gyűrűvé záródása

Az animáció a gyűrűs szerkezetű alfa- és béta-D-glükóz kialakulását mutatja be nyílt láncú formából.

Laktóz (C₁₂H₂₂O₁₁)

Az emlősök tejében előforduló cukor.

Maltóz (malátacukor) (C₁₂H₂₂O₁₁)

Diszacharid, mely két alfa-D-glükóz összekapcsolódásával jön létre.

Szacharóz (répacukor) (C₁₂H₂₂O₁₁)

Fehér színű, édeskés ízű, vízben jól oldódó vegyület, melyet a háztartásokban cukorként ismerünk.

A máj felépítése és működése

A máj olyan létfontosságú szerv, amely a zsírok emésztésében, méreganyagok hatástalanításában és a szervezet anyagcseréjében központi szerepet játszik.

Béta-D-fruktóz (gyümölcscukor) (C₆H₁₂O₆)

A fruktóz vagy más néven a gyümölcscukor a legédesebb egyszerű szénhidrát.

Béta-D-glükóz (C₆H₁₂O₆)

A glükózok, ezen belül a D-glükózok egyik térizomerje.

Cellobióz (C₁₂H₂₂O₁₁)

A cellobióz a cellulóz alapvető szerkezeti egysége.

Cellulóz (C₆H₁₀O₅)n

A növényi sejtfal és rostok anyaga.

Fotoszintézis (alapfok)

A növények képesek szervetlen anyagokból (szén-dioxidból és vízből) szerves cukrot előállítani.

Molekulafeladatok VI. (Szénhidrátok)

A mono-, di- és poliszacharidok csoportosításának, szerkezetének megértését szolgáló feladat.

Optikai izoméria

Az aszimmetrikus molekulák tükörképi párjaikkal nem hozhatók fedésbe.

Kosárba helyezve!