A kosarad üres

Vásárlás

Darab: 0

Összesen: 0,00

0

Kétütemű motor

Kétütemű motor

A kétütemű motor olyan speciális belsőégésű motor, melynek működése két (munka)ütemből áll.

Fizika

Címkék

belső égésű motor, kétütemű motor, hajtómű, hőerőgép, hengerek, hajtott tengely, motorblokk, hengerfej, szívócsonk, kipufogó, főtengely, dugattyú, gyújtógyertya, henger, szívás, kompresszió, porlasztó, munkaütem, kenőolaj, ciklus, keverék, trabant, hőtan, fizika

Kapcsolódó extrák

Jelenetek

Motor

 • légszűrő - A motor égésterébe levegő jut, ami tartalmazza az égéshez szükséges oxigént. A levegő szűrését végzi ez az eszköz.
 • gyújtáselosztó - A gyújtógyertyák összehangolt működését biztosítja.
 • motorblokk - A motor fémből készült háza.
 • hengerfej - A bordák a felületnövelést és ezáltal a hatékonyabb léghűtést biztosítják.
 • szívócsonk - Rajta keresztül a motorba levegő áramlik, amelynek oxigéntartalma szükséges az égéshez.
 • kipufogócsonk - Rajta keresztül távoznak az égéstermékek. A kétütemű motorokban a benzinhez kenőolajat kevernek, ami nem ég el tökéletesen, emiatt a károsanyag-kibocsátás magasabb, mint a négyütemű motorokban.

Működése

 • gyújtógyertya - Az összesűrített benzin-kenőolaj-levegő keveréket begyújtja. A berobbanó keverék visszalöki a dugattyút.
 • felömlőnyílás - Amikor a dugattyú lefelé mozog, alatta a nyomás nő, fölötte csökken. Emiatt a felölmlőnyíláson keresztül a hengerbe áramlik a benzin-kenőolaj-levegő keverék.
 • szívócsonk - Amikor a dugattyú felfelé mozog, az alatta levő térrészben a nyomás csökken. Emiatt a motorba levegő áramlik, ami az égéshez nélkülözhetetlen.
 • kipufogónyílás - Rajta keresztül távoznak az égéstermékek. A kétütemű motorokban a benzinhez kenőolajat kevernek, ami nem ég el tökéletesen, emiatt a károsanyag-kibocsátás magasabb, mint a négyütemű motorokban.
 • dugattyú - Ritmikus fel-le mozgása alakul át a főtengely forgómozgásává. Lefelé mozgását a hengerben az üzemanyag berobbanása okozza. Ezután a megforgatott főtengely tehetetlensége mozgatja a hengerben felfelé: ez a sűrítés.
 • főtengely - A dugattyú fel-le mozgása okozza a forgómozgását.
 • henger - Belsejében történik az üzemanyag berobbanása és a dugattyú mozgása.

1. ütem

2. ütem

Belső szerkezet

 • motor
 • sebességváltómű - A motor és a kardántengely közötti áttételt állítja be. Segítségével változtatható, hogy a motor főtengelyének egy fordulata során hányszor forduljon meg a kerék. Alacsony sebességfokozatban az autó erősebb, de lassabb, magasabb sebességfokozatban gyorsabb, üzemanyagtakarékosabb, de gyengébb a gyorsulása.
 • hűtőventilátor - A léghűtéses motorokban ez a szerkezet biztosítja a keletkezett hő eltávolítását. A hűtés hatékonyságát növeli, hogy a hengerfejet felületnövelő bordákkal látják el. Léteznek vízhűtéses kétütemű motorok is.
 • légszűrő - A motor égésterébe levegő jut, ami tartalmazza az égéshez szükséges oxigént. A levegő szűrését végzi ez az eszköz.
 • benzintartály - A kétütemű motor üzemanyaga benzin, amihez kenőolajat kevernek. A kenőolaj feladata a henger és a szelepek kenése, súrlódásuk csökkentése. A benzin fontos jellemzője az oktánszám. A nagyobb oktánszámú benzin gyulladáspontja magasabb, ezért jobban összesűríthető, így nagyobb hatásfok érhető el.
 • kipufogó - Rajta keresztül távoznak az égéstermékek. A kétütemű motorokban a benzinhez kenőolajat kevernek, ami nem ég el tökéletesen, emiatt a károsanyag-kibocsátás magasabb, mint a négyütemű motorokban.
 • hajtott tengely - A motor főtengelyének forgása forgatja.

Hengerek

 • főtengely - A dugattyúk hajtják meg. Forgómozgása áttevődik a hajtott tengelyre.
 • dugattyú - Ritmikus fel-le mozgása alakul át a főtengely forgómozgásává.
 • gyújtógyertya - Az összesűrített benzin-kenőolaj-levegő keveréket begyújtja. A berobbanó keverék visszalöki a dugattyút.

