A kosarad üres

Vásárlás

Darab: 0

Összesen: 0,00

0

Meteorológiai eszközök (alapfok)

Meteorológiai eszközök (alapfok)

Az animáció bemutatja a légköri jelenségek vizsgálatát szolgáló eszközöket.

Földrajz

Címkék

meteorológia, időjárás-előrejelzés, időjárás-észlelés, meteorológiai műszerkert, időjárás, globális megfigyelő rendszer, műhold, hőmérséklet, szél, légnyomás, csapadék, párolgás, napfénytartam, földrajz

Kapcsolódó extrák

Jelenetek

Szárazföldi

 • műholdvevő állomás - A műholdképek vételére alkalmas antenna.
 • rádiószondázó állomás - Ide sugározza a mért időjárási adatokat a 25–30 km magasságra feljuttatott, léggömbre szerelt rádiószonda.
 • automata állomás - A műszeres mérés, az adatok tárolása, illetve továbbítása ezen az állomáson automatikusan történik.
 • földfelszíni megfigyelőállomás - Más néven a meteorológiai műszerkert, ahol a szárazföldi meteorológiai műszeres észlelések történnek.
 • meteorológiai központ - Feladatai: meteorológiai adatok feldolgozása, időjárás-jelentések, előrejelzések készítése.
 • időjárási radarállomás - Általában egy vagy több szomszédos ország meteorológiai hálózatának részét képezik. A csapadékhullásról és a felhőzet szerkezetéről nyújtanak információkat.
 • központi műholdirányító és vevőállomás - Ez ellenőrzi a műhold működését, beméri annak pályáját, veszi és feldolgozza a műhold összes adatát.
 • meteorológiai kutatórepülő - Feladata a meteorológiai adatszolgáltatás a légkörből, valamint a légkör magasabb részének feltérképezése.

A földi időjárási helyzet folyamatos megfigyelésére nemzetközi meteorológiai rendszert hoztak létre, mely a Föld felszínén és a légkörben elhelyezett műszerekből áll.
Az időjárási megfigyeléseket a világon mindenhol azonos időpontokban végzik, hogy a kapott eredmények összehasonlíthatók legyenek egymással. Így megrajzolhatók az időjárási térképek, amelyek alapján az előrejelzések is készülnek.

Fogalomdefiníciók:

Idő: A légkör pillanatnyi fizikai állapota.

Időjárás: A légkör fizikai állapotának változása egy adott helyen, rövid időtartamon belüli.

Időjárási és éghajlati elemek: Az időjárás és az éghajlat jellegzetességeit meghatározó tényezők: elsősorban a napsugárzás, hiszen attól függ a levegő hőmérséklete; a levegő nyomása (légnyomás), a levegő mozgása (szél és légáramlások), páratartalma (vízgőztartalom), a felhőzet és a csapadék fajtája, mennyisége és intenzitása.

Globális meteorológiai megfigyelő rendszer: A Meteorológiai Világszervezet irányítása alatt működő hálózat, amely egyidejű, automatizált időjárási adatgyűjtést és feldolgozást végez részben földi mérőeszközök, részben űrtechnológiák alkalmazásával.

