A kosarad üres

Vásárlás

Darab: 0

Összesen: 0,00

0

Élet a Perm időszakban

Élet a Perm időszakban

A földtörténeti óidő utolsó időszakában élt élőlények.

Biológia

Címkék

földtörténet, földtörténeti korok, perm, fosszília, élő kövület, kihalt, őslény, Gorgonopsida, Dicynodontia, Diplocaulus, Dimetrodon, bjuvia, páfrányfenyő, pecsétfa, walchia, glossopteris, gingko, magvaspáfrány, óidő, Orthacanthus, hüllő, őshüllő, agyar, zsákmány, nyitvatermők, biológia, vertebrate, növény, élővilág, fauna, flóra, emlősszerűek, araukária

Kapcsolódó extrák

Jelenetek

Élővilág

A földtörténeti óidő utolsó időszakát a karbon korhoz képest szárazabb, melegebb klíma jellemezte. A permben a szuperkontinens, a Pangea belseje egyre szárazabb, sivatagosabb lett. Az éghajlatváltozás miatt a burjánzó növényzet megritkult, új növényfajok jelentek meg, az emlősszerű őshüllők elterjedtek.

Ennek az időszaknak a perm-triász kihalási esemény vetett véget (251 millió éve). Egy szupervulkán kitörése nyomán a felszabaduló gázok növelték az üvegházhatást, globális felmelegedést okoztak. A 10 °C-os hőmérséklet emelkedés hatására a tengeri fajok 96%-a, míg a szárazföldi fajok 70%-a kipusztult.

Szárazföldi gerincesek

 • Dimetrodon
 • Dicynodontia
 • Gorgonopsid

A perm időszak szárazföldi csúcsragadozói a Dimetrodonok voltak. A Dimetrodon elnevezés húsz fajt foglal magába, amelyek mérete az 1,7 métertől egészen a 4,6 méterig terjedt. A hátukon feszülő, meghosszabbodott csigolyanyúlványokból és bőrből álló hátvitorlának feltehetően a hőszabályozásban és a kommunikációban lehetett jelentősége.

A Dicynodontiák a permben a legelterjedtebb szárazföldi gerinceseknek számítottak. Mintegy 70 fajuk közül a legkisebbek patkány, míg a legnagyobbak elefánt nagyságúra nőttek. Szájnyílásuk elülső részén a teknősökhöz hasonló szarukávát viseltek, mögötte pedig hosszú agyarok nőttek. Ezek a növényevő állatok fészkeiket föld alatti járatokban építették.

A Gorgonopsidok ragadozó állatok voltak. Összesen 41 faj tartozott közéjük, amelyek közül a kisebbek mérete kutya, míg a nagyobbaké akár medve nagyságú lehetett. Hatalmas, kardszerű fogakkal rendelkeztek, amellyel a zsákmányállaton ejtettek halálos sérülést.

Vízi gerincesek

 • Diplocaulus
 • Orthacanthus

A permben a tavak, a folyók és a mocsarak gazdag állatvilágnak adtak otthont.
A vízi tápláléklánc csúcsát édesvízi cápák és termetes méretű kétéltűek jelentették. Az Orthacanthus édesvízi cápa leginkább a mai angolnákra emlékeztető formájú élőlény volt. Testhossza akár a 3 métert is elérhette.

Különleges kinézete miatt vált közismertté a kétéltűek közé sorolható Diplocaulus. Ennek az állatnak a teste farokkal együtt nagyjából 1,3 méter hosszú volt, testtömege pedig 15 kilogramm lehetett. Fejét az oldalsó koponyanyúlványai tették bumeránghoz hasonló formájúvá.

