A kosarad üres

Vásárlás

Darab: 0

Összesen: 0,00

0

Izoleucin

Izoleucin

A húszféle fehérjealkotó aminosav egyike.

Kémia

Címkék

izoleucin, Ile, aminosav, fehérje, peptid, polipeptid, apoláris oldallánc, ikerionos szerkezet, peptidkötés, amidkötés, aminosav sorrend, molekula, szerves kémia, kémia, biokémia, biológia

Kapcsolódó extrák

Jelenetek

Ikerionos szerkezet

Izoleucin (C₆H₁₃NO₂)

Adatok

Moláris tömeg: 131,17 g/mol

Olvadáspont: 284 °C

Sűrűség: 1,035 g/cm³

Tulajdonságok

Esszenciális aminosav, az emberi szervezet nem tudja előállítani, így a táplálékkal vesszük fel. Viasszerű, csillogó, kristályos anyag. Vízben mérsékelten oldódik, forró alkoholban alig, éterben oldhatatlan.

Előfordulás, előállítás

Nagyobb mennyiségű izoleucint tartalmaznak a húsok, tojás, sajt, hal, különféle magvak. Növényekben több lépésben szintetizálódik, szintetikusan is előállítható.

Felhasználás

A felnőttek napi szükséglete kb. 0,7 g, a gyermekeké ennek többszöröse is lehet. Fontos szerepe van az izomzat fejlődésében.

Ikerionos szerkezet (térkitöltött)

Molekula

Molekula (térkitöltött)

Narráció

Kapcsolódó extrák

Aminosavak

A fehérjék monomerjei.

Kosárba helyezve!