A kosarad üres

Vásárlás

Darab: 0

Összesen: 0,00

0

Anyanyelv felsősöknek 6.

A melléknév
Emlékeztető
A melléknév tulajdonságot jelent, fokozható: szép, szebb, legszebb.
Új kérdés
Hogyan csoportosítható a melléknév sokféle jelentése?
Kezdetben a világ egy hatalmas gömb volt, amely a végtelen semmiben lebegett. A gonosz Sátán Isten és szolgái bosszantására egy hegyes szurkapiszkával belebökött, amitől legapróbb szilánkjai szétszóródtak a levegőégben, méretesebb darabjaiból idővel kényelmes és szilárd szárazföld lett. Hiába voltak hát bűnös szándékai a Sátánnak, vele szemben a Teremtő bölcs megfontolása győzött!
Az óceánok közepére jókora szárazföldeket rakott, a távolabbi vizekre kisebb-nagyobb szigeteket. Végül a Föld felszínét felosztotta tágas termőföldekre és hűs tengerekre. Minden sikerült: a Föld gömbölyű, akár a labda, felülete sima, mint a tojásé, a tengerek kék és a szárazföldek barna foltjai pompásan mutattak rajta.
(A világ teremtése – szláv teremtéstörténet)
Tanulnivaló
A melléknév tulajdonságot, állapotot, származást, valahová való tartozást jelent. Alap-, közép-, felső- és túlzófokban használatos: kék, kékebb, legkékebb,   legeslegkékebb. A mondatban állhat toldalék nélkül (hatalmas, hű) és toldalékkal (pompásan).
Kérdése: Milyen?, Melyik?, Mekkora?, Hová való?
Helyesírása: általában kis kezdőbetűvel írjuk.
Feladat
Foglald mondatba a nem fokozható mellékneveket!
Figyelemkeltő
Sok olyan melléknév van, amely több kategóriába is besorolható. Ez akkor derül ki, ha mondatba kerül. Például: Szeretnék egy kényelmes ágyat venni. (külső tulajdonság); Pista kényelmes ember. (belső tulajdonság); A betonfal érdes. (külső tulajdonság); Érdes a modorod. (belső tulajdonság).
Nyelvi csodabogarak
A melléknevek rendkívül színessé, árnyalttá tehetik mondanivalónkat. A bölcsességeket megfogalmazó közmondásokban, szólásokban is gyakran találkozhatunk velük.
Közös lónak túros a háta.
A hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát.
Szegény, mint a templom egere.
Olcsó húsnak híg a leve.
Ha akarom fehér, ha akarom fekete.
Találj ki olyan történetet, amelynek egyik közmondás a tanulsága!
Kosárba helyezve!