A kosarad üres

Vásárlás

Darab: 0

Összesen: 0,00

0

Történelem 7.

A polgárháború (1861–1865)
„Istennek engedelmeskedik, aki Lincolnnal szembeszáll!” – mondták a déliek, és kiléptek az Amerikai Egyesült Államokból azért, hogy önálló államot hozzanak létre. Lincoln az egység és a szabadság védelmében nem tehetett mást, minthogy szembefordult a lázadó déliekkel. 1861-ben kitört a polgárháború.
Rabszolgavásár Délen
Az Amerikai Egyesült Államok a polgárháború idején
Rabszolgavásár DélenAz Amerikai Egyesült Államok a polgárháború idején

A közel 22 millió lakosú Északkal szemben az alig 9 milliós Délnek nem sok esélye lehetett a küzdelemben. Ráadásul Észak hadiipara révén nemcsak számbeli, hanem technikai fölényben is volt.
1863. január 1-jén életbe lépett az az elnöki rendelet, amely felszabadította a déli rabszolgákat. Dél helyzete katonai és politika szempontból is egyre inkább tarthatatlanná vált. Végül – kemény küzdelem után – letették a fegyvert. 1865-ben az északiak győzelmével véget ért a polgárháború.
A háború egyik utolsó áldozatává éppen az elnök vált, akinek életét egy fanatikus déli merénylő pisztolygolyója oltotta ki.
Halott katonák az egyik összecsapás után. Az akkoriban feltalált fotózás híven megörökítette a háború borzalmait
A Lincoln elleni merénylet. Az elnökkel a washingtoni Ford-színházban végzett az orgyilkos golyója
Halott katonák az egyik összecsapás után. Az akkoriban feltalált fotózás híven megörökítette a háború borzalmaitA Lincoln elleni merénylet. Az elnökkel a washingtoni Ford-színházban végzett az orgyilkos golyója

A totális háború
Az emberiség első totális háborúja a amerikai polgárháború volt. A küzdelem ugyanis már nemcsak a harctereken folyt, hanem a hátországban is. Felgyújtották a házakat, lerombolták a gyárakat, gyilkolták a civil lakosságot.
Vasúton hatalmas csapattesteket néhány óra leforgása alatt nagy távolságra tudtak eljuttatni. A távíró segítségével gyorsan szálltak a hírek. Az új kézifegyverekkel pedig akár 1000 méterre is el lehetett lőni, így megnőtt a védekezés jelentősége.
A polgárháború után
A polgárháborút követő időszak első és legfontosabb teendője az amerikai társadalom megbékítése volt. Ezt az északi főparancsnok, Grant (grent) tábornok, az USA későbbi elnöke, katonás rövidséggel így foglalta össze: „A lázadók immár honfitársaink!” A háború sebei azonban nehezen gyógyultak, hiszen a véres küzdelemben hatszázhúszezer amerikai pusztult el.
Észak győzelmét követően az Amerikai Egyesült Államok a világ vezető gazdasági és politikai hatalmainak egyikévé válhatott.
Hogyan látta egy esetleges polgárháború győzelmi esélyeit Abraham Lincoln 1856-ban?
„Háborút szeretnének, és mindnyájunkkal végezni akarnak? Nos, uraim, a véleményem az, hogy önök nemes és bátor férfiak, ámde ebben nem állnak egyedül; hogy önök egyenként is bátran felveszik a harcot, ha jó ügyről van szó, csakúgy, mint mások, ezt önök nemegyszer be is bizonyították; de egyenként nem jobbak nálunk, és nincsenek annyian, mint mi. Önöknek soha nem lesz módjukban azzal büszkélkedni, hogy velünk ostorral bántak el. Ha kevesebben volnánk, mint önök, azt hiszem, ostorral is elbánhatnának velünk. Ha lélekszámunk megegyezne, úgy a csata valószínűleg döntetlenül végződne. De mivel számarányukat tekintve önök alattunk állnak, önök semmire se fognak menni, ha megpróbálnak bennünket saját uralmuk alá hajtani.”
1. Milyen módon növelte területét a 19. század folyamán az Amerikai Egyesült Államok?
2. Hogyan alakult az Egyesült Államok népességszáma? Miért érkeztek bevándorlók milliói az országba?
3. Melyek voltak az ipari forradalom kibontakozásának jelei az amerikai gazdaságban?
4. Milyen ellentétek vezettek a polgárháború kirobbanásához? Mikor zajlott le? Mi döntött Észak javára?
5. Milyen következményei voltak Észak győzelmének?
6. Rendezzetek vitát az „északiak” és a „déliek” között a rabszolgaság kérdéséről!
Leckéhez tartozó extrák

Az amerikai polgárháború katonái

Az amerikai polgárháborúban a déli Konföderáció és az északi Unió katonái küzdöttek egymással.

Az amerikai polgárháború katonái

Kosárba helyezve!