A kosarad üres

Vásárlás

Darab: 0

Összesen: 0,00

0

Hogyan tapad a gekkók talpa?

Hogyan tapad a gekkók talpa?

A gekkók képesek a falakon vagy a mennyezeten is közlekedni. Az animáció bemutatja a lábak tapadásának magyarázatát.

Biológia

Címkék

gekkó, terrárium, diszperziós, adhézió, másodrendű kötés, szarupikkely, állat, gerincesek, hüllő, rovarevő, nektárevő, biológia

Kapcsolódó extrák

Jelenetek

Aranyporos nappaligekkó

 • aranyporos nappali gekkó - Az Észak-Madagaszkáron és annak közelében fekvő szigetvilágban őshonos állat a gekkófajok közül az egyik legszínesebb. Nevét a hátát díszítő apró, sárgás pöttyekről kapta. A mindössze 10-13 centiméter hosszúságú és 40-80 g testtömegű állat alapszíne sárgászöld vagy élénkzöld. A lábak többnyire kékek. Főként banáncserjéken és pálmafákon él. Ennek a nappal aktív gekkónak a táplálékát rovarok, kisebb hüllők és gyümölcsök képezik.

Az embereket már az ókor óta foglalkoztatja az a kérdés, hogy miképpen képesek a gekkók a legsimább függőleges falakon, vagy akár a mennyezeten is magabiztosan közlekedni. E kérdésre a választ a tudósok csak a XXI. század hajnalán tudták megadni. Ekkor derült ki ugyanis, hogy a gekkók talpa nagyon különlegesen épül fel, és molekulák közötti vonzó hatás, az úgynevezett van der Waals-erők segítségével jön létre a talp extrém mértékű tapadóképessége.

Az állat felépítése

 • láb - A talpon apró serték találhatóak, amelyek összesen több milliárd spatulában végződnek. Ezek diszperziós kölcsönhatással erős tapadást biztosítanak, ezért a gekkó akár a mennyezeten is közlekedhet.
 • a hallójárat nyílása
 • szem körüli kék gyűrű
 • hátoldali vöröses mintázat
 • testhossz: 10-13 cm
 • kissé lapos farok - Veszély esetén izmait megfeszítve képes az állat letörni. Ez a jelenség az autotómia.

A talp szerkezete

 • serték - Átmérőjük kb. 5 ezred milliméter (mikrométer); a legvékonyabb szálú emberi haj átmérője 19 mikrométer. A talp minden négyzetmilliméterén kb. 14 000 serte található, összesen a 4 lábon kb. 6,5 millió.
 • serte - Átmérőjük kb. 5 ezred milliméter (mikrométer); a legvékonyabb szálú emberi haj átmérője 19 mikrométer. A talp minden négyzetmilliméterén kb. 14 000 serte található, összesen a 4 lábon kb. 6,5 millió.
 • spatulák - Minden serte 100-1000 spatulában végződik, így a spatulák száma több milliárd. A spatulák és a felület között gyenge diszperziós kötések jönnek létre, amelyek igen erős tapadást biztosítanak: elvben több mint egy mázsa tömeget is megtarthatnának. A talp leválasztása a felületről a serték dőlésszögének megváltoztatásával történik: így kisebb erőkifejtés is elegendő, mert a kötések nem egyszerre szakadnak fel.
 • spatula
 • diszperziós kölcsönhatás - Gyenge kötések jönnek létre a felület és a spatulák végei között. Ennek oka, hogy az atommagok rezgése miatt az apoláris molekulában időleges töltéseltolódások alakulnak ki, a molekula átmenetileg polarizálódik. Ennek hatására a közeli apoláris molekula is polarizálódik, és a két molekula között elektromos vonzóerő ébred.

Tapadás és leválasztás

 • spatula
 • diszperziós kölcsönhatás - Gyenge kötések jönnek létre a felület és a spatulák végei között. Ennek oka, hogy az atommagok rezgése miatt az apoláris molekulában időleges töltéseltolódások alakulnak ki, a molekula átmenetileg polarizálódik. Ennek hatására a közeli apoláris molekula is polarizálódik, és a két molekula között elektromos vonzóerő ébred.
 • tapadás
 • leválasztás

Animáció

A gekkók hobbiállatként is elterjedt hüllők, melyek ismert jellegzetessége, hogy képesek a falakon vagy a mennyezeten is közlekedni. Ezt a különleges tulajdonságukat ujjaik felépítésének köszönhetik.

