A kosarad üres

Vásárlás

Darab: 0

Összesen: 0,00

0

Lúdtalp

Lúdtalp

A láb boltozatának süllyedése számos egészségügyi problémát okozhat.

Biológia

Címkék

lúdtalp, bokasüllyedés, lábboltozat, hosszanti boltozat, keresztboltozat, talplenyomat, lábfej, sarokcsont, lábtőcsontok, lábközépcsontok, ujjpercek, csont, sípcsont, fibula, gyógycipő, ember, ortopédia, biológia

Kapcsolódó extrák

Jelenetek

A lábfej csontjai

 • sarokcsont
 • sípcsont
 • szárkapocscsont
 • lábtőcsontok - A lábfejben 7 darab lábtőcsont található. Közülük a legnagyobb a sarokcsont. A lábfej csontjait a lábtő-, a lábközépcsontok és az ujjpercek alkotják. A lábtőcsontok és a lábközépcsontok oldalnézetből és elölnézetből egyaránt boltozatosan rendeződnek el, ami biztosítja a lábfej nagy teherbírását. Ez azért szükséges, mert állás, járás közben a teljes testtömeg a lábfejre nehezedik. A boltozat leereszkedése a bokasüllyedés.
 • lábközépcsontok - A lábfejben 5 darab lábközépcsont található. A lábfej csontjait a lábtő-, a lábközépcsontok és az ujjpercek alkotják. A lábtőcsontok és a lábközépcsontok oldalnézetből és elölnézetből egyaránt boltozatosan rendeződnek el, ami biztosítja a lábfej nagy teherbírását. Ez azért szükséges, mert állás, járás közben a teljes testtömeg a lábfejre nehezedik. A boltozat leereszkedése a bokasüllyedés.
 • ujjpercek - A lábfejben 14 darab ujjperc található: az öregujjban (nagylábujjban) kettő, a többi ujjban 3-3. A lábujjak fontosak járás közben az egyensúlyozásban.

Lúdtalp (csontok)

 • egészséges lábfej
 • lúdtalpas lábfej

Lúdtalp (lábfej)

 • egészséges lábfej
 • lúdtalpas lábfej

Animáció

 • egészséges lábfej
 • lúdtalpas lábfej

Narráció

A lábfej egyik betegsége a lúdtalp: a láb boltozata ellapul, s így a lábfej íve eltűnik vagy csökken, a bokaízület előtt a talp szélesen ellapul, és egész felületével éri a talajt.
A lúdtalp könnyen felismerhető, ha talplenyomatot készítünk: nedves talppal papírlapra állunk, lúdtalp esetén a lenyomat a normálishoz képest eltérő alakú és kiterjedésű.

Az ilyen lábfej az izmok nem megfelelő feszítettsége miatt a test terhének viselésére kevésbé lesz alkalmas. A lúdtalpas egyének nem képesek sokáig járni vagy állni, gyorsan elfáradnak, sőt fájdalmat éreznek a bokaízület tájékán, illetve a lábszár begörcsölhet, bedagadhat.
A lúdtalp következtében a helytelen lábtartás miatt ízületi kopások, ízületi fájdalmak léphetnek fel, x-láb, illetve gerincferdülés alakulhat ki. A lúdtalp következtében bokasüllyedés is felléphet, amelynek lényege, hogy a helytelen lábtartás miatt a belső boka kidomborodik.

A lúdtalp kialakulásának oka az öröklött tényezők mellett az, hogy a boka szalagjainak ellenálló képessége nincs arányban a test okozta megterheléssel. Fiatalkorban az izmok és a szalagok erősítésével előzhetjük meg a lúdtalp kialakulását: ebben segít a mezítláb járás. A későbbiekben lúdtalpbetét, súlyosabb esetben pedig csak gyógycipő enyhítheti a tüneteket.

Kapcsolódó extrák

Az alsó végtag váza

Az alsó végtag vázát a medenceöv és a szabad alsó végtag csontjai alkotják.

Gerincproblémák

A gerincferdülés a gerincoszlop oldalirányú elgörbülése, melyet a csigolyák elmozdulása okoz.

Ízülettípusok

Az ízületeket a lehetséges elmozdulások iránya szerint is csoportosíthatjuk.

Látáskorrigálás

A rövidlátás és a távollátás korrigálása homorú, illetve domború lencsével lehetséges.

Testrészek

A jelenet a fej, a törzs és a végtagok részeit mutatja be.

Kosárba helyezve!