A kosarad üres

Vásárlás

Darab: 0

Összesen: 0,00

0

Olajmolekula

Olajmolekula

Telítetlen zsírsavat tartalmazó trigliceridek, szobahőn folyékonyak.

Kémia

Címkék

olajmolekula, lipid, neutrális zsír, triglicerid, étolaj, telítetlen vegyület, telítetlen zsírsav, glicerin, észterkötés, olajsav, sztearinsav, palmitinsav, kémia, szerves kémia

Kapcsolódó extrák

Jelenetek

Golyó és pálcika

Olajmolekula (C₅₇H₁₀₇O₆)

Adatok

Moláris tömeg: 887,45 g/mol

Tulajdonságok

Az olajok a trigliceridek közé tartoznak, molekulájukban a glicerint három zsírsav észteresíti, melyek közül legalább az egyik telítetlen. (Az ábrázolt olajmolekulában egy telített sztearinsav és két telítetlen olajsav található.) Ez a vegyes zsírsav-glicerinészter a telítetlen zsírsavak miatt folyékony halmazállapotú, vízben oldhatatlan, de éterben, kloroformban jól oldódik.

Előfordulás, előállítás

Az olajos növények magvaiból sajtolással nyerik ki az olajokat.

Felhasználás

Az olajokat táplálékként, festékek, bőrápolószerek, kozmetikai készítmények, zsíralkoholok, zsírsavak előállítására használják fel.

Térkitöltés

Narráció

Kapcsolódó extrák

Olajsav (C₁₇H₃₃COOH)

A telítetlen monokarbonsavak egyik képviselője. A molekulában egy cisz helyzetű kettős kötés van.

Palmitinsav (hexadekánsav) (C₁₅H₃₁COOH)

Fehér színű, viaszkeménységű, nagy szénatomszámú karbonsav.

Sztearinsav (oktadekánsav) (C₁₇H₃₅COOH)

Fehér színű, zsíros tapintású, szilárd anyag, növényi olajok és állati zsírok alkotórésze.

Zsírmolekula

A glicerinhez három telített zsírsav kapcsolódik.

Glicerin (propán-1,2,3-triol) (C₃H₈O₃)

Háromértékű alkohol, mellyel gyakran krémek, kenőcsök összetevőjeként találkozunk.

Szappan

A zsírsavak poláris és apoláris molekularészt is tartalmaznak, emiatt alkalmasak zsírszennyeződés eltávolítására.

Transzportfolyamatok

Az animáció a sejthártyán keresztül zajló passzív és aktív transzportfolyamatokat foglalja össze.

Állati és növényi sejt, sejtszervecskék

Az eukarióta sejtekben számos sejtszervecskét találunk.

Baktériumok (gömb, pálca és csavart alakúak)

A baktériumokat alakjuk szerint is csoportosíthatjuk.

Kosárba helyezve!