A kosarad üres

Vásárlás

Darab: 0

Összesen: 0,00

0

D-fruktóz (C₆H₁₂O₆)

D-fruktóz (C₆H₁₂O₆)

A legédesebb cukor.

Kémia

Címkék

D-fruktóz, gyümölcscukor, monoszacharid, szénhidrát, cukor, egyszerű cukor, ketohexóz, ketóz, hexóz, gyümölcs, méz, diabetikus, ezüsttükör-próba, izomerizáció, szerves kémia, kémia

Kapcsolódó extrák

Jelenetek

Golyó és pálcika

D-fruktóz (C₆H₁₂O₆)

Adatok

Moláris tömeg: 180,16 g/mol

Olvadáspont: 100-104 °C

Tulajdonságok

Színtelen, szagtalan, édes ízű szilárd anyag, mely vízben jól oldódik. A ketohexózok csoportjába tartozik, mert a molekulában oxocsoport van, ellentétben a formilcsoportot tartalmazó aldohexózokkal. A ketohexózok nem adják az ezüsttükörpróbát.
A fruktózmolekula öt- és hattagú gyűrűvé is alakulhat. Legfontosabb származékaiban öttagú gyűrűt alkot. A gyűrűs fruktóz molekulában a második szénatomhoz kapcsolódó hidroxilcsoport a glikozidos hidroxilcsoport.

Előfordulás, előállítás

Az emberi szervezetben a fruktóz enzimek hatására glükózzá alakul át.

Egyes gyümölcsök nedvében, mézben, szőlőcukorral alkotott diszacharid formájában a répacukorban fordul elő. Répacukor (szacharóz) elbontásával állítható elő.

Felhasználás

Élelmiszerek édesítéséhez, diabetikus élelmiszerek előállításához használják fel, de nagyobb mennyiségben fogyasztása cukorbetegek számára sem ajánlott.

Térkitöltés

Narráció

Kapcsolódó extrák

Béta-D-fruktóz (gyümölcscukor) (C₆H₁₂O₆)

A fruktóz vagy más néven a gyümölcscukor a legédesebb egyszerű szénhidrát.

Béta-D-glükóz (C₆H₁₂O₆)

A glükózok, ezen belül a D-glükózok egyik térizomerje.

Cellobióz (C₁₂H₂₂O₁₁)

A cellobióz a cellulóz alapvető szerkezeti egysége.

Maltóz (malátacukor) (C₁₂H₂₂O₁₁)

Diszacharid, mely két alfa-D-glükóz összekapcsolódásával jön létre.

Amilóz ((C₆H₁₀O₅)n)

Keményítőszemcsék belső anyagát alkotó, alfa-D-glükózrészekből felépülő csavarmenet alakú molekula.

Cellulóz (C₆H₁₀O₅)n

A növényi sejtfal és rostok anyaga.

D-glükóz (szőlőcukor) (C₆H₁₂O₆)

A sejtek fő energiaszolgáltató vegyülete.

Laktóz (C₁₂H₂₂O₁₁)

Az emlősök tejében előforduló cukor.

Szacharóz (répacukor) (C₁₂H₂₂O₁₁)

Fehér színű, édeskés ízű, vízben jól oldódó vegyület, melyet a háztartásokban cukorként ismerünk.

Molekulafeladatok VI. (Szénhidrátok)

A mono-, di- és poliszacharidok csoportosításának, szerkezetének megértését szolgáló feladat.

Kosárba helyezve!