A kosarad üres

Vásárlás

Darab: 0

Összesen: 0,00

0

Szívinfarktus

Szívinfarktus

A szívinfarktus a koszorúerek elzáródása miatt alakul ki. Az egyik leggyakoribb halálok.

Biológia

Címkék

infarktus, szívroham, betegség, gyógyítás, sürgősségi betegellátás, szövetelhalás, vérrög, szívkatéter, érösszehúzódás, szívizom, tünet, kezelés, koszorúér, erek, életmód, gyógymód, mellkasi fájdalom, stent, ember, biológia

Kapcsolódó extrák

Jelenetek

Szív és belső szervek

 • szív - Szívünk naponta mintegy 100 000 összehúzódást végez, és a két kamra egyenként több mint 7000 liter vért pumpál ki. Ez a hatalmas, állandó munkavégzés hatékony vérellátást igényel: a vér szállítja a szükséges tápanyagot és oxigént. A szívizom vérellátását a koszorúerek biztosítják.

Szív és erek

 • szív - Szívünk naponta mintegy 100 000 összehúzódást végez, és a két kamra egyenként több mint 7000 liter vért pumpál ki. Ez a hatalmas, állandó munkavégzés hatékony vérellátást igényel: a vér szállítja a szükséges tápanyagot és oxigént. A szívizom vérellátását a koszorúerek biztosítják.

Infarktus

 • érszűkület - Az érfalba zsír rakódik, az érfal elmeszesedik. Az elmeszesedett érszakasz beszűkül, és fala sérülékennyé válik. Az érszűkület kialakulásának esélyét fokozza a zsíros étrend, a dohányzás, és a mozgásszegény életmód.
 • vérrög - Az elmeszesedett területen könnyen alakulnak ki apró sérülések, amelyek beindítják a véralvadást és a vérrögképződést. Emiatt vérrög alakul ki, amely hirtelen elzárja a koszorúeret.
 • elhalt szívizom - Ha az elzáródás 6 óránál tovább fennáll, a szívizomszövet az érintett területen teljesen elhal, ennél rövidebb időtartam esetén is maradandóan károsodhat.

Tünetek

 • mellkasi fájdalom - Erős szorító-markoló fájdalom, mely pihenésre sem múlik el.
 • vállba/karba sugárzó fájdalom - Gyakrabban a bal oldalon jelentkezik.
 • halálfélelem
 • verejtékezés

Gyógyszeres vérrögoldás

Katéteres megnyitás

 • katéter - A combartérián keresztül vezetik a koszorúérbe.
 • ballon
 • fémháló

Animáció

Narráció

Szívünk naponta mintegy 100 000 összehúzódást végez, és a két kamra egyenként több mint 7000 liter vért pumpál ki. Ez a hatalmas, állandó munkavégzés hatékony vérellátást igényel: a vér szállítja a szükséges tápanyagot és oxigént. A szívizom vérellátását a koszorúerek biztosítják.

A koszorúerek szűkülete rontja a szívizom vérellátását. A koszorúér falában zsírlerakódás képződik, ebbe mész rakódik, az érfal sérülékennyé válik, az ér beszűkül. A beszűkült koszorúér által vérrel ellátott szívizomterület terhelhetősége csökken.
Átmeneti oxigén- és tápanyaghiány léphet fel a szívizomban; az ezt kísérő mellkasi fájdalom az angina pectoris. Az érszűkület kialakulásának esélyét fokozza a zsíros étrend, a mozgásszegény életmód; egyik fő rizikótényezője a dohányzás.
A beszűkült érterületen nagy a vérrögképződés kockázata: az elmeszesedett érfalon apró repedések jelenhetnek meg, melyek beindítják a véralvadási folyamatokat. A vérrög hatására a koszorúér elzáródik, azaz szívroham (szívinfarktus) lép fel, az adott szívizomterület vérellátása megszűnik.
Ha az elzáródás hat óránál tovább fennáll, a szívizomszövet az érintett területen teljesen elhal, ennél rövidebb időtartam esetén is maradandóan károsodhat. Az elhalt szívizom helyén hegszövet képződik, ami nem képes összehúzódásra. Kiterjedt szívizom-károsodás könnyen vezethet a beteg halálához is. Az esetek nagy többségében szívritmuszavar lép fel, ami akár azonnali halálhoz is vezethet.

