A kosarad üres

Vásárlás

Darab: 0

Összesen: 0,00

0

Óriás panda

Óriás panda

Ismerkedjünk meg az állatvédelem jeleként világszerte ismert medvével!

Biológia

Címkék

panda, WWF, bambusz, Kína, medve, Dél-Kína, természetvédelem, növényevő, emlős, talajlakó, bocs, ujj, gerincesek, környezeti kár, környezetszennyezés, szubtrópus, állat, biológia

Kapcsolódó extrák

Jelenetek

Óriáspanda

Az óriáspanda Kína szubtrópusi erdeinek potenciálisan veszélyeztetett medvefaja.

Egykor hatalmas területen fordult elő Közép- és Dél-Kínában, de ma a vadonélő populáció mindössze csak néhány maradványfoltra korlátozódik. Korábban alacsonyabb területeken is élt, de az erdőirtások és más hatások miatt a hegyvidékekre szorult vissza.
Az óriáspanda elsősorban talajlakó, de jól mászik és úszik. Az óriás panda megroggyantott hátsó lában is meg tud állni, de hamar elfárad, minden alkalmat kihasznál a pihenésre.
Az óriáspanda táplálékának 98%-a bambusz. Táplálékát legtöbbször ülve fogyasztja el, így mellső mancsa szabaddá válik, hogy a táplálékot megfogja.
Ezek az állatok szürkületben vagy éjszaka aktívak, míg nappal fák üregeiben, sziklahasadékokban vagy barlangokban alszanak. A bambuszbozótban alagútszerű járatokat készít, hogy a táplálkozási területét alvóhelyével összekösse.
Naponta igen hosszú ideig (10-12 órán keresztül) képes egy helyben üldögélni, életvitele igen lassú a rokonságához hasonlítva. Hangja báránybégetéshez hasonló.
Más medvékkel szemben az óriáspandák nem alszanak téli álmot, a hidegebb évszak alatt csupán mélyebben fekvő területekre vándorolnak. A szabadon élő óriáspandák várható élettartama nagyjából 25 év.

Mérete

  • testhossz (farokkal együtt): 150–190 cm
  • felnőtt állat testtömege: 70–125 kilogramm

Az óriáspanda Kína szubtrópusi erdeinek potenciálisan veszélyeztetett medvefaja.

Egykor hatalmas területen fordult elő Közép- és Dél-Kínában, de ma a vadonélő populáció mindössze csak néhány maradványfoltra korlátozódik. Korábban alacsonyabb területeken is élt, de az erdőirtások és más hatások miatt a hegyvidékekre szorult vissza.
Az óriáspanda elsősorban talajlakó, de jól mászik és úszik. Az óriás panda megroggyantott hátsó lában is meg tud állni, de hamar elfárad, minden alkalmat kihasznál a pihenésre.
Az óriáspanda táplálékának 98%-a bambusz. Táplálékát legtöbbször ülve fogyasztja el, így mellső mancsa szabaddá válik, hogy a táplálékot megfogja.
Ezek az állatok szürkületben vagy éjszaka aktívak, míg nappal fák üregeiben, sziklahasadékokban vagy barlangokban alszanak. A bambuszbozótban alagútszerű járatokat készít, hogy a táplálkozási területét alvóhelyével összekösse.
Naponta igen hosszú ideig (10-12 órán keresztül) képes egy helyben üldögélni, életvitele igen lassú a rokonságához hasonlítva. Hangja báránybégetéshez hasonló.
Más medvékkel szemben az óriáspandák nem alszanak téli álmot, a hidegebb évszak alatt csupán mélyebben fekvő területekre vándorolnak. A szabadon élő óriáspandák várható élettartama nagyjából 25 év.

Testfelépítése

  • nagy fej
  • fekete fülek
  • rövid farok
  • nagy mancs
  • fekete mellső láb
  • fekete hátsó láb

Az óriáspanda testfelépítése megegyezik a többi medvéével, csupán a kontrasztos fekete-fehér színében tér el tőlük.
Feje más medvéknél nagyobbnak tűnik: ez főként jól fejlett rágóizmainak, és az azok tapadásához szükséges megnövekedett felületnek köszönhető, amitől a koponya magas és kerek.

Belső szervek

  • tüdő
  • szív
  • máj
  • rekeszizom
  • gyomor
  • vékonybél
  • vastagbél
  • vese
  • epehólyag
  • gerincvelő
  • agy

Csontváz

  • fogak
  • „hatodik ujj”
  • nagy méretű koponya

Fejlődése

  • felnőtt állat
  • medvebocs
  • pár hetes bocs
  • újszülött panda

Az óriáspanda testfelépítése megegyezik a többi medvéével, csupán a kontrasztos fekete-fehér színében tér el tőlük.
Feje más medvéknél nagyobbnak tűnik: ez főként jól fejlett rágóizmainak, és az azok tapadásához szükséges megnövekedett felületnek köszönhető, amitől a koponya magas és kerek.

Narráció

narrinfó

Kapcsolódó extrák

Gepárd és hiéna

Amiért a gepárd megdolgozik, azt a hiéna elorozza. Olykor még maga a gepárd is áldozatul eshet.

Hóbagoly

Bolygónk egyik legészakabban élő bagolyféléje kiválóan alkalmazkodott a tajga és a tundra zord...

Hogyan mozognak az egysejtűek?

A tananyag segítségével bepillanthatsz az egysejtűek mikroszkópikus világába.

A szurikáta

Az afrikai szavannán, föld alatti üregekben élő kíváncsi állatokról szóló filmünk.

A csíkóhal

Az óceánok parányi ragadozója. Szaporodásával kapcsolatban érdekes, hogy a hím hordja ki a...

Vörös panda

A vörös panda, vagy más néven kis panda a fekete-fehér színű nagy panda rokona. Otthona a...

Keleti szürke óriáskenguru

Az egyik legnagyobb méretű erszényes állat.

A gorilla

A legnagyobb testű emberszabású majom. A törzsfejlődés során mi emberek mintegy 6 millió éve...

Kosárba helyezve!