A kosarad üres

Vásárlás

Darab: 0

Összesen: 0,00

0

Szerin

Szerin

A húszféle fehérjealkotó aminosav egyike.

Kémia

Címkék

szerin, Ser, aminosav, fehérje, polipeptid, peptid, poláris oldalláncú, ikerionos szerkezet, peptidkötés, amidkötés, aminosav sorrend, folsav, molekula, szerves kémia, kémia, biológia, biokémia

Kapcsolódó extrák

Jelenetek

Ikerionos szerkezet

Szerin (C₃H₇NO₃)

Adatok

Moláris tömeg: 105,09 g/mol

Olvadáspont: 220 °C

Sűrűség: 1,603 g/cm³

Tulajdonságok

A szerin nem esszenciális aminosav, az emberi szervezet elő tudja állítani. Fehér, édeskés kristályok alkotják. Vízben oldódik, éterben, etanolban oldhatatlan.

Előfordulás, előállítás

A szerin fehérjékben (pl. szericinben, fibroinban) kötötten, szabad aminosavként növényekben is megtalálható. Nagy mennyiségben fordul elő a selyem fehérjéiben.

Előállítása az aminosavat tartalmazó fehérjék hidrolízisével történik.

Felhasználás

A szerin a fehérjék „építőköve”, a folsav előanyaga, emellett szerepet játszik a purin- és pirimidinvázas vegyületek, valamint egyes aminosavak szintézisében is.

Ikerionos szerkezet (térkitöltött)

Molekula

Molekula (térkitöltött)

Narráció

Kapcsolódó extrák

Aminosavak

A fehérjék monomerjei.

Kosárba helyezve!