A kosarad üres

Vásárlás

Darab: 0

Összesen: 0,00

0

Történelem 7.

A táborok élete
Az első aranyásók kezdetben a folyók partján kutattak kezükben a serpenyő formájú aranymosótállal és a rostával. Később összefogva ércmosó csatornákat alakítottak ki, amelyekben vízzel távolították el a homokot és a kavicsot, hogy alul leülepedjen a nehéz arany. Felfedezték, hogy a hegyek oldalában a sziklák több aranyat rejtenek. Ide már favályúkon kellett a vizet elvezetniük.
Az aranyásók táborokban éltek. Nappal megszállottan keresték az aranyat, esténként pedig összegyűltek a tábor játéktermeiben, vagy a városba mentek.
A rosszul táplált, betegségektől elgyötört emberek tucatjával haltak meg. A holttesteket nem temették el – hiszen a föld aranyat rejthet –, hanem kitették prédául a hiénáknak a táboron kívülre.
Aranyásók munka közben. Figyeld meg, milyen eszközöket, módszereket alkalmaznak!
Aranyásók munka közben. Figyeld meg, milyen eszközöket, módszereket alkalmaznak!

A Bányászok tízparancsolata
Az aranyásók törvények híján hamarosan kialakítottak egy szabályrendszert, a Bányászok tízparancsolatát. Ezt később Kaliforniában az állami törvények közé is besorolták. Néhány jellemző pontja:
1. Egy és csak egyetlenegy bányaterületed legyen.
2. Ne hamisítsd meg a bányaengedélyt.
3. Ne keress újabb lelőhelyet, amíg a magadé ki nem merül.
8. Ne lopd el munkatársadnak se a csákányát, se az ásóját, se az aranymosó
    tálját...
Az aranyláz vége
San Franciscóban és az aranymezőkön is rossz volt a közbiztonság. A nézeteltérések „elintézésének” gyakori eszköze volt a pisztoly
San Franciscóban és az aranymezőkön is rossz volt a közbiztonság. A nézeteltérések „elintézésének” gyakori eszköze volt a pisztoly

Nyolc év őrjöngés után lecsendesült a kaliforniai aranyláz. Jöttek a gépek, és ipari módszerekkel kezdték kitermelni a nemesfémet.
Ekkor azonban Ausztráliában találtak egy 66 kg súlyú aranyrögöt! Az ausztrál aranyláz végeztével pedig a század végén még egyszer megindult a megszállottak áradata, ezúttal Alaszkába.
Mindenki a könnyű és gyors meggazdagodás reményében kelt útra, de a legtöbbjüknek csak halált, szenvedést, bűnt és szegénységet hozott az arany igézete.
Kosárba helyezve!