A kosarad üres

Vásárlás

Darab: 0

Összesen: 0,00

0

Leucin

Leucin

A húszféle fehérjealkotó aminosav egyike.

Kémia

Címkék

leucin, Leu, aminosav, fehérje, peptid, polipeptid, apoláris oldallánc, ikerionos szerkezet, peptidkötés, amidkötés, aminosav sorrend, molekula, szerves kémia, kémia, biológia, biokémia

Kapcsolódó extrák

Jelenetek

Ikerionos szerkezet

Leucin (C₆H₁₃NO₂)

Adatok

Moláris tömeg: 131,17 g/mol

Olvadáspont: 293 °C

Sűrűség: 1,293 g/cm³

Tulajdonságok

Esszenciális aminosav, az emberi és állati szervezetek nem tudják előállítani, táplálék útján veszik fel. Minden fehérje hidrolízisének termékei között megtalálható vegyület. Csillogó, fehér színű szilárd anyag, mely vízben rosszul oldódik, éterben oldhatatlan.

Előfordulás, előállítás

Fehérjékben kötötten fordul elő. Bioszintézise a piroszőlősavból indul ki, mely mind baktériumokban, mind növényekben végbemehet.

Felhasználás

A napi szükséglet felnőttek számára kb. 1 gramm, amelynek a felvétele a táplálékból történik.

Fontos szerepe van az izomfehérjék szintézisének serkentésében.

Ikerionos szerkezet (térkitöltött)

Molekula

Molekula (térkitöltött)

Narráció

Kapcsolódó extrák

Aminosavak

A fehérjék monomerjei.

Kosárba helyezve!