A kosarad üres

Vásárlás

Darab: 0

Összesen: 0,00

0

Történelem 7.

Az oroszországi forradalom
Hol találkoztál eddigi történelmi tanulmányaid folyamán forradalommal?
Melyek voltak a marxizmus legfontosabb tanai?
Oroszország a forradalom időszakában. Figyeld meg, mely területek szakadtak el Oroszországtól! Milyen új államok jöttek létre ezeken a területeken?

Oroszország a forradalom időszakában. Figyeld meg, mely területek szakadtak el Oroszországtól! Milyen új államok jöttek létre ezeken a területeken?

A válság
A világháborúban egyre inkább kimerülő Oroszországban mindennapossá vált a nélkülözés. Napról napra többen haltak éhen. Olykor egész falvak néptelenedtek el így. A végsőkig elkeseredett emberek nem véletlenül gondolták azt, hogy az éhínségért elsősorban a véget érni nem akaró háború a felelős. Országszerte éhséglázadások robbantak ki.
A forradalom éve
1917 februárjában a sztrájkok és tömegtüntetések megbuktatták a cári rendszert. A forradalom győzelme után Ideiglenes Kormány alakult, amely egy új, demokratikus Oroszországot akart létrehozni. Be akarták vezetni például az általános választójogot is.
A kormány elkövetett viszont egy súlyos hibát. Nem vett tudomást az elkeseredett emberek békevágyáról, hanem folytatta a háborút. Így tovább nőtt az elégedetlenek száma. A munkások és katonák – a kialakult helyzet és a további teendők megvitatására – tanácsokat, oroszul szovjeteket hoztak létre.   A szovjetek tekintélye és politikai befolyása – főképp a békéért folytatott következetes harcuk által – napról napra nőtt.
A hatalom tehát egyrészt az Ideiglenes Kormány, másrészt pedig a szovjetek kezében volt. Ezt a politikai helyzetet nevezzük kettős hatalomnak.
A szovjetekben egyre inkább az orosz munkásmozgalom egyik csoportjának, az ún. bolsevikoknak* a képviselői váltak hangadóvá. A szovjetek vezetése hamarosan a bolsevikok kezébe került.
Leckéhez tartozó extrák

Auróra cirkáló (1900)

Az orosz páncélos cirkáló nevét az 1917-es forradalom írta be a történelemkönyvekbe.

Auróra cirkáló (1900)

Kosárba helyezve!