A kosarad üres

Vásárlás

Darab: 0

Összesen: 0,00

0

Közlekedési ismeretek

A járműforgalmat irányító fényjelző készülékek
A nagy forgalmú útkereszteződésekben a balesetmentes és folyamatos forgalom lebonyolítására a forgalmat fényjelző készülékek irányítják.
A készülékeket általában az úttest mellett, annak jobb oldalán helyezik el, de a bal oldalon, ill. az úttest felett is megismételhetik.
Ha a fényjelző készülék a forgalmi sávok felett van, akkor a készülék jelzése az alatta lévő sávra vonatkozik.
Ha a fényjelző készüléket kikapcsolják, vagy ha villogó sárgát jelez, akkor az útkereszteződésben található jelzőtáblák jelzését figyelembe véve kell a kereszteződésen áthaladni.
A háromlámpás fényjelző készülék
Az úttest forgalmát irányító fényjelző készülék három lámpából áll:
felül kör alakú piros,
középen kör alakú sárga,
alul kör alakú zöld fényű.
Működése: piros, piros és sárga együtt, zöld, és sárga fényjelzést ad.
A kerékpárúton és kerékpársávon közlekedő járművek forgalmának irányítására szolgáló fényjelző készülék a kerékpárt ábrázoló három lencsés fényjelző berendezésből áll. A színek váltásperiódusa megegyezik a kereszteződésben elhelyezett lámpa váltás színeivel.
A színek jelentése
Piros fény világít: továbbhaladni tilos, a fényjelző készülék, illetve a megállás helyét jelző útburkolati jel előtt meg kell állni!
Piros-sárga együtt világít: továbbhaladni tilos, de készüljön fel az elindulásra, mert rövidesen zöld fény következik!
Zöld fény világít: mehet, az út szabad. Ha a zöld fény nyíl alakban világít, akkor csak a jelzett irányban (irányokban) szabad továbbhaladni. Telezöld jelzésnél természetesen jobbra, egyenesen, illetve balra is szabad haladni, ha az útkereszteződésben található jelzőtáblák jelzéseiből más nem következik. Itt a balra kanyarodó jármű vezetője figyeljen, mert szemből is érkezhet jármű, hisz ott is zöld a lámpa.
A telizöld jelzésnél és a jobbra kanyarodás szabad jelzésénél általában az egyenesen áthaladó gyalogosoknak is zöldet jelez a lámpa. Ilyenkor természetesen a kanyarodó járművel a gyalogosoknak elsőbbséget kell adni.
Fontos! Zöld jelzésnél sem szabad az útkereszteződésbe behajtani, ha azt a forgalmi torlódás miatt várhatóan nem lehet elhagyni!
Sárga fény világít: Figyelem, megváltozik a forgalom iránya. Azoknak a járműveknek, amelyek már féktávolságon belül vannak, át kell menniük, hisz hirtelen fékezni nem szabad. Az érkező járművek pedig a megállás helyét jelző vonal előtt álljanak meg!
A fényjelző váltás periódusában ezt követően ismét a piros szín következik.
Ha a jelzőlámpa mellett kiegészítő lámpa van elhelyezve és ez a lámpa világít, akkor a nyíl által jelzett irányba elindulhatnak a járművek. Ha ez a lámpa BUSZ feliratú, és fehér fénnyel világít, csak az autóbusz indulhat el!
A kétlámpás fényjelző készülék
Az utat keresztező villamos, illetve a megkülönböztető jelzéseket használó gépjárművek (11. ábra) áthaladását biztosító kétlámpás fényjelző készülék működése:
felül kör alakú piros,
alul kör alakú sárga fényű lámpából áll.
Működése: általában villogó sárga fényt jelez, e jelzésre a járművek fokozott óvatossággal továbbhaladhatnak.
Ha a jelzőlámpa folyamatos sárga fényre vált át, meg kell állni, mert a piros szín következik, közeledik a villamos!
Ha már a piros lámpa világít, az átjáró előtt meg kell állni! Áthaladni csak akkor szabad, ha a lámpa villogó sárga fényre vált át.
Az egylámpás fényjelző készülék
Ez a veszélyes hely jelzésére szolgáló fényjelző készülék egy kör alakú sárga fényű lámpából áll, és villogó sárga fényjelzést ad. Ilyen fényjelzést időszakonként a háromlámpás fényjelző készülék is adhat.
A különösen veszélyes helyre (pl. kanyarodó jármű esetében, ott, ahol a jármű gyalogos forgalommal találkozhat) egylámpás, és állandóan sárgán villogó fénnyel figyelmeztethetnek.
A gyalogos forgalmat irányító fényjelző készülék
A fényjelző készülék két lámpából áll
felül álló gyalogost ábrázoló piros,
alul haladó gyalogost ábrázoló zöld fényűből.
A fényjelző készülék jelentése:
A folyamatos zöld fény szabad utat jelez. A gyalogos az úttesten áthaladhat.
A villogó zöld fény jelzésére a gyalogos az úttestre már nem léphet le, aki viszont lent van, igyekezzen áthaladni.
A piros fény az áthaladás tilalmát jelzi. Gyalogos az úttestre nem léphet.
Ahol a gyalogos forgalom irányítására külön jelzőlámpát nem szereltek fel, ott a gyalogosokra is a háromlámpás fényjelző készülék az irányadó.
A világtalanok segítésére alkalmas készülék a folyamatos zöld jelzésnél folyamatos, a villogó zöld jelzésnél pedig szaggatott kiegészítő hangjelzést ad.
Gyalog- és kerékpárút esetén ugyanilyen fényjelzőkészüléket alkalmaznak, azzal a különbséggel, hogy a lámpákon a gyalogos mellett kerékpár is látható.
Kosárba helyezve!