A kosarad üres

Vásárlás

Darab: 0

Összesen: 0,00

0

Történelem 7.

A világ ipari termelésének megoszlása 1870-ben. Franciaország hányadik helyen állt ekkor az ipari hatalmak rangsorában?
A világ ipari termelésének megoszlása 1870-ben. Franciaország hányadik helyen állt ekkor az ipari hatalmak rangsorában?

A külpolitika
III. Napóleon a külpolitikát gyakorlatilag saját maga irányította. Célkitűzése az volt, hogy Franciaországot újra világhatalmi tényezővé tegye. Fő ellenfélnek Oroszországot és a Habsburg Birodalmat tekintette. Ezért minden orosz- és Habsburg-ellenes törekvést támogatott.
Új francia gyarmatbirodalmat kezdett kiépíteni. Kényesen ügyelt azonban arra, hogy Angliát soha ne tegye ellenségévé. A német területek egyesítésére törekvő Poroszországgal azonban nem tudott mit kezdeni.
Az alábbiakban III. Napóleon programjából olvashatsz egy részletet. Melyek voltak a császár legfontosabb céljai?
„Van azonban az emberekben egy félelem, s erre reagálnom kell. A bizalmatlanság egyesekben ilyen gondolatokat szül: »A Császárság a háborút jelenti.« Én viszont azt mondom: »A Császárság a békét jelenti.« A békét, mert Franciaország azt akarja, s ha Franciaország elégedett, a világ nyugodt lehet...
Igaz viszont az, hogy nekem mint császárnak sok-sok hódítást kell véghezvinnem. Meg kell hódítanom az egyetértés számára a más álláspontot valló pártokat... Meg akarom hódítani a vallás, az erkölcs, a jólét számára a lakosság még ma is igen jelentős hányadát, amely egy hívő ország kellős közepén alig ismeri Krisztus tanításait, amely a világ legtermékenyebb földjének ölén alig élvezheti legszükségesebb termékeit.
Hatalmas műveletlen területek várnak feltörésre, utakat, kikötőket kell építenünk, folyókat hajózhatókká tennünk, csatornákat befejeznünk, vasúthálózatunk is bővítésre szorul... Így értelmezném én a császárságot...”
1. Mi volt III. Napóleon politikai programjának a lényege? Miért számíthatott nagy népszerűségre?
2. Jellemezd a francia gazdaságot III. Napóleon idején! Mivel járult hozzá a császár a fejlődéséhez?
3. Mi volt III. Napóleon legfontosabb külpolitikai célkitűzése? Kiket tekintett fő ellenfeleinek?
4. Tervezzetek egy modern várost! Milyen szempontokat kell figyelembe vennetek?
Kosárba helyezve!