A kosarad üres

Vásárlás

Darab: 0

Összesen: 0,00

0

Vízesés-ház (Mill Run, USA, 1939)

Vízesés-ház (Mill Run, USA, 1939)

Frank Lloyd Wright korszakos alkotása a modern organikus építészet mesterműve.

Vizuális művészetek

Címkék

Fallingwater, Frank Lloyd Wright, organikus építészet, modern építészet, nyaralóház, Bear Run, Edgar J. Kaufmann, 20. század, USA, építészettörténet, természetes környezet, művészettörténet, vízesés, terasz, harmónia, vasbeton, építészet, patak, kőzet, erdő, művészet, korszerű

Kapcsolódó extrák

Jelenetek

Vízesés-ház

 • vendégház - Az épület anyagait és szerkezetét tekintve is hasonló a főépülethez.
 • főépület - A háromszintes főépület teljesen beleolvad a környező tájba. Az alkotás újraértelmezi az ember, a természet és az építészet kapcsolatát.
 • híd
 • vízesés - A Bear Run patakon található vízesés kb. 9 m magas. A tavaszi hóolvadás idején hatalmas vízmennyiség zúdul le rajta.
 • Bear Run - A patak a Youghiogheny folyó mellékfolyójának számít. Kb. 8 km hosszú. Az USA Pennsylvania államának Fayette megyéjében található, az Appalache-hegységben.
 • műút - Az épületeket az épített autóúton lehet megközelíteni.
 • fedett lépcsős átjáró - A felülről fedett, oldalról nyitott feljáró a domboldal eltérő szintjein elhelyezkedő főépületet és vendégházat köti össze.

A Vízesés-ház (Fallingwater) az USA Pennsylvania államában, Fayette megyében található. A pittsburgh-i Kaufmann család számára emelt nyaralóház 1936 és 1939 között épült. A különleges épületet a modern építészet egyik úttörője, Frank Lloyd Wright tervezte.

Sokan őt tartották a legismertebb amerikai építésznek a 20. század első évtizedeiben. A 19. századi chicagói iskola filozófiáját ötvözte a modern kor irányzataival és saját elképzeléseivel. Wright, mint a 20. század első felének egyik legkiemelkedőbb építésze megteremtette az organikus stílust. A „szerves építészet” irányzata az épületek és a természetes környezet harmóniájára törekedett. Wright értelmezésében az organikus jelző strukturális belső egységet, valamint egyszerűséget és letisztultságot is jelentett.

A Vízesés-ház nagyon gyorsan rendkívüli ismertségre tett szert. A szakírók elsősorban az innovatív szerkezetet és a természetes környezettel való tökéletes összhangot emelték ki. Az épület a tervezővel együtt már 1938-ban a neves Time magazin címlapjára került. Az Amerikai Építészeti Intézet (AIA) 1991-ben „minden idők legjobb amerikai építészeti alkotásának” nyilvánította a házat.

A Kaufmann család 1963-ig használta nyaralóként az épületet. Akkor Edgar Kaufmann Jr. egy pittsburgh-i székhelyű nonprofit szervezetnek (a Western Pennsylvania Conservancy-nek) adományozta. A töretlen népszerűségű épületben múzeumot rendeztek be, mely azóta évről-évre rengeteg látogatót fogad.

Főépület

 • terasz
 • pergola
 • bejárat - A tervező szándékainak megfelelően a bejárat egyáltalán nem hangsúlyos, alig észrevehető a szerkezetben.
 • gyógynövényes terasz
 • fedett lépcsős átjáró - A felülről fedett, oldalról nyitott feljáró a domboldal eltérő szintjein elhelyezkedő főépületet és vendégházat köti össze.
 • lépcső
 • medence
 • műút - Az épületeket az épített autóúton lehet megközelíteni.

A fedett lépcsős átjáróval összekötött főépület és vendégház is az organikus stílus jegyében született.
A patak, a vízesés, a szikla és az erdő is fontos támpont volt Wrightnak a tervezés során. A szikla gyakorlatilag része a nyaralóháznak, melynek gerendái néhol szó szerint körülölelik a fákat. A vasbeton szerkezet falait a közelben bányászott kövekkel fedték be. A víz pedig „mindenhol” jelen van, hiszen a főépület a vízesés fölé épült. Bármelyik teraszra is lépünk ki, azonnal a környezet részévé válunk.
A tervező mindössze 2 színt használt: vöröset az acél elemek, okkersárgát pedig a beton elemek festésére. Ezek tovább fokozzák az épületek organikus jellegét, valamint harmóniájukat a természettel.

