A kosarad üres

Vásárlás

Darab: 0

Összesen: 0,00

0

Hogyan működik a PET-CT?

Hogyan működik a PET-CT?

A PET-CT segítségével sebek ejtése nélkül szerezhetünk vizuális információt szervezetünk belső részének anatómiai felépítéséről és működéséről.

Technika, háztartástan

Címkék

pozitron, komputertomográf, röntgen, röntgencső, daganat, fluorizotóp, fluor, izotóp, gamma, gamma-sugárzás, foton, glükóz

Kapcsolódó extrák

Jelenetek

PET-CT szoba

 • PET-CT készülék - Henger alakú készülék, amelybe a mozgatható ágy csúszik be a vizsgálni kívánt testrész magasságáig.
 • mozgatható ágy

Képalkotó diagnosztikai módszerekkel, sebek ejtése nélkül vizuális információkat kaphatunk szervezetünk belső részeiről. Ezen módszerek egyike a pozitronemissziós tomográfia (PET).
A PET jellegzetessége az, hogy segítségével nemcsak a szövetek anatómiai tulajdonságait lehet vizsgálni, hanem azok működését is. A PET felvétel az adott szövetben zajló véráramlásról és a szövet sejtjeinek anyagcseréjéről szolgáltat háromdimenziós információt.


A szervek megbetegedésekor először működési zavarok jelentkeznek, és csak utána alakulnak ki anatómiai elváltozások, így a PET rendkívül hasznos betegségek korai fázisban történő vizsgálatához. A PET-et főként daganatok kimutatására, kisebb részben neuropszichiátriai elváltozások és szívkoszorúérben történő véráramlás mérésére használják.
A PET-et rendszerint kiegészítik komputertomográf (CT) eljárással is. Az így elkészült PET-CT felvételek segítségével jóval több anatómiai részlet válik láthatóvá, amely növeli a diagnózis pontosságát.

PET-CT készülék

 • detektorgyűrű - Röntgensugárzásra érzékeny kristályokat tartalmaz, amelyek elektromos jeleket hoznak létre röntgensugárzás hatására.
 • röntgencső - Röntgensugarakat bocsát ki, amelyek keresztülhatolnak a testen, és a detektorba jutnak.
 • szkennerdob

A PET-CT vizsgálat előtt radioaktív izotópot juttatnak a páciens szervezetébe. A radioaktív izotóp bomlásából származó gamma-sugárzást gyűrű alakú detektor érzékeli. A detektor a szervezetből bármely irányból jövő sugárzást képes érzékelni. A CT és PET vizsgálat egymással párhuzamosan zajlik, így a páciensnek nem kell pozíciót változtatnia.

FDG

 • 2-fluoro-2-deoxy-D-glucose (FDG)
 • ¹⁸F fluorizotóp - Alacsony felezési idejű, pozitronforrásként szolgáló izotóp.

A PET vizsgálathoz gyakran glükózmolekulához kapcsolt fluorizotópot, fluodeoxiglükózt (FDG) használnak. Az FDG azokba a szövetekbe jut be nagy mennyiségben, ahol jelentős a glükózfelvétel, vagyis ahol jelentős anyagcsere zajlik. A fluorizotópra, mint ahogy a legtöbb PET-izotópra (¹⁵O, ¹³N és ¹¹C) is, nagyon rövid, 2–110 perc felezési idő jellemző. A rövid felezési idő azzal a hátránnyal jár, hogy a vizsgálatot az izotóp beadását követően csak rövid ideig lehet elvégezni. Előnye pedig az, hogy a páciens számára kismértékű radioaktív terhelést jelent.

Daganatkimutatás PET-CT készülékkel

 • ¹⁸F fluorizotóp - Alacsony felezési idejű, pozitronforrásként szolgáló izotóp.
 • PET-CT készülék - Henger alakú készülék, amelybe a mozgatható ágy csúszik be a vizsgálni kívánt testrész magasságáig.
 • daganat - Sejtjei kontrollálatlanul osztódnak. A daganatos sejtek nem fejlődnek ki olyan mértékben, hogy elláthassák az egészséges sejtek feladatait. Az egyre csak szaporodó sejttömeg elveszi a táplálékot az egészséges sejtektől.
 • FDG
 • pozitron - Pozitív töltésű részecske, az elektron antirészecskéje. Bármilyen anyag jelenlétében hamar találkozik egy elektronnal, megsemmisül és nagy energiájú fotont hoz létre.
 • elektron - Egyszeresen negatív töltésű részecskék. Méretük <10⁻¹⁸ m.
 • gamma-foton - Gerjesztett atommagok alacsonyabb energiájú állapotba történő átmenetekor jön létre.

Az izotóp intravénás beadása után csak 50-60 perc múlva kezdődik a PET-CT vizsgálat. Ennyi várakozási idő kell ugyanis ahhoz, hogy a vérkeringés segítségével az izotóp eljusson minden szervhez. A várakozási idő elteltével csak a jelentős anyagcserét folytató szövetekben marad meg az izotóp. Jelentős izotópfeldúsulás látható az agyban, a szívben, a húgyhólyagban és a vesékben is.
Ha daganatos szövet jött létre a szervezetben, akkor azt a PET-CT képes kimutatni. A daganatban ugyanis mértéktelen sejtburjánzás zajlik, amely nagyon sok energiát igényel és rengeteg cukor felvételével jár együtt. A fluorizotóp bomlása során pozitront bocsát ki. A pozitron az izotóp közelében levő elektronnal egyesül, és létrejön a PET detektorai által érzékelhető gamma-sugárzás.

Képalkotás

A PET-el és a CT-vel nyert képeket a test hossztengelyére merőleges anatómiai „szeletekben” egymásra vetítik. Az egymás után következő „szeletek” összeillesztésével az egész test felépítését lehet rekonstruálni. A felvételek segítségével pontosan meg lehet állapítani a daganat helyét.

Kapcsolódó extrák

Átlátszóság

Az animáció magyarázatot ad az átlátszóságra és az átlátszatlanságra, a röntgenvizsgálat elvére, valamint arra, hogy bizonyos anyagok csak bizonyos színű...

Fluor (F₂)

A halogének egyik képviselője. Sárgászöld színű, nagy reakcióképességű, mérgező gáz. Egyik legismertebb vegyülete a teflon.

Hogyan működik a komputertomográf?

Az animáció segítségével megismerhetjük a komputertomográf szerkezetét és működését.

Marie Curie laboratóriuma

A fizikai és a kémiai Nobel-díjat is elnyerő Marie Curie a tudománytörténet talán legismertebb női alakja.

Radioaktivitás

A nem stabil atommagok bomlásának folyamatát nevezzük radioaktivitásnak.

Kosárba helyezve!