Növények

 • pecsétfa - A harasztok egyik csoportjához, a korpafüvekhez tartozó kihalt növény. A mocsarakban élő, 20-30 méter magas növény törzsét pikkelyszerűen borították a levélalapok maradványai. A törzse elágazásban végződött, amelyek fűszerű leveleket hordoztak.
 • glossopteris - Egyike a legnagyobb fajgazdagságú magvaspáfrány csoportnak. A növény formája és mérete csak feltételezésen alapul, mivel eddig csak nyelv alakú leveleinek fosszíliáit találták meg.
 • bjuvia - Hatalmas levelekkel és pálmákra emlékeztető törzzsel rendelkező fatermetű növény. Magassága elérhette a 15 métert.
 • walchia - Az első tűlevelű növények egyike. Magassága elérhette akár a 30 métert is.
 • páfrányfenyő - A Földön mai is élő páfrányfenyő, a Ginkgo őse. A kifejlett növény magassága 20-30 méter.

A száraz éghajlat miatt a pecsétfák és magvaspáfrányok száma erősen megcsappant.
A permben jelentek meg az első tűlevelűek, amelyek rendkívül elterjedtek annak köszönhetően, hogy a szárazabb körülményekhez tudtak alkalmazkodni.Az egyik ősi tűlevelű növény a walchia. A walchia levelei a mai araukáriához hasonló fenyőtűt képeztek.
A cikászok vagy szágópálmák is jól tudtak alkalmazkodni a perm időszak éghajlatához, így rendkívül elterjedtek. Ezek a pálmatermetű fák egyenes, egyes fajok esetében pedig hordószerű törzzsel rendelkeztek. A legismertebb képviselőjük a Bjuvia.
A tengerpartokhoz közeli, csapadékosabb területeken a páfrányfenyők jelentek meg. Ezeknek a lombhullató növényeknek az egyetlen, mai is élő tagja a Gingko, amelyet élő kövületnek tartunk.

Ízeltlábúak

 • Apthoroblattina
 • Ponomarenkia belmonthensis
 • Meganeuropsis permiana

A perm időszak legsikeresebb ízeltlábúi kétségkívül az őscsótányok voltak, amelyek egyik képviselője az Apthoroblattina volt.
A perm időszakban jelentős lépés történt a rovarok történetében: megjelentek ugyanis az első bogarak. A bogarak kemény szárnyfedője előnyt jelent a többi rovarral szemben. A kemény szárnyfedő ugyanis megvédi az alatta levő hártyás szárnyat és párás környezetet biztosít a légzőnyílások számára, így óvva meg az állatot a kiszáradástól száraz környezetben.
A perm időszakban a levegőt a maihoz hasonló méretű és azoknál jóval nagyobb szitakötők is egyaránt meghódították.

Kapcsolódó extrák

Karbon időszak élővilága

A Devon és a Perm időszak közötti periódusban (358-299 millió évvel ezelőtt) élt élőlények, amelyek közül sokan hatalmas méretűre nőttek.

A kontinensek vándorlása

A földtörténet során a kontinensek vándoroltak. Ez a folyamat jelenleg is zajlik.

Ammoniteszek, előrenéző szifótölcséres lábasfejűek

Külső szilárd vázzal rendelkező, kihalt fejlábúak. Kövületeik fontos szintjelzők.

Az óidő szörnyei: a tengeri skorpiók

A földtörténeti óidőben, a paleozoikumban (541 és 250 millió évvel ezelőtt) élt ízeltlábú ragadozók.

Erdeifenyő

Az egyik legelterjedtebb fenyőfaj a világon, Eurázsiában őshonos.

Mohák és harasztok életciklusa

Az animáció a mohák és a harasztok életciklusát hasonlítja össze, és segíti a növények általános életciklusának megértését.

Ichthyosaurus (halgyík)

Halszerű, a tengeri életmódhoz alkalmazkodott őshüllő, a konvergens evolúció példája.

Ichthyostega

Ősi, 360 millió éve kihalt kétéltű, a négylábú szárazföldi gerincesek korai képviselője.

Trilobiták, háromkaréjú ősrákok

Közéjük tartoztak a pókszabásúak és a rákok ősei.

Apatosaurus

Hosszú nyakú, hatalmas termetű növényevő dinoszaurusz.

Kosárba helyezve!