A kosarad üres

Vásárlás

Darab: 0

Összesen: 0,00

0

Tirozin

Tirozin

A húszféle fehérjealkotó aminosav egyike. Oldallánca gyűrűs.

Kémia

Címkék

tirozin, Tyr, aminosav, fehérje, peptid, polipeptid, poláris oldalláncú, aromás aminosav, ikerionos szerkezet, peptidkötés, amidkötés, aminosav sorrend, xantoprotein, adrenalin, molekula, szerves kémia, kémia, biológia, biokémia

Kapcsolódó extrák

Jelenetek

Ikerionos szerkezet

Tirozin (C₉H₁₁NO₃)

Adatok

Moláris tömeg: 181,19 g/mol

Olvadáspont: 343 °C

Sűrűség: 1,456 g/cm³

Tulajdonságok

A tirozin az emberi szervezet számára nem esszenciális, azaz elő tudja állítani. Aromás aminosav. Színtelen selymes fényű tűket alkot, vízben rosszul oldódik, alkoholban, éterben oldhatatlan.

Kimutatására a xantoprotein reakció alkalmas.

Előfordulás, előállítás

Fehérjeépítő aminosav. Különösen sok tirozint tartalmaz a kazein, de szabad aminosavként is előfordul.

A tirozint általában fehérjék hidrolíziséből nyerik. Bioszintézise a fenilalaninból történik.

Felhasználás

Fehérjék „építőköve”. Tirozin szükséges a melanin felépítésére, amely a bőrbarnulást okozza. A noradrenalin és az adrenalin szintézisének a kiindulási anyaga.

Ikerionos szerkezet (térkitöltött)

Molekula

Molekula (térkitöltött)

Narráció

Kapcsolódó extrák

Aminosavak

A fehérjék monomerjei.

Kosárba helyezve!