A kosarad üres

Vásárlás

Darab: 0

Összesen: 0,00

0

Telefon (Alexander Graham Bell)

Telefon (Alexander Graham Bell)

Bell 1876-ban építette meg korszakalkotó, az emberi beszédet elektromos jelek formájában továbbító telefonját.

Technika, háztartástan

Címkék

telefon, Bell, telefonkészülék, adókészülék, vevőkészülék, telefonhívás, telefonkapcsolat, távközlés, szabadalom, mikrofon, hangminőség, technika

Kapcsolódó extrák

Jelenetek

Bell otthona

 • adókészülék
 • vevőkészülék
 • vezeték
 • Alexander Graham Bell
 • Mr. Watson

A telefon atyja

Alexander Graham Bell (1847, Edinburgh–1922, Baddeck) Skóciában született. Apja hangfiziológiával (a hang fizikai leírásával) foglalkozott. Bell fiatalkorában autodidakta módon tett szert nagy műveltségre. Kezdetben pedagógusként dolgozott egy süketnémákkal foglalkozó intézetben. (Az egyik alapvető, süketnémák oktatását megvalósító rendszer kidolgozója Bell.)
1871-ben Amerikába költözött, professzori címet kapott a bostoni egyetemen. Az örökletes süketséget vizsgálta, hallásjavító készülékek kialakításával foglalkozott. 1875-ben – addigi eredményeit továbbgondolva – fogalmazta meg a telefonkészülék gondolatát. Az elméletet az 1876-os szabadalom koronázta meg. 1877-ben saját vállalatot alapított, mely az 1880-as évek közepére multinacionális céggé nőtte ki magát.

Animáció

 • adókészülék
 • vevőkészülék
 • membrán
 • tekercs
 • vezeték

Bell első telefonja

 • adókészülék
 • vevőkészülék
 • membrán
 • tekercs
 • vezeték

Bell telefonja

A Bell által kifejlesztett kezdetleges rendszer egy „adóból”, egy „vevőből” és a közöttük levő hálózatból (vezeték) állt. A Bell-féle kísérleti eszköz belsejében egy membrán volt, mely átvette a hang rezgéseit (közeg: a levegő).
A membrán mozgásának hatására a membránhoz rögzített mágnes is elmozdult a körülötte elhelyezkedő tekercsben, ezért a tekercsben áram indukálódott, mely a vezetéken át eljutott a vevőkészülékhez. Ott a tekercs ennek hatására mágneseződött, és a membránt mozgatva hanghullámokat keltett.
Bár Bell is kísérletezett mikrofonnal, az áttörést a szénporos mikrofon 1878-as feltalálása hozta meg, hiszen ezzel az új eszközzel a hangminőség jelentősen javult.

A „távbeszélő-készülék”

A telefon olyan távközlő eszköz, mely hangot (emberi beszédet) továbbít elektromos jelek formájában. A „telefon” alapjait Morse fektette le, hiszen távírója volt az első, elektromos jeleket hálózaton továbbító készülék. A 19. század közepétől sok tudós és feltaláló kísérletezett a megfelelő eszköz létrehozásával. Ez végül a bostoni egyetemen dolgozó Bellnek sikerült, aki 1876-ban szabadalmaztatta forradalmi találmányát. Bell találmánya később az egész világot meghódította. Napjainkban (a közben természetesen rengeteg változáson átment) telefonkészülékek életünk legalapvetőbb és legismertebb tárgyai közé tartoznak.

