A kosarad üres

Vásárlás

Darab: 0

Összesen: 0,00

0

Aszparaginsav

Aszparaginsav

A húsz fehérjealkotó aminosav egyike.

Kémia

Címkék

aszparaginsav, Asp, aminosav, peptid, polipeptid, fehérje, poláris oldalláncú, ikerionos szerkezet, peptidkötés, aminosav sorrend, molekula, szerves kémia, kémia, biológia, biokémia

Kapcsolódó extrák

Jelenetek

Ikerionos szerkezet

Aszparaginsav (C₄H₇NO₄)

Adatok

Moláris tömeg: 133,10 g/mol

Olvadáspont: 270 °C

Forráspont: 324 °C

Sűrűség: 1,7 g/cm³

Tulajdonságok

Az aszparaginsav nem esszenciális aminosav. Színtelen, kristályos anyag, mely vízben rosszul, alkoholban pedig egyáltalán nem oldódik.

Előfordulás, előállítás

Számos fehérje építőköveként előfordul: a kukoricafehérjében, a tehéntej kazeinjében, a gyapjúkeratinban. Bioszintézise az oxálecetsavból indul.

Felhasználás

A gerincesek központi idegrendszerében gyakori ingerületátvivő anyag. Leukémiás betegek kezelésekor is alkalmazzák.

Ikerionos szerkezet (térkitöltött)

Molekula

Molekula (térkitöltött)

Narráció

Kapcsolódó extrák

Aminosavak

A fehérjék monomerjei.

Kosárba helyezve!