A szívroham jellemző tünete a szegycsont mögötti erős, szorító fájdalom, amely gyakran a hátba, bal vállba, karba, ritkábban a jobb karba sugárzik. A mellkasi fájdalom hasonlít az anginára, de azzal ellentétben nitroglicerin-tartalmú gyógyszer hatására nem szűnik meg, és pihenésre sem enyhül. Bár a mellkasi fájdalom a betegek nagy többségénél fellép, de főleg nőknél és időseknél hiányozhat. Ritkán a hasban jelentkezik fájdalom, amit könnyen emésztési problémának vélhetnek, főleg mivel böfögésre enyhül.
Gyakori tünet a halálfélelem, verejtékezés is. Mivel sok esetben nem tipikus tünetek is jelentkeznek, illetve tipikus tünetek hiányozhatnak, emiatt a szívinfarktus felismerése nehéz lehet, abban az EKG-vizsgálatnak fontos szerepe van.
A mielőbbi beavatkozás életmentő lehet, ezért fontos, hogy szívinfarktus gyanúja esetén azonnal hívjunk mentőt, ne pazaroljuk az időt várakozással, a háziorvos vagy ismerősök felkeresésével.

A szívroham ellátásának első lépése a kórházba szállítás: ennek során általában vérrögoldó hatású aszpirint adnak a betegnek, és oxigént lélegeztetnek vele, hogy a vér oxigéntartalmát növelve javítsák a szívizom oxigénellátását.

A vérrög gyakran feloldható intravénásan adott gyógyszerekkel. Amennyiben a vérrög feloldása a tünetek jelentkezését követő hat órán belül nem történik meg, a szívizom károsodása tartós, ekkor a beavatkozás már nem segít.

Bizonyos esetekben a koszorúér tisztítására angioplasztikát alkalmaznak. Ez a beavatkozás katéter segítségével történik. Általában a combartérián keresztül az elzáródott koszorúérbe vezetik a katétert. Itt felfújnak egy ballont, ami az eret kitágítja, és az érfalhoz nyom egy fémhálóból álló csövecskét. A ballon leeresztése után a fémháló a helyén marad, és nyitva tartja a koszorúeret.

A szívroham az egyik leggyakoribb halálok, minden öt halálesetből egy szívinfarktus következménye. Ezért is különösen fontos a megelőzés: az egészséges étrend, amely szegény az úgynevezett káros, azaz LDL-koleszterinben. Fontos továbbá a rendszeres testmozgás, és a dohányzás mellőzése.

Kapcsolódó extrák

A szív ingerületképző és -vezető rendszere

Szívünk önmaga hozza létre a működéséhez szükséges elektromos jeleket. Az elektromos tevékenység regisztrálásával kapjuk az EKG-görbét.

Szív

A keringési rendszer központi pumpája, amely több milliárdszor húzódik össze életünk során.

A dohányzás tüdőkárosító hatása

A dohányzás súlyosan károsítja a légzőrendszert: többek között COPD-t és tüdőrákot okozhat.

Adrenalin (felsőfok)

Az adrenalin, más néven epinefrin szervezetünkben stresszhelyzetben termelődik, és fontos az „üss-vagy-fuss” reakció kialakításában.

Emberi test (férfi)

Az animáció az emberi szervezet fő szervrendszereit foglalja össze.

Keringési rendszer

A nagyvérkör a szövetek oxigénellátását biztosítja, a kisvérkör pedig a tüdőben az oxigén felvételét.

Középfülgyulladás

A gennyes középfülgyulladás lehetséges következményeit és kezelését mutatja be az animáció.

Mélyvénás trombózis és tüdőembólia

Az alsó végtagok mély vénáiban keletkező vérrög a tüdőbe jutva akár halállal végződő tüdőembóliát is okozhat.

Szív anatómiája

Az animáció bemutatja a keringési rendszer központi szervének elhelyezkedését, felépítését és működését.

Vakbélgyulladás

A vakbélhez kapcsolódó féregnyúlvány gyulladása azonnali műtéti beavatkozást igényel. Az animáció bemutatja a gyulladás okát, következményeit és a műtét...

Az emberi vér

Alakos elemekből (vörös- és fehérvérsejtekből, vérlemezkékből) és vérplazmából áll.

Izomszövetek

Szervezetünkben harántcsíkolt, sima-, és szívizomszövet fordul elő.

Kosárba helyezve!