A kosarad üres

Vásárlás

Darab: 0

Összesen: 0,00

0

Történelem 7.

Tartalomjegyzék
Az Amerikai Egyesült Államok alkotmánya
A függetlenné vált gyarmatok képviselői – az „alapító atyák” – hamarosan közös alkotmányt fogadtak el. Az alkotmány szétválasztotta a hatalmi ágakat. Míg Európában királyok uralkodtak, itt köztársaság jött létre. Ennek élén a választott elnök áll, aki a végrehajtó hatalmat gyakorolja. A törvényhozó hatalom birtokosa a – szintén választások útján létrejövő – kongresszus*.
Thomas Jefferson
George Washington

Két jeles amerikai államférfi: Thomas Jefferson (tomász dzseferszon, balra), a Függetlenségi nyilatkozat megfogalmazója és George Washington, az amerikai hadsereg főparancsnoka.

A függetlenségi háború döntő csatája 1781-ben Yorktownnál (jorktaun) zajlott. A bekerített angol csapatok kénytelenek voltak letenni a fegyvert. Ezt az eseményt láthatod a fenti képen

A függetlenségi háború döntő csatája (jobbra) 1781-ben Yorktownnál (jorktaun) zajlott. A bekerített angol csapatok kénytelenek voltak letenni a fegyvert. Ezt az eseményt láthatod a fenti képen

Amerikai Egyesült Államok (az angol rövidítés alapján USA) néven új állam született. Az USA első elnöke George Washington lett.   A felvilágosodás eszméi az Újvilágban megvalósulni látszottak. Az emberi jogokat viszont „elfelejtették” kiterjeszteni az indiánokra és a néger rabszolgákra.
Az alábbiakban a Függetlenségi nyilatkozatból olvashatsz egy részletet. A szöveg alapján melyek egy szabad, független állam legfontosabb jellemzői?
„...ezen Egyesült Gyarmatok szabad és független államok... a brit koronával szemben minden alattvalói kötelességtől fel vannak szabadítva..., és mint szabad és független államok teljes hatalommal rendelkeznek arra, hogy háborút viseljenek, békét kössenek, szövetségeket hozzanak létre, kereskedelmi kapcsolatot teremtsenek, s mindazt megtehessék, amit szabad államok jogszerűen megtehetnek.”
1. A történelmi atlasz segítségével állapítsd meg, hogy Anglia vagy a 13 gyarmat területe volt-e a nagyobb!
2. Miért robbant ki az észak-amerikai gyarmatok függetlenségi háborúja? Hogyan végződött?
3. Mikor adták ki a Függetlenségi nyilatkozatot? Milyen alapvető emberi jogokat fogalmaz meg?
4. Az Amerikai Egyesült Államok alkotmánya szerint kié a törvényhozó, illetve a végrehajtó hatalom?
5. Fogalmazzatok meg egy kiáltványt az amerikai telepesek nevében az angol anyaország politikája ellen!
Kosárba helyezve!