A kosarad üres

Vásárlás

Darab: 0

Összesen: 0,00

0

Niche

Niche

A niche az élőlények, illetve populációk környezeti igényeit jellemző elvont fogalom.

Biológia

Címkék

élettani niche, ökológiai niche, ökológia, lakosság, környezeti igény, optimum, verseny, Gause-elv, biológia

Kapcsolódó extrák

Jelenetek

Élettani niche

 • min
 • max
 • 1. környezeti tényező (pl. hőmérséklet)
 • 2. környezeti tényező (pl. páratartalom)
 • 3. környezeti tényező (pl. napi megvilágítás időtartama) - Elvben tetszőleges számú környezeti tényezőt figyelembe vehetünk, de 4 tényező esetén már 4 dimenziós derékszögű koordináta-rendszert kellene készíteni, ami a 3 dimenziós térben nem lehetséges.
 • élettani niche - n számú környezeti tényezőből képzett n dimenziós állapottér tartománya, melyen belül az egyedek életben maradása és szaporodása biztosított. Ebben a tartományban a populáció tartósan képes fennmaradni, ha nincsenek jelen versenytársak.

Az élettani niche szemléltetéséhez egy derékszögű koordináta-rendszer tengelyein tüntessük fel két környezeti tényező, például a hőmérséklet és a páratartalom értékeit! Az egyedek a minimum és maximum értékek által kijelölt téglalap alakú tartományon, a niche-en belül képesek életben maradni és szaporodni. Ezért az egyedek populációja ebben a tartományban maradhat fenn tarósan.

Három környezeti tényező figyelembe vételével a niche téglatest alakú tartomány. Elvben tetszőleges számú környezeti tényezőt figyelembe vehetünk, de 4 tényező esetén már 4 dimenziós derékszögű koordináta-rendszerre van szükség, a niche pedig négydimenziós hipertéglatest, ami a 3 dimenziós térben nem ábrázolható.

Az élettani niche n számú környezeti tényezőből képzett n dimenziós állapottér tartománya, amelyen belül az egyedek minden életszükséglete biztosított, így képesek életben maradni és szaporodni.

Ökológiai niche

 • min
 • max
 • 1. környezeti tényező (pl. hőmérséklet)
 • 2. környezeti tényező (pl. páratartalom)
 • 3. környezeti tényező (pl. napi megvilágítás időtartama) - Elvben tetszőleges számú környezeti tényezőt figyelembe vehetünk, de 4 tényező esetén már 4 dimenziós derékszögű koordináta-rendszert kellene készíteni, ami a 3 dimenziós térben nem lehetséges.
 • lehetséges (élettani) niche - n számú környezeti tényezőből képzett n dimenziós állapottér tartománya, melyen belül az egyedek életben maradása és szaporodása biztosított. Ebben a tartományban a populáció tartósan képes fennmaradni, ha nincsenek jelen versenytársak.
 • niche- átfedés - A niche-átfedés a populációk között versengést indíthat be, és a Gause-elv értelmében valamelyik populáció az átfedő tartományból kiszorulhat.
 • megvalósult (ökológiai) niche - n számú környezeti tényezőből képzett n dimenziós állapottér tartománya, melyen belül a populáció a természetben, versenytársak jelenlétében tartósan fennmaradni képes. Ez általában szűkebb, mint az élettani niche, mivel a versengés miatt a lehetséges niche egy részéből kiszorul a populáció.

Az élettani niche-t lehetséges vagy potenciális niche-nek is nevezik, mert a populáció a niche-térnek ezt a tartományát akkor foglalhatná el, ha nem lennének jelen versengő populációk. A természetben viszont egy élőhelyen mindig több populáció fordul elő, és ezek egymásra hatást gyakorolnak. Közöttük bizonyos élőhelyi tényezőkért versengés alakulhat ki. Ilyenkor a két niche átfed.

A kompetitív kizárás elve vagy Gause-elv értelmében viszont két niche tartósan nem fedhet át. Ezért a populációk a niche-teret felosztják egymás között, illetve szélsőséges esetben az egyik populáció akár ki is halhat.

A populációk közötti kölcsönhatás következtében kialakult niche a megvalósult vagy ökológiai niche, amely mindig szűkebb, mint az élettani vagy lehetséges niche. Az ökológiai niche-t tehát nem csak a populáció egyedeinek élettani szükségletei határozzák meg, hanem más populációk hatása is befolyásolja.

A gyakorlatban a kompetitív kizárás elve nem abszolút érvényű, gyakran találkozhatunk olyan esetekkel, amelyekben a niche-ek tartósan átfednek, és részben azonos igényű populációk együtt élnek.

Kapcsolódó extrák

Erdők szintjei

A különböző erdőtípusok szintezettsége eltérő lehet.

Magyarországi nemzeti parkok

Magyarországon tíz nemzeti park található.

Az emberré válás útja

Az emberré válás útjának mérföldköveiről a koponya és az agy jellemzői árulkodnak.

Édesvízi halfajok

Édesvizeinkben számos, táplálkozási szempontból is közkedvelt halfaj él.

Egyszikű és kétszikű növények összehasonlítása

A zárvatermő növények két nagy csoportját képezik az egyszikűek és a kétszikűek.

Fotoszintézis

A növények képesek szervetlen anyagokból (szén-dioxidból és vízből) szerves cukrot előállítani.

Kosárba helyezve!