A kosarad üres

Vásárlás

Darab: 0

Összesen: 0,00

0

Fehérkezű gibbon

Fehérkezű gibbon

A fákon élő fajról szóló film. A majomfajok között egyedülálló módon a párjával élete végéig együtt él.

02:26

Biológia

Címkék

gibbon, emberszabású, majom, emlős, főemlős, trópus, esőerdő, Ázsia, család, állat, biológia

Kapcsolódó extrák

Narráció

A fehérkezű gibbon
A fehérkezű gibbon, főemlős, a gibbonfélék családjába tartozik,
továbbá igazi majom, vagyis emberszerű.
Délkelet-Ázsiában őshonos,
korábbi kiterjedt élőhelye a trópusi esőerdők
kiírtása miatt összezsugorodott.
Ma a Maláj-félszigeten élnek nagyobb populációk.
A fehérkezű gibbon nevét kezénél és lábánál kifehéredő szőrzetéről kapta.
Bundája a világos barnától egészen a sötétbarnáig sokféle színben pompázhat.
Hossza nagyjából 50 cm, súlya 4-5 kg körüli.
Farka nincs.
A gibbon több rokonával ellentétben képes két lábra emelkedni, és járni.
Az egyensúlyozásban két jellegzetesen hosszú karja van segítségére,
melyek két lábra emelkedve is a talajt súrolják.
A gibbon hosszú karjaival lendül át egyik faágról a másikra.
Gyakran egy lendülettel akár három métert is megtehet.
Emberszabású, ezért hüvelykujja szemberfordítható, mely segíti a mászásban és az étkezésben.
Szőrtelen arcát szőrkoszorú veszi körül.
Szeme előre tekintő, így térlátása jó.
Azon majomfajok közé tartozik, amelyek párjukkal életük végéig együtt élnek.
Egyszerre csak egy kölyköt hoz világra, melyet 4-7 hónapig szoptat.
Veszélyeztetett faj.

Belső feliratok (labels)

főemlősök, félmajmok, igazi majmok, fehérkezű gibbon, Fehérkezű gibbon, hossza (fej és törzs): 50 cm, súlya: 4-5 kg, képes két lábra emelkedni és járni, hüvelykujja szembefordítható, térlátása jó, párjukkal életük végéig együtt élnek, veszélyeztetett faj, fehérkezű gibbon, tápláléka: gyümölcsök, levelek, rovarok, virágok, tömege: 4-5,5 kg, várható élettartam: 25 év

Kapcsolódó extrák

Bóbitás gibbon

Délkelet-Ázsiában él az esőerdőkben és monszunerdőkben. Akrobatikus ügyességgel közlekedik.

Elefántok

Utánajártunk, mi a különbség ennek a fenséges állatnak a két faja, az afrikai és az ázsiai elefánt között.

Emlősök

Az emlősök az állatok országának legfejlettebb képviselői. Ismerkedjünk meg ezekkel a változatos élőhelyű állatokkal!

Fossza

Madagaszkár legnagyobb ragadozó állata, a makik természetes ellensége.

Galléros pávián

Komplex szociális berendezkedésű majomfaj, amelynél kiválóan megfigyelhető a hierarchia.

Gepárd és hiéna

Amiért a gepárd megdolgozik, azt a hiéna elorozza. Olykor még maga a gepárd is áldozatul eshet.

Gorilla

A legnagyobb testű emberszabású majom. A törzsfejlődés során az emberfaj evolúciója mintegy 6 millió évvel ezelőtt vált szét a gorillákétól.

Gyűrűsfarkú maki

A félmajomfaj tökéletes példája a földrajzi elszigeteltségnek. A latin neve szellemet jelent.

Japán makákó

Az egyik legértelmesebb majomfajként tartják számon. Megfigyelték, hogy képes a krumplit a tengervízben megsózni, és a tanult tudást továbbadni utódai számára.

Majomalkatúak

A majmok és az ember genetikai jellemzői között számos közös vonást találhatunk, hiszen génállományunk 99%-ban megegyezik velük.

Mosómedve

A banditára emlékeztető kis állat sok bosszúságot okoz a kukák felborítása és a szemét széthordása miatt a városlakók számára.

Oroszlán

A szavannai tápláléklánc csúcsán lévő oroszlán az állatok királya.

Orrszarvúfélék

A rinocéroszok legfőbb ismertetőjegye a koponya elején található tülök, melyet támadásra és védekezésre használnak.

Vörös panda

A vörös panda, vagy más néven kis panda a fekete-fehér színű nagy panda rokona. Otthona a Himalája lábánál található.

Vöröshasú maki

A mintegy 30 millió éve Madagaszkáron kifejlődött makik egyedi fejlődési utat jártak be elszigeteltségük miatt.

Zebra

A szavanna csíkos lova, melyről a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket is elnevezték.

Zsiráf

A világ legmagasabb állata, mégis ugyanannyi nyakcsigolyája van, mint az embernek.

Kosárba helyezve!