Az ujjak talpi oldalán sertéket találunk. Ezek átmérője körülbelül 5 ezred milliméter, tehát sokkal vékonyabbak az emberi hajnál, amely jellemzően legalább 19 ezred milliméter átmérőjű. Az állat 4 lábán összesen körülbelül 6,5 millió serte található. Minden serte több száz, vagy akár több ezer spatulában végződik, így a négy lábon összesen több milliárd spatula található. A spatulák és a felület között gyenge elektromos kölcsönhatás, diszperziós kötés jön létre. Ez a spatulák nagy száma miatt összegződve igen erős tapadást biztosít: a gekkó négy lába elvben akár több mint egy mázsányi tömeget is megtarthatna.

A talp leválasztása a felületről a serték dőlésszögének megváltoztatásával történik: ehhez kis erőkifejtés is elegendő, mert a kötések nem egyszerre szakadnak fel.

Diszperziós kölcsönhatás

 • elektronfelhő
 • atommag - Az atomok pozitív töltésű magja és negatív töltésű elektronfelhője rezgést végez, emiatt átmeneti dipólusok alakulnak ki.
 • elektromos vonzóerő - Ha két részecske egymás közelébe kerül, és az egyikük polarizálódik, pozitív pólusa taszítja a másik részecske atommagját, és vonzza az elektronfelhőjét. Ezért indukálja a másik részecske polarizációját, és köztük elektromos vonzóerő lép fel. Ez a diszperziós kölcsönhatás igen gyenge, a másodrendű kémiai kötések között is a leggyengébb. Azonban a spatulák nagy összfelülete miatt összegződve erős tapadást biztosít.

A spatula és a felület között kialakuló diszperziós kölcsönhatás a Van der Waals-erők közé tartozik. Alapja, hogy az atomok pozitív töltésű magja és negatív töltésű elektronfelhője rezgést végez, emiatt átmeneti dipólusok alakulnak ki. Ha két részecske, például a gekkótalp és az üvegfelület részecskéje egymás közelébe kerül, és az egyikük polarizálódik, pozitív pólusa taszítja a másik részecske atommagját, és vonzza az elektronfelhőjét. Ezért indukálja a másik részecske polarizációját, és köztük vonzóerő lép fel. A diszperziós kölcsönhatás igen gyenge, a másodrendű kémiai kötések között is a leggyengébb. Azonban a spatulák nagy összfelülete miatt összegződve erős tapadást biztosít.

Kapcsolódó extrák

Sisakos kaméleon

A kaméleonok színüket változtatni képes hüllők.

Keresztes vipera

Hazánkban is előforduló mérges kígyó, harapása emberre nagyon ritkán veszélyes.

Mocsári teknős

Az animáció bemutatja a teknősök felépítését, a csontváz és a teknő kapcsolatát.

Vízisikló

Tarkófoltjáról könnyen felismerhető kígyó.

Archaeopteryx

Madár- és hüllőbélyegeket egyaránt mutatott, ezért ősgyíkmadárnak is nevezik. Valószínűleg a madarak őse.

Kecskebéka

Közismert békafaj, melynek példáján megismerhetjük a kétéltűek anatómiai felépítését.

Tyrannosaurus rex („zsarnokgyík”)

Nagy termetű ragadozó őshüllő, a leghíresebb dinoszaurusz.

Apatosaurus

Hosszú nyakú, hatalmas termetű növényevő dinoszaurusz.

Triceratops

Kréta kori dinoszaurusz; könnyen felismerhető a jellegzetes nyakfodorról és három szarváról.

A nitrogénmolekula kötései

A két N-atomot összekapcsoló egy szigma- és két pi-kötést szemlélteti az animáció.

Hidrogénmolekula kialakulása

A hidrogénmolekulában a hidrogénatomokat kovalens kötés tartja össze.

Kosárba helyezve!