Animáció

Narráció

Az autó meghajtását a motor biztosítja. A motorban található a főtengely, amelynek forgómozgását a kardántengely közvetíti a kerekek felé.
A sebességváltómű segítségével változtatható, hogy a motor főtengelyének egy fordulata során hányszor forduljon meg a kerék. Alacsony sebességfokozatban az autó erősebb, de lassabb, magasabb sebességfokozatban a jármű gyorsabb, üzemanyag-takarékosabb, de gyengébb a gyorsulása.

A régebbi típusú személyautókban gyakran alkalmazták a kétütemű motort, amelyet mára kiszorítottak a négyütemű motorok. A kétütemű motor üzemanyaga benzin, amelyhez kenőolajat kevernek. A kenőolaj feladata a henger és a szelepek kenése, súrlódásuk csökkentése.

A dugattyúk fel-le irányuló mozgása átalakul a főtengely forgómozgásává. A főtengely meghajtja a kardántengelyt, továbbá a vezérműszíjon keresztül a vezérműtengelyt.
A vezérműtengely irányítja a szelepek működését, amelyeknek összehangolt nyitása-zárása biztosítja az üzemanyag beszívását, és az égéstermékek kipufogását a megfelelő ütemben.

Az első ütemben a dugattyú felfelé mozog, az alatta levő szívótérben a nyomás csökken. Emiatt a benzin, a kenőolaj és a levegő keveréke a porlasztón keresztül a hengerbe áramlik. A dugattyú sűríti a keveréket, amely ennek következtében felhevül.

A második ütemben a gyújtógyertya begyújtja a felhevült keveréket. A robbanás a dugattyút a hengerben lefelé löki, a nagy nyomású égéstermék a kipufogónyíláson keresztül távozik. A szívótérben a nyomás nő, ezáltal a beszívott keverék a felömlőnyíláson keresztül a hengerbe jut.

Látható, hogy a motorban a dugattyú egyenes vonalú mozgása a főtengely forgómozgásává alakul. A dugattyú mozgatásához szükséges energiát a benzin égése biztosítja.

Kapcsolódó extrák

Csillagmotor

A csillagmotort elsősorban repülőgépekben, helikopterekben használják.

Dízelmotor

E belsőégésű motor működési elvét Rudolf Diesel német mérnök szabadalmaztatta 1893-ban.

Négyütemű Otto-motor

Az animáció bemutatja a gépkocsikban leggyakrabban használt motortípus működését.

Stirling-motor (hőlégmotor)

A Stirling-motor különlegessége, hogy külső égésű motor: az égés a hengeren kívül történik, eltérően belső égésű motoroktól (pl. Otto-motor).

Wankel-motor

Forgódugattyús, nagy hatásfokkal működő motor.

Egyenáramú motor

Az egyenáramú motor állandó mágnesei között egy vezeték (tekercs) található, melyben áram folyik.

Hérón labdája

Az alexandriai feltalálóban a gőzgép atyját tisztelhetjük, bár ő maga is csupán jatékszernek tekintette alkotását.

Hogyan működik a differenciálmű?

A differenciálmű az autó meghajtott kerekei közt elosztja a hajtóerőt, és lehetővé teszi, hogy kanyarban eltérő sebességgel forogjanak.

Hogyan működik a sebességváltó?

A sebességváltóműben a motor forgatónyomatékát módosítjuk a fordulatszám csökkentésével vagy növelésével.

James Watt gőzgépe (18. század)

A skót mérnök által tökéletesített gőzgép sokféle alkalmazási lehetőségével forradalmasította a technikát.

Motorkerékpár

A motorkerékpár szerkezete és működése ismerhető meg az animáció segítségével.

Tengeri fúrótorony

Az acélszerkezet közepében hosszú cső hatol le a tenger aljzatába a kőolajat tartalmazó kőzetrétegig.

A kőolajkút működése

A kőolaj felszínre szivattyúzását végző szerkezet.

Ideális gázok pVT-diagramja

Az ideális gázok nyomása, térfogata és hőmérséklete közötti kapcsolatot az egyesített gáztörvény adja meg.

Ford T-modell

Az amerikai autógyár népszerű modellje volt a világon az első futószalagon gyártott autó.

Környezetbarát autók

A benzin- és elektromos meghajtás kombinálásával a károsanyag-kibocsátás csökkenthető.

Személyautó felépítése

A személygépkocsi felépítését, külső és belső szerkezetét mutatja be az animáció.

Kosárba helyezve!