Az első telefonhívás

Bell telefonja

A Bell által kifejlesztett kezdetleges rendszer egy „adóból”, egy „vevőből” és a közöttük levő hálózatból (vezeték) állt. A Bell-féle kísérleti eszköz belsejében egy membrán volt, mely átvette a hang rezgéseit (közeg: levegő).
A membrán mozgásának hatására a membránhoz rögzített mágnes is elmozdult a körülötte elhelyezkedő tekercsben, ezért a tekercsben áram indukálódott, mely a vezetéken át eljutott a vevőkészülékhez. Ott a tekercs ennek hatására mágneseződött, és a membránt mozgatva hanghullámokat keltett.
Bár Bell is kísérletezett mikrofonnal, az áttörést a szénporos mikrofon 1878-as feltalálása hozta meg, hiszen ezzel az új eszközzel a hangminőség jelentősen javult.

Narráció

Alexander Graham Bell a skóciai Edinburgh-ban született. Felsőfokú tanulmányokat szülővárosának egyetemén, és a londoni egyetemen folytatott. Később az USA-ba költözött, ahol a bostoni egyetem professzora lett és hangfiziológiát tanított.
Az apjával egyetemben az örökletes süketséggel kapcsolatban folytatott vizsgálatokat. A „„látható beszéd”” névre keresztelt, később világszerte ismertté vált fonetikai rendszer kidolgozása után figyelme egy olyan eszköz kidolgozására irányult, mely képes továbbítani az emberi beszédet.
Ötletei nemsokára konkrét formát öltöttek, és 1876-ban sikerült szabadalmaztatnia találmányát, mely a Morse által alkalmazott elven alapul.

Bell telefonja is egy adó- és egy vevőkészülékből állt, melyeket vezeték kötött össze. Az emberi beszéd hanghullámait az adókészülék tölcsére felerősítve a membrán felé továbbította.
A membrán átvette a hang rezgéseit, mozgásának hatására a hozzá rögzített mágnes elmozdult a körülötte elhelyezkedő tekercsben, ezért a tekercsben áram indukálódott.
Az áram a vezetéken eljutott a vevőkészülékhez, ahol a tekercs ennek hatására mágneseződött, és a membránt mozgatva hanghullámokat keltett, melyek a kimeneti tölcséren keresztül újra emberi hang formájában hagyták el a készüléket.

Bell találmánya rövid idő alatt forradalmasította a távközlést. Azonban sokáig viták tárgyát képezte, hogy valóban a haláláig egyébként rendkívül termékeny tudósnak köszönhető-e a telefon megalkotása. A 2000-es évek elején az USA képviselőháza elfogadott egy nyilatkozatot, melyben egy olasz feltalálót, a Bell műhelyében is dolgozó Antonio Meuccit ismerte el a telefon megalkotójaként. Ami viszont tény, hogy az egész világot meghódító készülék szabadalma Bell nevéhez fűződik.

Kapcsolódó extrák

Távíró (Samuel F. B. Morse)

Az amerikai feltaláló 1837-ben mutatta be a hírközlést forradalmasító találmányát a New York-i egyetemen.

Fonográf és gramofon

Edison találmánya egy henger segítségével rögzíti és játssza le a hangot, míg Berliner készüléke lemezre készített hangfelvétel visszaadására képes.

Hogyan működik a rádió?

Az animáció segítségével megismerhetjük a rádió szerkezetét és működését.

A televíziókészülék története

A tévé napjainkra a szórakozás egyik alapvető eszközévé vált.

Laptop, perifériák

A hordozható személyi számítógéphez különböző perifériákat csatlakoztathatunk.

Számítógép felépítése

Az animáció bemutatja a személyi számítógép felépítését és a főbb perifériákat.

Edison villanykörtéje

Edison, az amerikai elektrotechnikus 1879-ben találta fel a mindennapi életet megváltoztató izzólámpát.

Hogyan működik a mobiltelefon?

Az animáció segítségével megismerhetjük a mobiltelefon szerkezetét és működését.

Hogyan működik a plazmatelevízió?

Az animáció segítségével megismerhetjük a plazmatelevízió szerkezetét és működését.

Hogyan működnek az LCD kijelzők?

Az LCD kijelzők folyadékkristályok optikai aktivitását használja fel képalkotásra.

Kosárba helyezve!