A kosarad üres

Vásárlás

Darab: 0

Összesen: 0,00

0

Fájdalomreflex

Fájdalomreflex

A fájdalomreflex a károsító ingertől való távolodást szolgáló gerincvelői reflex.

Biológia

Címkék

fájdalomreflex, fájdalom, reflex, reflexív, feltétlen reflex, feltételes reflex, fájdalomreceptor, mozgatóidegsejt, receptor, inger, ingerület, gerincvelő, gerincvelői reflex, mozgatórost, érzőrost, vázizom, interneuron, védekezés, izomrost, mozgató véglemez, bőreredetű, ember, biológia

Kapcsolódó extrák

Jelenetek

Fájdalomreflex

 • gerincvelő - A fájdalomreflex reflexközpontja. Itt zajlik a jelfeldolgozás, azaz a válasz megtervezése. A gerincvelőbe befutó (afferens) ingerületeket az érzőrostok, a kifutó (efferens) ingerületeket pedig a mozgatórostok továbbítják.
 • érzőrostok - A fájdalominger hatására keletkezett ingerületeket vezetik a gerincvelőbe. Az érzőrostok az érzőidegsejtek velőshüvellyel borított nyúlványai.
 • mozgatórostok - A gerincvelő mozgatóidegsejtjeinek velőshüvellyel borított hosszú nyúlványai (axonjai). A gerincvelőből az izmokhoz szállítanak ingerületet.
 • vázizom - A fájdalomingerre adott válasz az izom összehúzódása és ezáltal a kéz távolítása az inger forrásától.

Reflexív

 • bőr - Receptorainak egyik típusát képezik a fájdalomérző idegvégződések.
 • érzőrost - A fájdalominger hatására keletkezett ingerületeket vezeti a gerincvelőbe. Az érzőrostok az érzőidegsejtek velőshüvellyel borított nyúlványai.
 • gerincvelő - A fájdalomreflex reflexközpontja, ahol a jelfeldolgozás, a válasz megtervezése zajlik. Az érzőrostokról az ingerület itt tevődik át köztes idegsejteken keresztül a mozgatóidegsejtekre.
 • mozgatórost - A gerincvelő mozgató idegsejtjeinek velőshüvellyel borított hosszú nyúlványa (axonja). A gerincvelőből az izmokhoz szállít ingerületet.
 • izom - A fájdalomingerre adott válasz az izom összehúzódása és ezáltal a kéz távolítása az inger forrásától.

Bőr

 • hám - A bőr külső rétege többrétegű, elszarusodó laphámból épül fel. A felszíni szaruréteget elhalt sejtek alkotják; ez biztosítja a bőr védelmét. A szaruréteg alatt helyezkedik el az élőhám. Az élőhámba a fájdalomérző idegvégződések beléphetnek, ezen kívül idegek nem találhatók benne, és ereket sem tartalmaz.
 • irha - Lazarostos kötőszövet alkotja fő tömegét. Nagyszámú idegvégződést és véreret tartalmaz.
 • bőralja - Nagyrészt zsírszövetből épül fel. A zsírszövet mechanikai védelmet és hőszigetelést biztosít; a zsírok fontos tartaléktápanyagok és egyes (A, D, E, K) vitaminok oldószerei. A bőraljában idegeket és ereket is találunk.
 • fájdalomreceptor (szabad idegvégződés) - A szövetek, sejtek sérülésekor felszabaduló anyagok (pl. káliumionok, hisztamin) ingerlik.

