A kosarad üres

Vásárlás

Darab: 0

Összesen: 0,00

0

Karbamid (CO(NH₂)₂)

Karbamid (CO(NH₂)₂)

Emlősállatok vizeletében előforduló vegyület, melyet nitrogéntartalmú műtrágyák gyártásához használnak fel.

Kémia

Címkék

karbamid, diaminometanal, amid, vizelet, urea, műtrágya, jégmentesítés, műanyagok, fehérje anyagcsere, aminoplasztok, kémia

Kapcsolódó extrák

Jelenetek

Golyó és pálcika

Karbamid (CO(NH₂)₂)

karbamid

Adatok

Moláris tömeg: 60,06 g/mol

Olvadáspont: 132,8 °C

Égéshő: –635,0 kJ/mol

Tulajdonságok

A karbamid, más néven urea színtelen, szagtalan, kristályos anyag, mely vízben, metanolban, glicerinben, etanolban jól, kloroformban és éterben nem oldódik. Salétromsavas oxidációja során szén-dioxiddá, vízzé és nitrogénné esik szét. Savakkal vagy bázisokkal hevítve szén-dioxid és ammónia keletkezik belőle.

Előfordulás, előállítás

Emlősállatok vizeletében fordul elő. Egy felnőtt ember naponta mintegy 20-30 g ureát ürít a vizelettel. Wöhler 1828-ban szervetlen anyagból ureát állított elő, ezzel megdöntötte a „vis vitalis”-elméletet, mely szerint szerves vegyületeket csak élőlények állíthatnak elő.
Ipari mennyiségben ammónia és szén-dioxid-gáz folyékony elegyének reakciójával ammónium-karbamát keletkezik, melynek hevítésével karbamid állítható elő.

Felhasználás

A karbamidot nagy mennyiségben használják nitrogéntartalmú műtrágyák, műanyagok, enyvek, gyógyszerek, kozmetikai preparátumok gyártásához.

Térkitöltés

Narráció

Kapcsolódó extrák

Acetamid (etánamid) (C₂H₅NO)

Fehér színű, szagtalan, kristályos anyag.

Formamid (metánamid) (HCONH₂)

Színtelen, enyhén viszkózus, higroszkópos folyadék, melyet hangyasav, hidrogén-cianid és más szerves vegyületek előállításához használnak.

Molekulafeladatok VII. (Nitrogéntartalmú szénvegyületek)

A nitrogéntartalmú szerves vegyületek csoportosításának, szerkezetének megértését szolgáló feladat.

Dimetil-amin (NH(CH₃)₂)

Színtelen, szúrós szagú gáz, melynek számos felhasználási területe ismert.

Metil-amin (NH₂CH₃)

A legegyszerűbb elsőrendű amin.

Trimetil-amin N(CH₃)₃

A romlott élelmiszerek szagát adó harmadrendű amin.

Ammónia (NH₃)

Színtelen, szúrós szagú gáz, melynek vizes oldata a szalmiákszesz.

Kosárba helyezve!