A kosarad üres

Vásárlás

Darab: 0

Összesen: 0,00

0

Történelem 7.

Giuseppe Garibaldi (dzsuzeppe gáribáldi)
Giuseppe Garibaldi (dzsuzeppe gáribáldi)

Háború az osztrákok ellen
1859-ben kirobbant a háború. A francia–piemonti csapatok rövid időn belül súlyos vereséget mértek az osztrákokra. A döntő csatát Solferino mellett vívták, ahol rengeteg sebesült maradt a csatatéren. Ez késztette Henry Dunant (anri dünan) svájci orvost a Vöröskereszt létrehozására.
Ekkor a francia császár hirtelen békét kötött az osztrákokkal. E gyors békekötésnek két oka volt. Egyrészt megrettent a híres olasz forradalmár, Garibaldi (gáribáldi) mozgalmától, amely futótűzként terjedt. Másrészt a franciák egy osztrákoktól megszabadított, de nem egységes Itáliát szerettek volna. Tudták ugyanis, hogy egy erős Olaszország előbb-utóbb vetélytársukká válna a Földközi-tenger medencéjében.
A béke következtében Észak-Itália – Velence kivételével – a Szárd–Piemonti Királysághoz került, Franciaország pedig megkapta a kért területeket.
Az Olasz Királyság létrejötte
Az eseményeket azonban már nem lehetett megállítani. Közép-Itáliában fellázadt a nép. Az osztrákbarát politikai erők megbuktak. Délen Garibaldi „vörösingesei” élén partra szállt Szicíliában. Soraikban magyarok is küzdöttek. Hamarosan uralmuk alá került Dél-Itália. Habár Garibaldi köztársaságpárti volt, az egyesítés érdekében nem gördített akadályt az elé, hogy Dél-Itália is csatlakozzon a születőben lévő olasz királysághoz.
1861-ben Torinóban az egyesített területek képviselői a piemonti uralkodót olasz királlyá kiáltották ki. Létrejött az olasz nemzetállam.
Giuseppe (dzsuzeppe) Garibaldi, a független Itáliáért vívott küzdelem egyik vezéralakja a Szicíliában partra szállt vörösingesei élén

Giuseppe (dzsuzeppe) Garibaldi, a független Itáliáért vívott küzdelem egyik vezéralakja a Szicíliában partra szállt vörösingesei élén

A vörös posztó
Cavour mindent az egységes Itália megteremtésének rendelt alá. A szárd király miniszterelnökeként titokban támogatta Dél-Itáliában Garibaldi köztársasági érzelmű vörösinges forradalmárait.
– A vörös a királygyilkos forradalmárok színe! – kiabálták politikai ellenfelei XVI. Lajos sorsára utalva.
– Ugyan már – legyintett Cavour –, az argentin vörös posztó ma a legolcsóbb a világpiacon, és nem mindegy, hogy mennyiből hoz ki egy inget az ember.
Kosárba helyezve!