A kosarad üres

Vásárlás

Darab: 0

Összesen: 0,00

0

Aszparagin

Aszparagin

A húsz fehérjealkotó aminosav egyike.

Kémia

Címkék

aszparagin, Asn, aminosav, fehérje, peptid, polipeptid, poláris oldalláncú, ikerionos szerkezet, peptidkötés, amidkötés, aminosav sorrend, molekula, szerves kémia, biológia, biokémia, kémia

Kapcsolódó extrák

Jelenetek

Ikerionos szerkezet

Aszparagin (C₄H₈N₂O₃)

Adatok

Moláris tömeg: 132,12 g/mol

Olvadáspont: 234 °C

Forráspont: 438 °C

Sűrűség: 1,543 g/cm³

Tulajdonságok

Az aszparagin nem esszenciális aminosav. Színtelen, kristályos anyag, mely forró vízben jól, alkoholban, éterben nem oldódik. Aszparagináz hatására aszparaginsavvá alakul. A leukémiás sejtek (a normális sejtekkel ellentétben) nem képesek aszparagin szintézisére. A rákos sejtek elpusztulnak, ha azokat aszparaginázzal támadják, mivel ennek hatására az aszparagin elbomlik.

Előfordulás, előállítás

Számos peptid és fehérje alkotórésze, de szabad állapotban a növényekben is előfordul, pl. a spárgában és a pillangósvirágúak csíranövényeiben. Bioszintézise aszparaginsavból és ammóniából történik.

Felhasználás

Az élő szervezetekben ammóniaforrásként szolgál.

Ikerionos szerkezet (térkitöltött)

Molekula

Molekula (térkitöltött)

Narráció

Kapcsolódó extrák

Aminosavak

A fehérjék monomerjei.

Kosárba helyezve!