Meteorológiai központ

Meteorológiai műszerkert

 • UV-B szenzor
 • csapadékmérő és csapadékíró - A felfogótölcséren bekerült, henger alakú edénybe jutott csapadék felületén úszó úszik. Az úszóhoz írókart rögzítettek, ami egy óra által hajtott forgódobhoz ér.
 • zúzmaramérő - 4 db egy méteres vezetékdarab a talajtól 2 méter magasan, melyek a zúzmaralerakódás vastagságát mérik.
 • talajhőmérők - Elhelyezési mélységük alapján lehetnek felszíniek (40 cm mélységig), melyek a napi hőingásról, illetve mélységiek (50–200 cm-ig), melyek a szezonális változásokról szolgáltatnak adatokat.
 • kanalas szélmérő és szélsebességíró - 3 domború félgömb, a körülfordulások időegységre vonatkoztatott számából megadható a szélsebesség.
 • napfénytartammérő - Üveggömb, amely a direkt sugárzást egy pontban gyűjti össze. Az összegyűjtött sugarak a gömb körül lévő papírszalagot megpörkölik a Nap járásának megfelelő pályán.
 • párolgásmérő kád - Időegység alatti, egységnyi területről elpárolgó vízmennyiség mérésére szolgál.
 • hőmérő és száraz-nedves hőmérőpár - Az angolházikóban található, a levegő hőmérsékletének mérésére szolgál.
 • angolházikó - A hőmérőket fehérre festett, dupla zsaluzású házikóban helyezik el a felszín felett 2 m magasságban, az árnyékolás a Nap közvetlen sugarainak hatását gátolja.
 • barométer - A légnyomás mérésére szolgál.

Séta a műszerkertben

Animáció

Narráció

A földi időjárási helyzet folyamatos megfigyelésére nemzetközi meteorológiai rendszert hoztak létre, mely a Föld felszínén és a légkörben elhelyezett műszerekből áll. Az időjárással kapcsolatos észlelések, mérések a genfi székhelyű Meteorológiai Világszervezet előírásait követik.

Az időjárási megfigyeléseket a világon mindenhol azonos időpontokban végzik, hogy a kapott eredmények összehasonlíthatók legyenek egymással. Így megrajzolhatók az időjárási térképek, amelyek alapján az előrejelzések is készülnek.

Azonban az észlelések helye sem közömbös. Az időjárási adatokat olyan körülmények között kell mérni, amelyek nem csupán a mérés közvetlen helyére, hanem a tágabb környezetre is jellemzőek.
A műszerek többségének elhelyezésére a szárazföldön meteorológiai műszerkerteket alakítottak ki. A műszerkerteket fáktól, épületektől távol, nyílt területen jelölték ki.
A kertben többek között a hőmérséklet, a szél, a légnyomás, a csapadék, a párolgás és a napfénytartam mérése történik.

Kapcsolódó extrák

A nagy földi légkörzés

A sarkvidékek és az egyenlítői területek közötti hőmérséklet-különbség miatt létrejövő légkörzést több tényező, köztük a Föld forgása is befolyásolja.

Felhő- és csapadékképződés, felhőtípusok

Az elpárolgó vízből változatos alakú felhők képződnek, majd a víz csapadékként visszajut a felszínre.

Felülhajtós szélmalom

A szél mozgási energiáját mechanikai munkává alakító szélmalom számos munka elvégzésére alkalmas.

Forró övezeti ciklonok

A ciklonok több száz kilométer átmérőjű légörvények, melyekben felhő- és csapadékképződés zajlik.

Helyi szelek

A helyi szelek főbb típusai a hegy-völgyi, a tengeri-parti és a bukószél.

Hogyan működik a napelem és a napkollektor?

Az animáció bemutatja, hogyan hasznosítható a napenergia.

Melegfront, hidegfront

Hideg és meleg levegő találkozásánál alakul ki hidegfront, vagy melegfront.

Mérsékelt övezeti ciklon és anticiklon

A ciklonok akár több ezer kilométer átmérőjű légörvények, melyekben felhő- és csapadékképződés zajlik.

Meteorológiai eszközök (középfok)

Az animáció bemutatja a légköri jelenségek vizsgálatát szolgáló eszközöket.

Monszunszél-rendszer

Nyáron a monszun a tenger felől a szárazföldre csapadékot hoz.

Műholdtípusok

A Föld körül keringő mesterséges égitesteket polgári és katonai célokra egyaránt felhasználjuk.

Oázis

Az oázisok sivatagok, félsivatagok vízzel ellátott területein alakulnak ki.

Kosárba helyezve!