A kosarad üres

Vásárlás

Darab: 0

Összesen: 0,00

0

Történelem 7.

Az ipari forradalom térhódítása
Miből származott az ipari forradalom kibontakozásához szükséges energia?
Miért volt fontos a vasút megjelenése?
Változások az iparban
Jóllehet, a szén továbbra is az egyik legfontosabb energiaforrás maradt, az elektromosság és a kőolaj megjelenése egyre inkább átalakította az ipar szerkezetét. A vas és a gőz mellett ez az időszak már az acél és az elektromosság kora is volt.
Az acélgyártás új kohászati eljárások következtében jöhetett létre. A német Siemens (szímensz) dinamója* pedig lehetővé tette, hogy az elektromos energia használata minél inkább elterjedjen.
Újabb energiaforrást is hasznosítottak: a kőolajat. A robbanómotorok* megjelenésével mind fontosabbá vált a kőolajból származó benzin és gázolaj. Ezeket az ekkoriban megszülető vegyipar állította elő.
Az új iparágakba sok tőkét kellett befektetni. Ez a gyárosok és a bankárok összefogását igényelte. Így jöttek létre a monopóliumok. Ezek a hatalmas vállalatok nagy mennyiségű, olcsó árut tudtak a világpiacra dobni. Alacsony áraik révén egy-egy iparág egyeduralkodójává váltak, vagyis monopolhelyzetbe kerültek. A monopóliumok tehát megszerezték az uralmat a nyersanyagforrások, a termelés és a piacok jelentős része felett.
Az egy főre jutó nemzeti jövedelem* néhány európai országban. Mely országokban növekedett a leggyorsabban a ebben az időszakban?

Leckéhez tartozó extrák

Edison villanykörtéje

Edison, az amerikai elektrotechnikus 1879-ben találta fel a mindennapi életet megváltoztató izzólámpát.

Fonográf és gramofon

Edison találmánya egy henger segítségével rögzíti és játssza le a hangot, míg Berliner készüléke lemezre készített hangfelvétel visszaadására képes.

Edison villanykörtéje

Fonográf és gramofon

Kosárba helyezve!