A kosarad üres

Vásárlás

Darab: 0

Összesen: 0,00

0

Történelem 7.

A „kis” Napóleon Franciaországa
Milyen esemény jelképezte Bonaparte Napóleon egyeduralmának megteremtését?
Miért vált népszerűvé Napóleon Franciaországban?
III. Napóleon (1852–1870) francia császár. Kortársai „kis” Napóleonnak gúnyolták
III. Napóleon (1852–1870) francia császár. Kortársai „kis” Napóleonnak gúnyolták

III. Napóleon császársága
Louis Bonaparte (lui bonapart) herceg, Napóleon unokaöccse az 1848-as forradalmi események idején tűnt fel a francia politikai életben. Előbb az új francia köztársaság elnöke lett, majd 1852-ben III. Napóleon néven császárrá koronáztatta magát. „Nem herceg ő, hanem eszme” – mondták róla a kortársai. Valóban, a francia nép 1815 óta várt egy új Napóleonra.
Lényegében a császár kezében összpontosult mind a törvényhozó, mind a végrehajtó, mind pedig a bírói hatalom. Ugyanakkor III. Napóleon lelke mélyén liberális és demokrata volt, így rendszere soha sem vált diktatúrává. Sok intézkedését például népszavazással szentesítette.
III. Napóleon rendet, nyugalmat és jólétet ígért a társadalom egészének. Uralkodása alatt megszületett a modern Franciaország.
A „kis” Napóleon élete
Louis Bonaparte 1808-ban született Napóleon egyik testvérének, a holland királynak harmadik gyermekeként.
Életpályája igazi napóleoni karriertörténet. Fiatalon forradalmár volt Itáliában. Politikai kalandjai miatt hat évet ült börtönben.
1848-ban megválasztották az új francia köztársaság elnökévé. 1852 és 1870 között III. Napóleon néven francia császár volt, majd a poroszokkal vívott 1870-es vesztes háború során hadifogságba esett. Ezt követően száműzetésbe kényszerült, és ott is halt meg 1873-ban.
Kosárba helyezve!