Gerincvelő

 • érzőidegsejt - Sejtteste a gerincvelőn kívül helyezkedik el. Ez a sejttípus egyetlen hosszú nyúlvánnyal rendelkezik, amely a sejttest közelében kettéágazik. A nyúlvány egyik ága a gerincvelő szürkeállomány hátulsó szarvába vezeti az ingerületet. A nyúlvány másik ága a receptorokhoz kapcsolódik. Az érző neuronok velőshüvellyel borított hosszú nyúlványai az érzőrostok.
 • mozgatóidegsejt (α motoneuron) - Sejtteste a gerincvelő szürkeállományának elülső szarvában helyezkedik el. Egy hosszú nyúlvánnyal (axonnal) rendelkezik, melyet velőshüvely borít. A mozgatóidegsejtek velőshüvellyel borított axonjai a mozgatórostok.
 • köztes idegsejt (interneuron) - Az érzőneurontól a mozgatóneuronhoz továbbítja az ingerületet.
 • fehérállomány - A gerincvelő (és az agyvelő) fehérállományának fő tömegét velőshüvellyel borított axonok, azaz idegrostok alkotják.
 • szürkeállomány elülső szarva - Itt találjuk az α motoneuronok sejttestjeit. Innen lépnek ki a gerincvelőből a mozgatórostok.
 • szürkeállomány hátulsó szarva - Ide lépnek be az érzőrostok.

Izom

 • izomrost - A fájdalomingerre adott válasz az izom összehúzódása és ezáltal a kéz távolítása az inger forrásától. A vázizom izomrostokból épül fel, amelyek a mozgatórostokon érkező inger hatására megrövidülnek.
 • mozgatórost - A mozgatóidegsejtek velőshüvellyel borított axonjai a mozgatórostok. A gerincvelő szürkeállományának mellső szarvából indulnak ki.
 • mozgatóvéglemez - A mozgatóidegrostok gazdagon elágazó végződése és az izomrost membránja alkotja. Az idegvégződésből ingerületátvivő anyag, acetilkolin szabadul fel, ami az izom összehúzódását okozza.

Animáció

Narráció

A fájdalomreflex a károsító inger forrásától való távolodást biztosítja. A károsító inger hatására a bőr fájdalomreceptoraiban ingerület alakul ki, ami az érzőrostokon a reflexközpontba, a gerincvelőbe jut. Itt az ingerület az interneuronok közvetítésével mozgatóidegsejtekre, alfa motoneuronokra tevődik át. A mozgatóidegsejtek nyúlványán az ingerület a végrehajtó szervhez, a hajlítóizomhoz jut el, ami összehúzódva előidézi a kéz elrántását.

A fájdalomreflex bőreredetű, gerincvelői, kétszinapszisos reflex, mert a receptorok a bőrben helyezkednek el, a reflexközpont a gerincvelő, melyben két szinaptikus átkapcsolódás található.

Kapcsolódó extrák

A felkar izmai

A végtag mozgatását az ellentétes működésű hajlító- és feszítőizmok végzik.

A gerincvelő felépítése

A gerincvelő a központi idegrendszer gerincoszlopban futó része, belőle a gerincvelői idegek erednek.

Térdreflex

A feszítőizom megnyúlására adott válasz a térdreflex, melynek reflexközpontja a gerincvelőben van.

A bőr rétegei, bőrérzékelés

Kültakarónk a bőr, melynek három fő rétege a hám, az irha és a bőralja.

Adrenalin (felsőfok)

Az adrenalin, más néven epinefrin szervezetünkben stresszhelyzetben termelődik, és fontos az „üss-vagy-fuss” reakció kialakításában.

Az idegrendszer

A központi idegrendszert az agy és a gerincvelő, a környéki idegrendszert idegek és dúcok alkotják.

Az izom felépítése

Az animáció bemutatja az izom finomszerkezetét, és működését a molekuláris szintig.

Idegsejt, idegszövet

Az idegsejtek elektromos jelek továbbítására specializálódott sejtek.

Ingerületátvitel

Az ingerületek kémiai és elektromos szinapszisokon keresztül terjednek az idegsejtek között.

Izomszövetek

Szervezetünkben harántcsíkolt, sima-, és szívizomszövet fordul elő.

Kosárba helyezve!