A kosarad üres

Vásárlás

Darab: 0

Összesen: 0,00

0

Történelem 7.

Az alábbi tartalmat jelenleg INGYENES hozzáféréssel tekinted meg.
Amennyiben szeretnél teljes hozzáférést az oldalhoz, kérlek, regisztrálj, jelentkezz be, és vásárold meg a szükséges elektronikus licencet vagy írd be a nyomtatott könyv hátuljában található kódot!
„Aki az ördöggel szerződést köt..., tűzhalállal lakoljon!” (Olvasmány)
A szegedi boszorkányperben elítéltek egy csoportjának kivégzése
A szegedi boszorkányperben elítéltek egy csoportjának kivégzése

A szegedi Tisza-parton sétálva ma is ellátogathatunk a Boszorkányszigetre. Az elnevezés annak az emlékét őrzi, hogy itt égették meg máglyán a legtöbb áldozatot követelő magyarországi boszorkányper elítéltjeit.
A népmesék gyakori alakja a boszorkány, aki egy söprűn röpködő gonosz öregasszony. A középkorban olyan varázserőt tulajdonítottak neki, amellyel képes az emberek megrontására. A 14–15. században az ördöggel kötött szövetség vált a fő motívummá. A boszorkány hűségesküt tett a feketemisén megjelenő Sátánnak, amit az ördög fenekére adott csók pecsételt meg.
A kora újkorban tömeges méreteket öltött a boszorkányüldözés. A 16–18. században ezreket küldtek máglyára Európa-szerte. Magyarországon viszonylag kevés ilyen pert folytattak le, és a halálraítéltek száma is csekély volt a nyugat-európai áldozatokéhoz képest.
A boszorkányperek hátterében mindig valamilyen társadalmi feszültség vagy természeti csapás rejtőzik. Az éhínségek, járványok és háborúk által megviselt közösségek ugyanis bűnbakot kerestek.
Ez az 1728-as szegedi eseményekben is jól megfigyelhető volt. Több aszályos év után ez az esztendő még keservesebbnek ígérkezett, hiszen tavasz óta egy csepp eső sem esett. Hamar megtalálták a bűnöst: egy bábát* és annak társát lefogták mint boszorkányokat. A vád szerint „egy akó* pénzért hét esztendőre eladták az esőt a töröknek”. A szörnyű kínvallatások során a vádlottak nemcsak a vádat ismerték be, hanem azt is, hogy szövetséget kötöttek az ördöggel, és tettestársakat neveztek meg.
Az ügynek politikai vetülete is volt. Szeged lakossága ekkoriban gyorsan növekedett, s a betelepülők és az őslakosok között ellentét feszült. Ezért került a vádlottak közé a 82 éves korábbi főbíró, Rózsa Dániel is. Ő juhászbojtárból vált a város egyik legvagyonosabb polgárává, ezért sok irigye akadt.
A boszorkányok büntetése
Egy 1712-es törvényjavaslatból idézünk az alábbiakban. Milyen büntetéseket szabtak ki a „boszorkányokra”?
„Aki az ördöggel szerződést köt, tükör vagy más eszköz útján beszélget, nevét annak könyvébe beíratja..., tűzhalállal lakoljon, ha nem is ártott senkinek.
Ha az ördöggel csak hallgatólagosan szerződött, de embernek vagy állatnak megrontás, ráolvasás stb. útján ártott, vagy főben járó bűncselekmény végrehajtására ilyen ördöggel cimborálót használt fel, kard által haljon meg.
Ha pedig nem érintkezett... az ördöggel, se nem ártott senkinek, csak babonás beszédek és tárgyak révén gyógyít, talál meg tolvajt stb., szabadságvesztéssel sújtsák, de visszaesés esetén a körülményekhez képest esetleg fejvesztéssel is.
A tűzhalál előzetes lefejezéssel enyhíthető.”
A meggyanúsítottakat „mérlegelésnek” és vízpróbának is alávetették. A közhiedelem szerint ugyanis akit megszállt az ördög, annak a teste könnyű lett. A vízpróba pedig abból állt, hogy a vádlottakat összekötözve a Tisza sekély részébe vetették. Aki fennmaradt a vízen, az könnyűnek találtatott, és ez a bűnösségét bizonyította. Három asszony a vízbe fulladt, őket ezért ártatlannak tekintették.
A vádlottak közül végül 21 ember életét követelte a per. Közülük 1728-ban 13 személyt küldtek a boszorkányszigeti máglyára, egyiküket előtte kegyelemből lefejezték.
Mintegy száz évvel később az alispán titkára kikérte a város titkos levéltárából a boszorkányper iratait, hogy tanulmányozza Szeged történetének eme nevezetes eseményeit. Kérelmét elutasították azzal az indoklással, hogy „az emberi nemzetnek gyalázatjára szolgálnának, ezek Városunk hírének kímélése végett közönségessé [azaz nyilvánossá] ne tétessenek.”
Korabeli, boszorkányokkal foglalkozó „szakkönyv” címoldala

„Aki az ördöggel szerződést köt..., tűzhalállal lakoljon!”

Kosárba helyezve!