A kosarad üres

Vásárlás

Darab: 0

Összesen: 0,00

0

Triptofán

Triptofán

A húszféle fehérjealkotó aminosav egyike, oldallánca gyűrűs.

Kémia

Címkék

triptofán, Trp, aminosav, fehérje, peptid, polipeptid, apoláris oldallánc, gyűrűs oldallánc, ikerionos szerkezet, peptidkötés, aminosav sorrend, amidkötés, molekula, szerves kémia, kémia, biológia, biokémia

Kapcsolódó extrák

Jelenetek

Ikerionos szerkezet

Triptofán (C₁₁H₁₂N₂O₂)

Adatok

Moláris tömeg: 204,23 g/mol

Olvadáspont: 290 °C

Sűrűség: 1,349 g/cm³

Tulajdonságok

A triptofán esszenciális aminosav, azaz a szervezet nem tudja előállítani, a táplálékkal veszi fel. Színtelen kristályokat alkot; hideg vízben és alkoholban kevéssé, forró vízben és forró alkoholban jól oldódik, kloroformban oldhatatlan.

Előfordulás, előállítás

A triptofán fehérjékben fordul elő kötött állapotban, előállítása fehérjék enzimatikus hidrolízisével vagy kémiai szintézissel történik.

Felhasználás

Számos alkaloid, biogén amin és a szerotonin szintézisének kiindulási anyaga. A triptofánnak depresszió elleni hatása mellett alvást elősegítő hatása is van. Ezenkívül takarmányok adalékaként használják fel.

Ikerionos szerkezet (térkitöltött)

Molekula

Molekula (térkitöltött)

Narráció

Kapcsolódó extrák

Aminosavak

A fehérjék monomerjei.

Purin (C₅H₄N₄)

Nitrogéntartalmú heterociklusos vegyület, származéka a guanin és az adenin.

Kosárba helyezve!