A főépület tömegét a konzolosan lebegő teraszok és a lapostetők bontják meg, egyúttal hasonlítva az épületet az alatta lévő vízeséshez. A mellvédek és a párkányok vízszintes vonalait az erdő fatörzseinek függőlegessége ellensúlyozza. A Vízesés-ház külseje és alaprajza is a derékszögben találkozó vonalak rendszerére épül.
Wright nagy figyelmet szentelt a részleteknek is. Lekerekítette a vasbeton erkélyek élét, tudatosan megtervezte a hatalmas üvegfelületek osztásrendjét. Ezáltal az épület természetes könnyedséget és dinamikát sugároz.

Vendégház

 • garázsok - A vendégház alsó szintjén egy négyállásos garázs található.
 • mosoda - Az épület a személyzet szállását és a különböző kiszolgáló helyiségeket is magában foglalja.
 • lakótér
 • úszómedence - A medencét egy természetes forrás táplálja. A peremén túlcsorduló víz lefolyik a sziklák oldalán a Bear Run patakba.
 • fedett lépcsős átjáró - A felülről fedett, oldalról nyitott feljáró a domboldal eltérő szintjein elhelyezkedő főépületet és vendégházat köti össze.

Átjáró

Vízesés

A Vízesés-ház a Bear Run patak egyik vízesése fölé épült. A megrendelő, Edgar J. Kaufmann eredetileg a vízeséssel szemközti oldalon szerette volna felépíttetni a nyaralót, de Wright meggyőzte arról, hogy építsék a vízesés fölé.
Az építész szerint így az épület a természet, a vízesés pedig a tulajdonos életének szerves részévé válik. Bár emiatt a vízesés a házból nem látható, a víz csobogása folyamatosan hallható.

Séta

Animáció

Narráció

A Vízesés-ház az USA-ban, Pittsburgh városának közelében található. A nyaralóházat a 20. század egyik legkiemelkedőbb építésze, az amerikai Frank Lloyd Wright tervezte a Kaufmann család számára.
Az organikus stílus mesterműve egy vízesés fölé épült, különleges harmóniát képezve a patakkal, a sziklákkal és az erdővel. A vasbeton szerkezetet a környéken bányászott kövekkel borították. A hatalmas teraszok a természetes környezet részévé varázsolják a ház lakóit is.
1939-ben elkészült a vendégház, mely stílusában és formáiban is hasonló a főépülethez. A lejtős domboldalon elhelyezkedő épületeket egy felülről fedett, oldalról nyitott lépcsős átjáró köti össze.
A vízesés miatt a Fallingwater nevet kapó nyaralóház rövid idő alatt rendkívül ismertté és népszerűvé vált. Az Amerikai Építészeti Intézet 1991-ben „minden idők legjobb amerikai építészeti alkotásának” nyilvánította Wright mesterművét.

Kapcsolódó extrák

Panelház építése

A gomba módjára növő paneltömböket a házgyárakban előre készített alkotóelemekből helyben szerelték össze.

Tradicionális japán lakóház

Az animáció a hagyományos japán faszerkezetű városi lakóházat, a machiyát mutatja be.

Búcsújárótemplom (Ronchamp, 1950)

A zarándokkápolnát a 20. századi francia építészet kiemelkedő alakja, Le Corbusier tervezte.

Modern irodaház

A modern irodaházak esetén fontos szempont az energiatakarékosság és a környezetbarát üzemelés.

Operaház (Sydney, 1973)

Alakja és elhelyezkedése miatt az ausztrál városé a Föld egyik legkülönlegesebb operaháza.

Passzívház

A passzívházakban a kellemes belső klíma hagyományos fűtési és hűtési rendszerek nélkül biztosítható.

Jellegzetes lakóépítmények

Minden korszaknak és minden kultúrkörnek megvannak a sajátos lakóépítményei.

Legendás építmények

A jelenet az emberi történelem legendás építészeti alkotásait gyűjti egy csokorba.

Magas épületek

Az emberiség több ezer éves történelmének és a technika fejlődésének is „örök” emlékei az ég felé törő épületek.

Vízesés

A folyómeder kiszögelléseiről alázúduló folyóvíz látványos vízeséseket hoz létre.

Kosárba helyezve!