A kosarad üres

Vásárlás

Darab: 0

Összesen: 0,00

0

Fenil-alanin

Fenil-alanin

A húszféle fehérjealkotó aminosav egyike.

Kémia

Címkék

fenilalanin, Phe, aminosav, fehérje, peptid, polipeptid, apoláris oldallánc, ikerionos szerkezet, peptidkötés, amidkötés, aminosav sorrend, fenilketonúria, molekula, szerves kémia, kémia, biológia, biokémia

Kapcsolódó extrák

Jelenetek

Ikerionos szerkezet

Fenil-alanin (C₉H₁₁NO₂)

Adatok

Moláris tömeg: 165,19 g/mol

Olvadáspont: 283 °C

Sűrűség:1,29 g/cm³

Tulajdonságok

A fenil-alanin esszenciális aminosav, az emberi szervezet nem tudja előállítani. Színtelen kristályos anyag, mely vízben, metanolban, etanolban gyengén oldódik.

Előfordulás, előállítás

A tejben lévő kazeinben és a vér alvadásában szerepet játszó fibrinben is megtalálható. A fenil-alanin előállítása ezekből a fehérjékből történik.

Felhasználás

Az emberi szervezet a fenil-alanint a táplálékkal veszi fel. Vannak olyan emberek, akik egy öröklött anyagcserezavar miatt nem tudják lebontani a fenil-alanint. Ezt a súlyos idegrendszeri következményekkel járó betegséget fenilketonuriának nevezzük.

Ikerionos szerkezet (térkitöltött)

Molekula

Molekula (térkitöltött)

Narráció

Kapcsolódó extrák

Aminosavak

A fehérjék monomerjei.

Kosárba helyezve!