A kosarad üres

Vásárlás

Darab: 0

Összesen: 0,00

0

Légpárnás hajó, mark III SR N4

Légpárnás hajó, mark III SR N4

A légpárnás hajó vízfelszín fölé emelkedve nagy sebesség elérésére képes.

Földrajz

Címkék

légpárnás hajó, vízi közlekedés, hajózás, hajó, légpárna, hajócsavar, közlekedés, földrajz

Kapcsolódó extrák

Jelenetek

Légpárnás hajó

1959. július 25-én a La Manche csatornát a brit mérnök, Christopher Cockerell egy soha nem látott hajóval szelte át, az SR.N1-gyel.
A hajó egy hatalmas légzsákon közlekedett, a járművet a "gumiszoknya" alá fújt levegő tartotta a víz fölött. Jellemzője volt a nagy sebesség és az, hogy mind a szárazföldön, mind a vízen tudott közlekedni.
Eredetileg katonai célokra fejlesztették ki, hiszen ideális megoldás volt mocsaras területeken való közlekedésre, ahol a hajók és a kerekes járművek is csődöt mondanak, illetve fövenyes tengerpartokon való kikötésre. Kb. egy évtizednyi fejlesztés után viszont a polgári közlekedésben is megjelentek a légpárnások.
A továbbfejlesztett jármű, az SR.N4 1968-tól a 2000-es évek elejéig szállította az utasokat és az autókat Dover és Calais között, és óránként 110 km-es sebességgel suhant a víz fölött annak ellenére, hogy a valaha épített legnagyobb légpárnás komp 320 tonna súlyú volt.

Felülnézet

Felépítése

 • gumiszoknya
 • pilótakabin
 • mozgatható vezérsík
 • levegő- beömlőnyílás
 • forgatható légcsavar
 • gépkocsi- feljáró
 • gáztubina

Metszet

 • gépkocsifedélzet
 • utastér

Az SR.N4 hossza: 56,38 méter, magassága 11,48 m, teljes súlya 320 tonna, meghajtásáról 4 db Rolls Royce turbólégcsavaros motor gondoskodott.
Ezek egyszerre hajtották a sűrített levegőt előállító kompresszorokat a gumiszoknya fölött, és gondoskodtak a meghajtásról.
A légpárnás járművek meghajtása leginkább a repülőgépekéhez hasonlít, hiszen a hajótestnek nincs vízbe merülő része, ezért a hajócsavarok alkalmazása nem jöhet szóba.

A világ legnagyobb utasszállító légpárnása, az SR.N4 legutolsó szériája már 60 autó és több mint 400 utas szállítására volt alkalmas. Azóta épültek nagyobb légpárnások az SR.N4-nél, de ezek kizárólag katonai célokat szolgálnak.

Működés

 • légcsavar
 • levegő
 • gumiszoknya

A nagyteljesítményű légszivattyúk a gumiszoknyák alá felülről folyamatosan szivattyúzzák a levegőt, így az a gumiszoknya és a víz (vagy a talaj) között folyamatosan áramlik kifelé vékony légpárnát alkotva. Ez a sűrített levegő tartja a víz fölött a járművet.
Mivel a hajó nem merül bele a vízbe, hanem fölötte lebeg, ezért a víz közegellenállása nem fékezi a mozgásában, így a hagyományos hajókhoz képest az utazósebessége jóval nagyobb. Ráadásul a mozgását a hullámzás sem befolyásolja, ezért légpárnáson utazni viharos időben is nagyon kényelmes.

A légpárnások hátránya egyedül a rossz iránytartásuk, hiszen mivel szabadon "csúsznak" a víz felett, ezért az esetleges oldalszél nagyon megnehezíti a manőverezést. A szárazföldön pedig már enyhe emelkedőn sem képesek oldalazva haladni.

Kapcsolódó extrák

Óriásváros (Metropolis)

Óriásvárosnak, más néven metropolisznak nevezzük az 1 millió főnél népesebb városokat.

A külső munkahelyöv és a rozsdaövezet

A belváros körül elhelyezkedő területek korábban munkahelyi funkciót töltöttek be, ám mára...

Hogyan hasznosítható a vízenergia?

A vízenergia hasznosításnak lehetőségeit ismerheted meg.

Árapályerőmű

A tengerszint napi ingadozását, az árapályt használja fel elektromos áram termelésére.

Gördülő országutakon

A gördülő országút (Rollende Landstrasse) egy olyan környezetbarát szállítási módszer, amely...

Természeti népek Afrikában Vadászok, gyűjtögetők

Az eltűnőfélben lévő életmód utolsó képviselőit láthatjuk Afrika déli részén forgatott filmünkben.

Műholdas navigáció

A rendszert alkotó 24 műhold közül 4 szükséges a pillanatnyi helyzet meghatározásához.

Tanyasi gazdálkodás

A tanyasi életmódhoz speciális gazdálkodási formák illeszkednek.

Kosárba helyezve!