A kosarad üres

Vásárlás

Darab: 0

Összesen: 0,00

0

Történelem 7.

Az alábbi tartalmat jelenleg INGYENES hozzáféréssel tekinted meg.
Amennyiben szeretnél teljes hozzáférést az oldalhoz, kérlek, regisztrálj, jelentkezz be, és vásárold meg a szükséges elektronikus licencet vagy írd be a nyomtatott könyv hátuljában található kódot!
A nemesi vármegyék
A magyar nemesek leghatékonyabban a vármegyékben tudták védeni érdekeiket. Ezek élén a király által kinevezett főispán – általában egy főúr vagy főpap – állt, aki azonban ritkán vett részt a tényleges igazgatásban. Az irányítás így a helyi nemesség által választott alispán kezébe került. Ő lett érdekeik legfőbb védelmezője.
A magyar államszervezet felépítése
Több kormányhivatal székhelye, Pozsony egy metszeten
A magyar államszervezet felépítéseTöbb kormányhivatal székhelye, Pozsony egy metszeten

A vármegyék a közigazgatás egységei is voltak. Végrehajtották az uralkodói rendeleteket, beszedték az adókat, biztosították a hadsereg számára az újoncokat. Jogukban állt az is, hogy helyi rendeleteket alkothassanak.
A vármegye tehát a 18. században a nemesi ellenállás helye is volt, ahol a nemesek szembehelyezkedhettek az uralkodó korlátlan hatalmi törekvéseivel.
A birodalmi hadsereg egyik magyar ezredének zászlaja
A birodalmi hadsereg egyik magyar ezredének zászlaja

Az állandó hadsereg felállítása
A 18. században a jelentős európai uralkodók már állandó hadsereget tartottak fenn. Így a Habsburg Birodalomnak is szüksége volt egy ilyen képzett, fegyelmezett haderőre. Felállítása a még fennálló török veszély miatt Magyarország számára is fontos volt.
A magyar nemesség saját kiváltságait, ezek közül is az adómentességet, mindennél fontosabbnak tartotta. Ennek biztosítása fejében a nemesek elfogadták, hogy az állandó hadsereg fenntartására jobbágyaiktól hadiadót szedjenek. Az újoncokat is a jobbágyok közül toborozták vagy fogdosták össze erőszakkal.
A Magyarország területéről kiállított katonai alakulatok bécsi irányítás alá kerültek. Vezényleti nyelvük a német lett.
A hadügy tehát az uralkodó hatáskörébe került, így a birodalomnak közös védelmi rendszere lett.
Leckéhez tartozó extrák

Pozsonyi utcarészlet

A 18. században Pozsony volt az ország politikai központja.

Pozsonyi utcarészlet

Kosárba helyezve!