A kosarad üres

Vásárlás

Darab: 0

Összesen: 0,00

0

Természetismeret 5.

Az alábbi tartalmat jelenleg INGYENES hozzáféréssel tekinted meg.
Amennyiben szeretnél teljes hozzáférést az oldalhoz, kérlek, regisztrálj, jelentkezz be, és vásárold meg a szükséges elektronikus licencet vagy írd be a nyomtatott könyv hátuljában található kódot!
A fejes káposzta
A fejes káposzta
A káposztafej (hosszmetszet)
A káposztafej (hosszmetszet)
Miben hasonlít és miben különbözik a fejes káposzta és a paprika levele?
Miben hasonlít és miben különbözik a fejes káposzta és a paprika levele?
A fejes káposzta
A fejes káposzta valamilyen formában egész évben megtalálható étlapunkon, mivel különböző fajtái nyáron, nyár végén és ősszel is teremnek. Levelei B- és C-vitaminban igen gazdagok.
Mindenütt megterem, ahol frissen trágyázott* a talaj, és magas vízigényét öntözéssel biztosítják.
Miből áll a káposztafej?
A káposztafej szárból és szorosan egymásra boruló levelek sokaságából áll. A szár rövid és vaskos, ezt torzsának nevezzük. A rajta fejlődő levelek húsosak. Bennük sok táplálék raktározódik.
A széles, nagy leveleket levélerek hálózzák be. A középen végighúzódó legvastagabbnak főér, a belőle kiindulóknak oldalér a neve. A fejes káposzta levelei főeres levelek.
Hogyan fejlődik a fejes káposzta?
A fejes káposzta magját tavasszal vetik. A palántából őszre főgyökérzet és káposztafej lesz.
A magtermesztésre használt gyökeres káposztát őszszel felszedik, majd a következő tavasszal újra elültetik. Rövid idő után a káposztafej szétnyílik és a torzsából egy magas, elágazó szár nő ki. Ezen sárga virágok, majd a száraz – éretten kétfelé nyíló – becőtermések jelennek meg. A fejes káposzta tehát virágot és termést csak a második évben fejleszt. Az ilyen lágyszárú növényt kétéves vagy kétnyári növénynek nevezzük.
Miként hasznosítjuk?
Az ősszel levágott káposztafejeket raktárakba, pincékbe, vermekbe helyezik. Az innen piacra vitt friss káposztából sokféle étel készül.
Eltartásának másik módja a savanyítás. A savanyodást parányi élőlények, az erjesztő baktériumok*idézik elő. Ezek a káposztalevelekben lévő cukrot alakítják át – erjesztik – savanyú anyaggá. A savanyú káposzta nemcsak ízletes, de az egyik legolcsóbb, és télen a leggazdagabb C-vitamin-forrás is.
JEGYEZD MEG!
A fejes káposzta az 1. és a 2. évben
A fejes káposzta az 1. és a 2. évben
Erjesztő baktériumok mikroszkópos képe
Erjesztő baktériumok mikroszkópos képe
A fejes káposzta:
– gyökérzete főgyökérzet,
– szára rövid, vaskos (torzsa),
– levelei húsosak, főeresek, sok táplálékot raktároznak.
Első évben gyökérzetet, levelet, szárat fejleszt.
Második évben virágot és termést érlel.
Kétéves növény.
A savanyú káposzta sok C-vitamint tartalmaz.
ELLENŐRIZD TUDÁSOD!
1.
Hol termeszthető a fejes káposzta?
2.
Mi jellemzi a fejes káposzta levelét?
3.
Miben más a fejes káposzta első és második évben látható szára?
4.
Miért nevezzük kétéves növénynek?
5.
Mely szervei fejlődnek az 1., illetve a 2. évben?
GONDOLKOZZ ÉS VÁLASZOLJ!
1.
Miért van szüksége a fejes káposztának magas tápanyagtartalmú talajra és sok vízre?
OLVASD EL!
Az ember a fejes káposztát az Atlanti-óceán partvidékén élő vadkáposztából nemesítette, és mintegy 4000 éve termeszti.
A fejes káposztának sok rokona van. Legismertebbek a vöröskáposzta, kelkáposzta, karfiol, karaláb és a bimbóskel.
HASZNOS TUDNIVALÓK!
A téli és tavaszi hónapokban, amikor már az ősszel termelt gyümölcs- és zöldségfélék vitamintartalma csökken, fogyassz rendszeresen savanyú aprókáposztát. Így elegendő C-vitaminhoz jut szervezeted és étvágyad is javul.
HA TUDSZ, HOZZ A KÖVETKEZŐ ÓRÁRA EGY FÉLBEVÁGOTT SÁRGARÉPÁT VAGY PETREZSELYMET!
Leckéhez tartozó extrák

Káposzta

Karfiol

Karalábé

Kosárba helyezve!