A kosarad üres

Vásárlás

Darab: 0

Összesen: 0,00

0

Arginin

Arginin

A húsz fehérjealkotó aminosav egyike.

Kémia

Címkék

arginin, Arg, aminosav, fehérje, peptid, polipeptid, poláris oldalláncú, ikerionos szerkezet, peptidkötés, amidkötés, aminosav sorrend, molekula, szerves kémia, kémia, biológia, biokémia

Kapcsolódó extrák

Jelenetek

Ikerionos szerkezet

Arginin (C₆H₁₄N₄O₂)

Adatok

Moláris tömeg: 174,20 g/mol

Olvadáspont: 238 °C

Sűrűség: 0,7 g/cm³ (20 °C)

Tulajdonságok

Gyakran az esszenciális aminosavak közé sorolják, mivel az emberi szervezet csak bizonyos körülmények között tudja előállítani. Bázisos jellegű. Vízben jól oldódik, savas színezékekkel nehezen oldódó színes sókat alkot, így lehetővé teszi a gyapjú színezését.

Előfordulás, előállítás

Minden fehérjében megtalálható, sok egyszerű fehérje túlnyomóan ebből az aminosavból áll. A gyapjú több, mint 10% arginint tartalmaz. Legegyszerűbben a zselatin hidrolízisével állítják elő. Bioszintézise az ornitinből indul ki.

Felhasználás

Az emberi szervezetben akadályozza a vérrögök képződését, támogatja az immunrendszer működését, segíti a szervezet méregtelenítését és az izmok regenerálódását.
Gyapjú színezésére is használják.

Ikerionos szerkezet (térkitöltött)

Molekula

Molekula (térkitöltött)

Narráció

Kapcsolódó extrák

Aminosavak

A fehérjék monomerjei.

Kosárba helyezve!