A kosarad üres

Vásárlás

Darab: 0

Összesen: 0,00

0

Természetismeret 5.

A szőlőnövény
A szőlőnövény
A szőlőtőke és a gyökérzet
A szőlőtőke és a gyökérzet
A szőlő
Hazánk területén több mint ezer éve termesztenek szőlőt. Honfoglaló őseink az akkori Dunántúlon már virágzó szőlőművelést találtak.

A szőlő hazánkban jóformán mindenütt megterem. Telepíteni elsősorban ott érdemes, ahol sok a napfény, a meleg, és tápanyagban gazdag a talaj.
A szőlőnövény részei
A szőlő gyökérzete mélyen hatol a talajba, ezért a tartós szárazságot is jól tűri. A talajból kiemelkedő vaskos, fás szárrész a szőlőtőke. A tőkéből hajtanak ki a vesszők, melyeken levél, kacs, virágzat, majd termés fejlődik.

Minden szőlőfürtön több szőlőszem van. Mindegyik szem egy-egy apró, zöld színű, illatos virág termőjéből fejlődik ki. A szőlőszem vékony, bőrszerű héján belül lédús gyümölcshús van. Ebben ülnek a magvak. Az ilyen termés a bogyótermés. A bogyók fürtöt, azok pedig összetett fürtöt alkotnak.

A friss szőlőt gyümölcsként fogyasztjuk. Erre legalkalmasabbak a szép, nagy szemű, ropogós húsú csemegeszőlők. Fürtjei jól bírják a szállítást és a tárolást. Ezzel szemben a borszőlők bogyói vékony héjúak, lédúsak és sok cukrot tartalmaznak.

Hazai bor- és csemegeszőlő-fajtáinak őse a ligeti szőlő, mely főként Délkelet-Európából származik.
A szőlő leveles, virágos szára és egy virága
A szőlő virágzata
A szőlő leveles, virágos szára és egy virágaA szőlő virágzata
JEGYEZD MEG!
Ismertesd a szőlőfürt felépítését!
Ismertesd a szőlőfürt felépítését!
Csemegeszőlő
Csemegeszőlő
A szőlő kapaszkodó szára a kacs
A szőlő kapaszkodó szára a kacs
A szőlőnövény részei: a gyökérzet, a szőlőtőke, a vesszők, a levelek és a fürtök (virágok, szőlőszemek).
Termése bogyótermés. A bogyótermés részei:
– termésfal:
– vékony héj,
– lédús gyümölcshús,
– magvak.
ELLENŐRIZD TUDÁSOD!
1.
Milyen környezeti adottságok kedvezők a szőlőtermesztés számára?
2.
Miben hasonlít a szőlőnövény a gyümölcsfákra és miben különbözik tőlük?
3.
Sorold fel a bogyótermés részeit!
GONDOLKOZZ ÉS VÁLASZOLJ!
 
Miért volt alkalmas a szőlő a Duna–Tisza-közi futóhomok megkötésére?
 
Miért a hegyvidékek déli lejtőin és a Duna–Tisza-közén terem a legjobb minőségű szőlő?
OLVASD EL!
A szőlő édes kipréselt leve a must. A mustból borélesztőgombák segítségével alkohol és szén-dioxid képződik.
A magyar borok méltán világhíresek. Közülük is kiemelkedik a tokaji aszú, a villányi kékoportó, az egri bikavér.
HASZNOS TUDNIVALÓK!
Az alkohol az egészségre ártalmas! A szeszesital fogyasztása a gyermekek testi és szellemi fejlődésére egyaránt káros.
A must erjedése* idején a borospincékben nagyon fontos az elővigyázatosság. Ezért csak botra erősített, égő gyertyát magunk elé tartva szabad lemenni a pincébe. Ha a gyertya elalszik, azt jelzi, hogy sok szén-dioxid* halmozódott fel, melyben az ember megfullad. Ilyenkor azonnal fordulj vissza!
HA TEHETED, HOZZ A KÖVETKEZŐ ÓRÁRA EGY PARADICSOMOT ÉS EGY KETTÉVÁGOTT PAPRIKÁT!
Leckéhez tartozó extrák

Szőlő

A borkészítés alapjául szolgáló népszerű gyümölcsről, a szőlőről szóló film.

A tokaji bor: ép talajban, ép szőlő

A legendás Tokaji aszú titka. A kiváló szakértelem mellett közrejátszik a kedvező földrajzi...

Szőlő

Szőlő

A tokaji bor: ép talajban, ép szőlő

Kosárba helyezve!