A kosarad üres

Vásárlás

Darab: 0

Összesen: 0,00

0

Ízérzékelés

Ízérzékelés

Az ízérző receptorok kémiai ingereket alakítanak át elektromos jelekké.

Biológia

Címkék

ízérzékelés, érzékszerv, érzékelés, , nyelv, ízlelőbimbó, umami, édes, keserű, savanyú, sós, ingerület, inger, receptor, ember, idegrendszer, központi idegrendszer, biológia

Kapcsolódó extrák

Jelenetek

Ízlelőszemölcs

  • többrétegű el nem szarusodó laphám
  • ízlelőbimbó - Az ízlelőbimbókban csoportosulnak a receptorok.
  • nyál - Ebben feloldódnak az ízanyagok, és eljutnak a receptorokhoz.
  • árok
  • idegrost - A receptorban keletkezett ingerületet vezeti.
  • nyálmirigy
  • izomrostok - A nyelv mozgatásáért felelősek.

Ízlelőbimbó

  • pórus
  • mikrobolyhok
  • receptorsejt - Módosult hámsejt, mikrobolyhai segítségével képes érzékelni az ízanyagokat, és azok hatására ingerületet hoz létre. Az egyes receptorsejtekhez más és más ízanyagok kötődhetnek. Attól függően érzünk különböző ízeket, hogy mely receptorsejtek jönnek ingerületbe.
  • támasztósejt
  • idegsejt

Ízlelőszerv

  • orrüreg
  • szájpad
  • fogak
  • nyelv - Fontos szerepet játszik a falat kialakításában, a nyelésben, a beszédben és az ízérzékelésben. Rajta ízlelőszemölcsöket találunk. Ezekben helyezkednek el az ízérzékelésért felelős receptorok. (Ízérzékelő receptorokat találunk még a szájpadon és a garatban is.)
  • ízérző központ - A talamuszban való átkapcsolódás után ide jut az ízérző receptorokban keletkezett ingerület.

Ízérzékelés

  • ízérző központ - A talamuszban való átkapcsolódás után ide jut az ízérző receptorokban keletkezett ingerület.

Animáció

  • nyelv - Fontos szerepet játszik a falat kialakításában, a nyelésben, a beszédben és az ízérzékelésben. Rajta ízlelőszemölcsöket találunk. Ezekben helyezkednek el az ízérzékelésért felelős receptorok. (Ízérzékelő receptorokat találunk még a szájpadon és a garatban is.)
  • ízérző központ - A talamuszban való átkapcsolódás után ide jut az ízérző receptorokban keletkezett ingerület.
  • ízlelőbimbó - Az ízlelőbimbókban csoportosulnak a receptorok.
  • nyál - Ebben feloldódnak az ízanyagok, és eljutnak a receptorokhoz.
  • árok
  • idegrost - A receptorban keletkezett ingerületet vezeti.
  • nyálmirigy
  • pórus
  • mikrobolyhok
  • receptorsejt - Módosult hámsejt, mikrobolyhai segítségével képes érzékelni az ízanyagokat, és azok hatására ingerületet hoz létre. Az egyes receptorsejtekhez más és más ízanyagok kötődhetnek. Attól függően érzünk különböző ízeket, hogy mely receptorsejtek jönnek ingerületbe.
  • támasztósejt
  • idegsejt

Narráció

Az ízérzékelés fontos a megfelelő táplálék kiválasztásában, illetve a veszélyes, maró, mérgező anyagok észlelésében, elkerülésében. A nyelven található ízérző receptorok különböző kémiai tulajdonságú anyagokra érzékenyek, melyek más és más ízérzetet okoznak.
Az ízérző receptorokban keletkezett ingerületek a VII., a IX. és a X. agyidegek közvetítésével jutnak az agyba, majd ott a talamuszban átkapcsolódva az agykéreg ízérző központjába. Az ízérzet az agykéregben alakul ki.

Az ízek különböző alapízek keverékéből állnak elő. Korábban négy alapízt különítettek el, ezek: az édes, a sós, a savanyú és a keserű. Ma már ezekhez hozzáveszik az umamit és gyakran a vizet is.
Bizonyos receptorok jellemzően egyes fémionok, például a nátriumionok hatására jönnek ingerületbe. E receptorok ingerülete az agykéregben sós ízérzetet okoz. Az édes ízérzetet főleg mono- és diszacharidok okozzák, a savanyút különböző savak. Keserű ízérzetet általában olyan anyagok váltanak ki, melyek a szervezetet károsítják, emiatt a keserű ízt kellemetlennek érezzük, és elkerülési reakciót vált ki belőlünk. Jellegzetes, pikáns umami ízérzet jön létre a nukleotidok, az aminosavak közül a glutaminsav, illetve ennek ízfokozóként használt származéka, a nátrium-glutamát hatására. Umami ízben gazdag például a paradicsom, a spenót, a halhús, a húsleves, a szójaszósz vagy a pácolt húsételek is. Újabb kutatások szerint a nyelven vannak speciálisan a vízre érzékeny receptorok is.

Az ízlelőszerv finomszerkezetét és működését a savanyú és az édes ízanyagokat érzékelő receptorokon keresztül mutatjuk be.

A nyelv felületén ízlelőszemölcsöket találunk, melyeket árok vesz körül. Ebben a nyálmirigyek által termelt nyál található: ebben feloldódnak, és az ízlelőbimbókhoz diffundálnak az ízanyagok. Az ízlelőbimbókban keletkező ingerületet az idegrostok vezetik el.

Az ízlelőbimbó a nyelv hámjába ágyazódik. Benne támasztósejteket és receptorsejteket különíthetünk el. Az ízanyagok a receptorsejtek mikrobolyhait a póruson keresztül érik el. A receptorsejten kialakuló ingerület az idegsejtek nyúlványain terjed, majd az agyba jutva kialakítja az ízérzetet.

Kapcsolódó extrák

Orr, a szaglás folyamata

A szaglóreceptorok a szaganyagok hatására elektromos jeleket hoznak létre.

A bőr rétegei, bőrérzékelés

Kültakarónk a bőr, melynek három fő rétege a hám, az irha és a bőralja.

A hangképzés

Hangképzéskor a tüdőből kiáramló levegő a hangszalagokat rezgésbe hozza.

Az előbél

A táplálék a szájüregből a nyelés során jut a gyomorba, amely az előbél utolsó szakasza.

Az érzékszervek

Olyan szervek, amelyek érzékelik a környezetből vagy a testből érkező ingereket és idegi impulzusként továbbítják azokat az agy felé.

Középfülgyulladás

A gennyes középfülgyulladás lehetséges következményeit és kezelését mutatja be az animáció.

Látáskorrigálás

A rövidlátás és a távollátás korrigálása homorú, illetve domború lencsével lehetséges.

Mi legyen a tányérodon?

Ez a jelenet az egészséges táplálkozási alapismeretek elsajátításához nyújt segítséget.

Szájüreg, garat és nyelőcső

A tápcsatorna kezdeti szakaszát alkotó szervek.

Szem

Egyik legfontosabb érzékszervünk. A fény hatására receptoraiban elektromos ingerületek alakulnak ki.

Szem képalkotása

Közelre és távolra nézéskor a szemlencse domborúsága változik, ez biztosítja az éles látást.

A fül és a hallás folyamata

Hallószervünk a levegő rezgéseit alakítja át elektromos jelekké, amelyeket az agy dolgoz fel.

Egyensúly-érzékelés

A fej helyzetének és gyorsulásának érzékelése a belső fül segítségével történik.

Kosárba helyezve!